Hario V60

Kotitaloudestani löytyy tällä hetkellä yksi kahvilaite, jolle en ole vielä omaa esittelyartikkelia ja valmistustutoriaalia kirjoittanut. Korjataan tämä epäkohta välittömästi.

Eli tilasin itselleni Hario V60 -suodatinsuppilon. Jos tämän artikkelin myötä sinäkin innostut kyseisestä laitteesta, niin suosittelen silmäilemään Turun Kahvipaahtimon verkkokauppaa. Valikoimasta löytyy esimerkiksi alle parillakympillä  peruspakkaus, josta löytyy kaikki tarpeellinen alkuun pääsemiseen: muovinen suppilo, suodatinpaperit, kannu ja mittalusikkakin. Kaikkia osia voi myös ostaa erikseen, jos tuntuu että tarvitsee esimerkiksi pelkän suppilon. Tällöin vaihtoehtoja materiaalin suhteen löytyy: muovi, lasi, posliini ja metalli. Suppiloa saa turkulaisilta kahdessa eri koossa (01 ja 02) ja käytettävä suodatinpussi määräytyy tottakai koon mukaan.

Hiukan lisätietoa itse suppilosta. Laitteen ”nimi”, V60, tulee laitteen ulkomuodosta. Sivusta katsottunahan suppilo on v-kirjaimen mallinen. ”60” taas tulee siitä, että tuo edellämainittu v-kirjaimen muoto on 60 asteen kulma, joka on kuulemani mukaan ihanteellinen tällaiselle suodatinsuppilolle, joka on tarkoitettu kahvin valmistukseen. Samoin optimaalista ovat suppilon sisässä olevat ”spiraalikohoumat”, jotka ohjaavat vettä virtaamaan ihanteellisesti jauhetun kahvin seasta. Kohoumat auttavat myös kaasujen poistumisessa kastuneen kahvin seasta. Myyntipuheita? Kahvihifistelijöiden haihatusta? Myytti? Oikeasti tutkittua faktaa? Ken tietää. Mutta laite on jokatapauksessa nätti ja äärimmäisen helppo käyttää. Seuraavaksi ohjeet kahvin valmistamiseen.

Kuvassa kaikki mitä tarvitset kahvin valmistukseen V60:llä: keittiövaaka, V60 sekä kuppi tai kannu sen alle, suodatinpaperi, tuore ja laadukas kahvi sekä vedenkeitin/-kaadin. Lisäksi tarvitaan ajastin.

Kuten aiemmin jo mainitsin, V60:lle on aivan omat suodatinpaperinsa. Eli unohtakaa ne markettien perusruskeat 1×4 -pussit ynnä muut. V60:n omat kartion malliset suodatinpaperit ovat suunniteltu niin, että niiden kärki tulee ulos suppilon pohjassa olevasta valutusaukosta. Aukon kokoa ei voi säätää, joten kahvin oikea jauhatuskarkeus korostuu. Ja muistakaa taittaa suodatinpusseissa oleva ”pykälletty” reunus, aivan kuten niiden peruskeittimien suodatinpussienkin kanssa. Kun taiteltu suodatinpussi on paikoillaan, se esikastellaan keitetyllä vedellä. Ihanteellinen veden lämpötila on 92-96 astetta. Esikastelu tapahtuu kahvikupin tai kannun päällä, jotta vesi valuu suodatinpaperista astiaan ja esilämmittää sen. Tämän jälkeen veden voi kaataa pois.

Keittiövaa’an tärkeyttä ei voi korostaa tällä valmistusmenetelmällä. Silmämääräisesti voi tottakai yrittää, mutta hyviin (ja varsinkin erinomaisiin) tuloksiin vaaka on ehdoton. Suppiloon annostellaan haluttu määrä jauhettua kahvia. Jauhatuskarkeus V60:lle on suodatinkarkeus tai hieman karkeampi ja sopiva annostelusuhde on kuusi grammaa kahvia yhtä vesidesiä kohti. Tästä sitä on jälleen kerran helppo säätää kahvikohtaisesti ja oman maun mukaan. Lähtökohtana 6g/1dl on kuitenkin erinomainen. Kahvin annosteltuasi heilauta suppiloa sen verran, että kahvi tasoittuu pussin pohjalla.

Tasoituksen jälkeen kahvin päälle kaadetaan vettä tuplasti kahvin määrä. Eli jos olet annostellut 30 grammaa kahvia, niin päälle kaadetaan vettä 60 grammaa jne. Tämä siksi, että saamme blooming:n, eli ”kukinnan” käyntiin. Vesi kaadetaan tasaisesti kahvin päälle ja koetetaan välttää suoraan paperin päälle kaatamista. Kun oikea määrä vettä on kaadettu ja blooming alkaa, isketään ajastin päälle. Kukinnan annetaan kestää 15-30 sekuntia ja tämän jälkeen aletaan hiljalleen lisäämään loput tarvittavasta vedestä. Vettä kaadetaan nättinä norona muutaman sentin kokoista ympyrää tehden ja koetetaan välttää roiskuttamista. Tuore ja laadukas kahvi alkaa vaahtoamaan ja kuplimaan kauniisti (kahvissa oleva hiilidioksidi vapautuu).

Kun tarvittava määrä vettä on kaadettu päälle, niin käydään odottamaan kahvin valumista. Kokonaisuudessaan tähän prosessiin tulisi mennä aikaa 2-3 minuuttia. Valmistuksen jälkeen suodatinpaperin puruineen voi nakata biojäteastiaan. Sekoita kahvia astiassa/mukissa lusikalla tai vastaavalla ja nauti!

V60:lle suosittelen maisteltavaksi vaaleita tai keskipaahtoisia kahveja. Eritoten afrikkalaiset kahvit saavat miellyttävää kirkkautta ja maut nousevat upeasti kupissa esiin. Tärkeimmät muistettavat asiat ovat oikea jauhatuskarkeus, blooming sekä veden kaataminen nätisti. Itsestään selvää on, että kahvin olisi hyvä olla tuoreista pavuista jauhettua ja tuoreeltaan valmistettua, jotta maksimaalinen makuelämys olisi taattu.

Suosittelen V60-suppiloa niille, jotka tahtovat helpon ja edullisen vaihtoehdon tavallisen automaattisuodattimen rinnalle. Ei tarvitse olla hifistelijä kokeillakseen toisenlaisia valmistustapoja, mutta hifistelijälle pidän tätä aikalailla ehdottomana hankintana Aeropressin ohella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *