V60:llä Peru Cajamarca / Nano Kaffee Berlin

Vuorossa on viimeisen Berliinistä mukaan tarttuneen tuliaiskahvin maistelu. Tämä paahtimo oli myös kahvilakohteista reissussa viimeinen. Eli kyseessä oli Nano Kaffee Berlin ja reissukertomuksen kyseisen paahtimon kahvilasta voit lukaista täältä.

Itseasiassa tuliaiskahvi on samaa kahvia, jota join paikanpäälläkin espressona. Eli perulainen Cajamarca. Bourbon, Caturra sekä Typica -lajikkeita sisältävä pientilallisten tuottama kahvi on prosessoinniltaan pestyä, sen kasvukorkeus on 1700-1900 metriä merenpinnan yläpuolella. Kahvi tulee Huabalin alueelta Cajamarcasta, Jaén maakunnasta.

Cajamarcan tuoksussa oli jännä sekoitus herukkaisuutta, kookosta ja makeutta. Tuoksu ei ollut järin voimakas (tämä siis ennen jauhamista). Vaan heti kun pavut oli jauhettu, niin varsinkin herukkaisuus voimistui todella hurjasti. Tuoksu myös pehmeni ja siitä tuli jopa ”pyöreä” (en tiedä kuinka pyöreää tuoksua voisi kuvailla). Enää tuoksu ei tarjonnut kookosta eikä runsaan herukkaisuuden lisäksi muita ”yllätyksiä”.

Valmistusmenetelmänä Hario V60 tuntui sopivimmalle. Valmistin kahvia viisi desiä. Noin suodatinkarkeudelle jauhettua kahvia käytin 31 grammaa ja vettä edellämainitun viisi desiä. Veden lämpötila 90-astetta. Ensin 100 grammaa purujen päälle ja 30 sekunnin blooming, jonka aikana lusikalla sekoittelua. Tämän jälkeen loput vedet kahdessa erässä.

Cajamarva yllätti hapokkuudellaan. Makuprofiili oli jotenkin ”tumma” ja mausta ponnahti ensimmäisenä esiin todella miellyttävä mustaherukan maku. Jälkimaussa ja varsinkin hiukan jäähtyneessä kahvissa mustaherukan rinnalle ilmaantui pieni karamellimainen makeus ja hapokas omena. Bodyltaan ja suutuntumaltaan kahvi oli varsin tukeva. Tavallaan tuntui, että kahvi oli jopa täyttävää.

Cajamarca on varmasti yksi mielenkiintoisimmista ja samalla yksi parhaista perulaisista, joita on sattunut kohdalle. Hyviä makuja, ennenkokematonta tuhtiutta, hauskoja ominaisuuksia ja kokonaisuutena hyvä ja mieleenpainuva. Ehdottomasti toiset maistelut Aeropressillä ja voisinpa nostalgiamielessä vaikka espressomasiinallakin tätä valmistella, kunhan se nyt ensin tutuksi tulee.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *