Chemexillä Ethiopia Biftu Gudina / Maja Coffee Roastery

Tampereen Pienpaahtimomessujen yksi yllättävimmistä näytteilleasettajista mielestäni oli Maja Coffee Roastery. Tämä helsinkiläinen pienpaahtimo on harvoin sattunut samoihin tilaisuuksiin, joissa itse olen paikalla käynyt. Ja kun paahtimon oma sijaintikin on Helsingissä hiukan syrjäinen, niin ei ole tullut sinnekään vielä juttukeikoilla eksyttyä. Kahvipussista kauppaa käydessä sovittiin, että Uuttaja tulee Majalla vielä käväisemään, kunhan kengänkärjet jälleen Helsinkiä kohti osoittavat.

Majan valikoimasta päädyin ostamaan kokeiluun etiopialaisen Biftu Gudinan. Kahvi on nimetty paikallisen pesuaseman mukaan. Tämä alkuperäislajikkeita sisältävä kahvi tulee Limun alueelta, on Grade 1 -laatuista märkäprosessoitua papua ja sen kasvukorkeus on 1928 metriä merenpinnan yläpuolella. Kahvia on ollut kasvattamassa ja tuottamassa yli 570 paikallisen pientilallisen, tuottajan ja työntekijän yhteisö. Tämä on muuten ensimmäinen Maja Coffee Roasteryn kahvi Uuttaja-blogissa! Iso käsi sille!

Avatusta pussista tulviva tuoksu oli pullollaan hedelmäisyyttä: kiiviä, kivihedelmiä, papaijaa ja olipa seassa pieni häivähdys paahteisuuttakin, vaikka vaaleahkosta paahdosta olikin kyse. Hedelmäisyys toi tuoksuun miellyttävän raikkauden ja teki siitä kokonaisuutena todella kevyen ja houkuttelevan.

Jauhettuna tuoksu oli vieläkin tuhdimpi hedelmäisyydestä. Pinnalle nousivat erityisesti persikka, kiivi, papaija sekä jännä pieni mausteisuus. Ehkä tämä mausteisuus olikin sitä papujen tuoksussa erottunutta ”paahteisuutta”? Tässä vaiheessa päätin, että kahvin tulisin valmistamaan Chemexillä. Odotin kovasti hedelmämehumaista maistelukokemusta.

Chemex-valmistaminen viittä desiä varten reseptillä: 32 grammaa karkeahkoksi jauhettua kahvia ja 5 dl noin 90-asteista vettä. Ensin vedestä kahvin sekaan noin 100 grammaa ja 30 sekunnin blooming, jota tällä kertaa hiukan sekoitin lusikalla. Tämän jälkeen loput vedet vähän kerrassaan lisäten niin, etteivät porot päässeet ”kuivamaan” välillä.

Blooming-vaiheessa sekoittaminen. Sekoitatteko te kahvia blooming-vaiheessa?

Maistelutulos oli häkellyttävä. Maussa oli runsasta persikkaisuutta, vahvaa kiivinmakua sekä äärimmäisen hienostunutta makeutta. Suutuntuma oli ohutta, eikä ollenkaan niin mehumainen kuin olisi voinut kuvitella. Hapokkuus oli noin keskitasoa ja oikein miellyttävä. Kahvi oli hetkittäin jopa hivenen kirpeä maisteltava. Ei siis mitenkään vastenmielinen tai kitkerä, vaan sellainen hedelmäisen hapokas ja nipistelevä. Mehumaiset ominaisuudet rajoittuivat hedelmien vahvoihin makuihin ja aromeihin. Jäähtyneenä hienommat maut, kuten papaija ja jopa mansikka, nousivat enemmän esiin.

Uskaltaisin väittää, että Biftu Gudina oli todella ihanteellinen Chemex-kahvi. Sen maut olivat sen verran voimakkaita ja hapokkuuteen yhdistettynä ryhdikkäitä, että enempää bodya esimerkiksi pressopannuvalmistamisella tämä ei missään nimessä kestäisi. Suoritin myöhemmin vielä Aeropress-maistelun ja oikein oivallinen oli silläkin tavalla, vaikka näistä kahdesta Chemex oli huomattavan paljon enemmän omaan makuuni. Biftu Gudina sisälsi runsaasti erilaisia makuja ja kaiken aateloi miellyttävä ja nipistelevä hapokkuus. Tällaista kahvia pitäisi kaapissa mielellään aina pussillisen pahan päivän varalle!


Share

3 Comments on Chemexillä Ethiopia Biftu Gudina / Maja Coffee Roastery

 1. Sebastian
  10.1.2019 at 11:48

  Sekoitan bloomingin aikana! Kahvi vettyy tasaisesti ja pääsee uuttumaan enemmän samassa vaiheessa

  Tulipa muuten vesi kielelle lukiessa 🙂

  Vastaa
  • Uuttaja
   18.1.2019 at 19:00

   Välillä on hauska kokeilla eroa, että jos sekoittaa bloomingin aikana ja seuraavan kerran jättää sekoittamatta. Välillä on tullut selkeitäkin eroja vastaan, vaikka valmistussuhde on muuten täsmälleen sama.

   Vastaa
   • Sebastian
    28.1.2019 at 19:26

    Joo, tää on jännä! Käsin kaatamalla on niin vaikea ”vakioida” kaikkea uuttamisen aikana tapahtuvaa turbulenssia/sekoittumista tms. niin lopputulos voi vaihdella suht paljonkin 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *