Kalusto: Wilfa Svart Uniform -kahvimylly

Artikkeli tehty yhteistyössä Wilfan kanssa

Wilfa ja norjalainen kahviguru Tim Wendelboe ovat viimeiset neljä vuotta kehitelleet uutta kotikäyttöön tarkoitettua kahvimyllyä, joka kuitenkin sijoittuisi hiukan korkeampaan hintaluokkaan kuin Wilfan edelliset myllyt. Nyt tuo uutuusmylly on markkinoilla ja hankittavissa: Wilfa Svart Uniform.

Esittelen tässä kuvien ja pienen kertomisen myötä myllyn päällisin puolin, mutta tarkempaa arviota kaipaavan kannattaa vilkaista artikkelin lopusta löytyvä videoesittely ja -arvio.

Uniform on alumiininen ja mattamustaksi maalattu, suht kompaktin kokoinen mylly, joka kätkee sisäänsä hienoja ominaisuuksia: vaaka, levyterät kartioterien sijasta, automaattinen virrankatkaisu ja metallinen astia jauhetulle kahville.

Kuvasin pienen demon muutamasta eri myllyn tuottamasta jauhatuskarkeudesta havainnollistamaan jäljen tasaisuutta sekä pykälien välistä eroa konkreettisesti.

Kuvaushetkellä myllyn sisäänajo oli vielä vaiheessa. Sisäänajon jälkeen jauhamisjälki tasoittuu entisestään

Myllyn kanteen kätketyssä vaa’assa on nykytrendejä mukaillen mahdollisuus bluetooth-yhteyteen. Vaaka yhdistetään bluetoothilla puhelimeen ja Wilfa Svart -sovellukseen. Sovellus pitää sisällään vaakanäytön, ajastimen sekä ohjeita ja vinkkejä kahvin valmistukseen ja uuttosuhteisiin. Herra Wendelboe on lupaillut että tulossa oleva päivitys tuo sovellukseen joitain huikeita lisiä. Tätä odotellessa.

Siniset infolappuset ovat tarroja vaa’an pinnalta sekä myllyn kyljestä

Tässä myllystä infoa päällisin puolin. Annetaan kuitenkin alla olevan videon puhua puolestaan. Speksien lisäksi annan myllystä myös oman arvioni.

Suuri kiitos Wilfalle yhteistyöstä!


6 Responses

 1. Kiitokset ensiarviosta! En ole uskaltanut ostaa Svart Uniformia kun siitä ei ole kauheasti ole vielä ollut arvioita. Mutta ehdottomasti mylly menee harkintaan. Olen vielä kahden vaiheilla pitäisikö ostaa Wilfa vai Eureka Mignon kun ovat hintahaarukassa aika samoilla linjoilla. Onko sulla kokemuksia tosta Eureka Mignonista?

  1. Hei Ansku! Kiitos kommentistasi. Pakko tunnustaa, että omaa kokemusta Eurekasta ei ole käytännössä ollenkaan. Suurinpiirtein samaan hintaluokkaanhan nuo asettuvat tosiaankin. Eurekan etuna on portaaton karkeudensäätö, joka varsinkin espressojauhatuksen kanssa on melko tärkeä ominaisuus.
   Tämä on varmaan vähän makuasia. Jos pystyt niin käy jossain näitä myllyjä myyvissä kaupoissa kyselemässä lisäinfoa ja hiukan hypistelemässä. Kyllä se mielipide sieltä sit löytyy 🙂

  2. Huomasin vasta nyt tämän keskustelun, mutta kommentoin, vaikka aikaa onkin jo vierähtänyt.

   Mulla on nuo molemmat veijarit: Eureka Mignon ja Wilfa Uniform. Juuri kuten Uuttaja sanoi, Eurekan ominaisuudet sopii espressokoneelle, joka vaatii tarkkaa jauhatuskarkeuden säätöä. Jos sillä taas haluaa tehdä eri valmistustavoille, vaatii säätäminen enemmän vääntelyä ja kokeilemista. Nuppia joutuu pyörittämään jopa kaksi-kolme täyttä kierrosta ja siinä onkin sitten muistamista, mistä lähti ja mihin päätyi. Wilfalla se sujuu näppärästi, mutta hyvälaatuisen painekahvattoman espressokoneen kanssa säädön pykälät voi olla turhan karkeita.

   Muita eroja on se, että Wilfa on paljon hiljaisempi ja miellyttävämpi ”aamukahvimylly”, jonka ääni ei kuulu vedenkeittimen pohinan yli. Samoin se on siistimpi ympäristölleen, koska mahdollinen sähköinen puruhiutale ei lentele ympäri pöytää, kuten Eurekalla voi käydä suodatinkarkeutta jauhaessa johonkin kuppiin. Olen käyttänyt molempia ”single dose” -idealla, eli pistän sen verran papuja kuin kerralla jauhan. Jos sitten tekee sarjana espressoja, Eurekassa on hopperi, johon mahtuu pussillinen papuja. Tosin ei niitä siinä säilöä kannata.

   Molemmat myllyt tekee hyvää jälkeä ja itse olen tyytyväinen tähän kaksikkoon; Eureka pelkästään espressolle, Wilfa kaikelle muulle. Jos ei ole espressokonetta, valinta on ehdottomasti Wilfa. Jos on, eikä ole mahdollista omistaa kahta myllyä, sitten Eureka.

   1. Kiitos Jari! Tää oli hyvä näkemys myllyasiaan! Ja ihan ajallaan tulee sun vastaus; onhan näitä molempia malleja kuitenkin yhä saatavilla 🙂

 2. Hieno arvio! Itseltä kyseisen laite lähti heti ostoon kun tuli hyllyyn, sen verran voin omasta kokemuksesta sanoa, että vaikkakin ei sisällä portaatonta säätöä niin sopii yhtä hyvin espresson oikein kellottamiseen, sen pystyy korvaamaan määrän ja tamppauksen vahvuudella. Itse jäin kaipaamaan lisäosaa espresson tekemiseen, jossa filter holderin saisi suoraan laitettua myllyn alle. Muuten todella hyvänoloinen laitos ja rahan arvoinen vs ammattitason myllyt.

  1. Morjes Jali!
   Kiitos palautteesta! Täällä Wilfa käy ja kukkuu edelleen upeasti! Olen onnistunut löytämään Wilfalle myös asetuksen, joka käy yhteen La Pavonin kanssa ja espressohommat onnistuu. Tamppauspaineella minäkin olen yleensä kompensoinut. Filter holder ei välttämättä olisi huono lisä tähän. Pistäs kehitysidea Wilfalle menemään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *