Aeropressillä Kahvisi-kahvi Uganda Bugisu AA / Rovaniemen Kahvipaahtimo

On jälleen Kahvisi-kahvin maistelun aika. Maaliskuussa Kahvisi-tilaajat saivat postiluukustaan terveisiä Lapista, nimittäin Rovaniemen Kahvipaahtimon paahtaman Uganda Bugisu AA -kahvin. Merkkihetki allekirjoittaneelle, sillä kyseisen paahtimon tuotteet ovat vielä täysin kokematta. Ja Kahvisi-palvelusta sen verran, että toimii hienosti! Kiitos!

Ei ole ihan mitä tahansa papua ja pipanaa tämä kahvi. AA-luokitus on kahville korkein mahdollinen. Uganda Bugisu AA:n takana on vuonna 1954 perustettu Bugisu Cooperative Union. Kahvi kasvaa Mt.Elgon-tulivuoren rinteillä itäisessä Ugandassa 1300-2400 metrin korkeudessa pienten itsenäisten kahviviljelijöiden tiloilla. Pääosin luonnonmukaisesti kasvatettu Bugisu on käsin pulpattu ja pesty. Paahtoasteeltaan kahvi on keskiluokkaa, eli tuttavallisemmin 3/5. Ja kuten parissa edellisessäkin Kahvisi-kahvissa, niin mukana yhteistyössä on jälleen myös Protect Our Winters.

Pääasiassa Bourbon-lajikkeinen Bugisu AA oli tuoksultaan mielenkiintoinen. Pussin avattuani syliin hypähti runsaan pähkinäinen ja aavistuksen banaaninen tuoksu. Tuhtiutta ja karvautta samassa paketissa. Tuoksu kuitenkin muuttui melkoisesti kun pavut laitettiin myllyyn ja jauhettiin.

Jauhetusta kahvista tuli reilusti hedelmäisempi tuoksu kuin pelkistä pavuista. Kuvailisin hedelmäisyyttä jo eksoottiseksi. Samalla tuoksu oli miellyttävällä tavalla vahva ja lähes pistävä. Hedelmäisyyden lisäksi siitä löytyi reilua punamarjaisuutta. Tästä tulisi Aeropressillä varmasti herkkua.

Aeropress-valmistus reseptillä: 18 grammaa kahvia ja 265 grammaa 94-asteista vettä. Minuutin uutto, pari kertaa sekoitus ja 25 sekunnin painalluksella kaffe tuubista kuppiin. Välineiden pesu, lusikka kouraan ja ryystöhommiin.

Valmiin kahvin tuoksu ei vielä kertonut yhtään mitään. Parin maistelukerran perusteella muuten sanoisin, että tätä kahvia voi huoletta annostella hiukan runsaammalla kädellä kuin yleensä, eli jopa 8 grammaa vesidesiä kohden. Makuun tuli roimasti voimaa ja luonnetta tämän myötä.

Hapokkuus oli keskitasoa, mutta voimistui sitä mukaa, kun kahvi jäähtyi. Suutuntuma oli paksuhko-paksu ja profiili melko voimakas. Maut tulivat selkeinä esiin ja jäivät pyörimään suuhun pitkäksi toviksi. Jälkimaku oli siis yllättävän pitkä. Mausta pystyin erottamaan mausteisuutta, ikäänkuin mietoa pippuria. Tulisuutta ei sentään, mutta mukavaa purevuutta. Pippurin lisäksi mantelimaista karvautta sekä miellyttävän pehmeää hedelmäisyyttä, lähinnä nektariinia.

Muistakaa lapset: jos kahvin nimessä tai laatuluokituksessa mainitaan AA, se on silloin syytä kokeilla. Yksikään AA ei toistaiseksi ole tuottanut allekirjoittaneelle pettymystä, eikä sitä tee tämäkään. Huippuluokan kahvi Aeropress-valmisteisena. Varmasti erinomainen myös perinteisellä automaattisella suodatinkeittimellä. Pressopannulla tätä on myös testattava. Bugisu AA oli makujen määrän puolesta vielä suht hillitty, mutta niiden ominaisuuksilta rehvakas. Luonteeltaan se oli vahva ja särmikäs. Ehdottomasti aamupalapöytään minkä tahansa syötävän kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *