Slurp-kahvi: Rwanda Gitesi / Kaffe Obscura

Slurp-kahvielämystilaus se vain pelittää kuin sveitsiläinen käkikello: ei paljon toimintavarmuudesta tarvitse huolehtia. Sen kuin vain istut ja nautit. Tuskin olet edellisen pussin ehtinyt käsistäsi laskea kun postiluukusta lupsahtaa eteisen lattialle jo seuraava. Mikä olikaan tällä kertaa vuorossa?

Kas vain, vanha tuttumme Kaffe Obscurahan se siellä laitteli vaaleaa paahtoa tulemaan. Tovi on ehtinyt kulua Obscurankin edellisestä kahvista blogissa, mutta tässä sitä vihdoin ollaan. Mitä kuori piti sisällään?

Pussi sisälsi kahvia Ruandasta: isän (Alexis Gahizi) sekä pojan (Aime Gahizi) omistamalta yksityiseltä Gitesin pesuasemalta. Kahvi tulee tarkemmin sanottuna Karongin alueelta lounaisesta Ruandasta. Kahvi kasvaa 1800 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajikkeeltaan Gitesi on Bourbonia ja se on prosessoinniltaan pestyä. Kahvi tulee Karongin alueen pienviljelijöiltä, joihin Gitesin pesuasemalla on hyvät suhteet. Pesuasemalla on tarkat käytännöt sekä kahvin vastaanottamisen että sen lajittelun suhteen. Gitesin pesuaseman työntekijät vastaavat aina viimeisestä lajittelusta, jotta se vastaa täysin heidän asettamiaan vaatimuksia.

Tuoksultaan voimakkaan hedelmäinen ja kompleksinen Gitesi veti meikäläistä puoleensa kuin hunaja kärpäsiä. Tuoksussa yhdistyivät persikan, luumun ja sitrushedelmien aromit sekä makeus. Tulipa hetkittäin nokkaan myös viikunaa muistuttavia vivahteita.

Jauhetusta kahvista nousi edellämainittujen nyanssien lisäksi myös pieni herukkaisuus sekä huomattavasti voimistunut sitruksisuus, jopa suoraan sanottuna sitruunaisuus. Tuoksu pysyi kuitenkin tasapainoisena ja se loi odotukset hyvinkin hedelmäiselle kupilliselle mustaa kultaa.

Tartuin pitkästä aikaa Chemexiin ja sille tarkoitettuun suodatinpaperiin. Päätin valmistaa ruandalaisen sillä ensitestiin. Myöhemmin voisin testailla muut tavat. Valmistelin maisteltavaa runsaasti: 30 grammaa kahvia ja 500 grammaa noin 92-asteista vettä. Vedestä kahvinpurujen päälle ensin noin 100 grammaa, jonka jälkeen 30 sekunnin blooming. Loput vedet hitaasti kaataen kahdessa erässä. Lopullinen uuttoaika kahville oli noin kuusi minuuttia.

Esikasteltu suodatinpaperi ja esilämmitetty Chemex

Makupuolella Gitesi iski pöytään kivaa kattausta: sitruunaisen puraisun lisäksi tumman luumun makeutta, pitkä ja pehmeän hedelmäinen jälkimaku, pientä raikkauttakin sekä yllätyksenä mukaan tullutta pienenpientä suklaisuutta, joka maistui joka hörpyllä aivan ensimmäisenä makuna. Suutuntumaltaan paksuhko Gitesi oli kuin aateloitu sopivan purevalla hapokkuudella.

Rwanda Gitesi oli kokonaisuutena hyvinkin kompleksinen tapaus. Maut ja tuoksut tarjosivat hyvin laajan kirjon kaikenlaista: aina suklaisuudesta purevaan sitruunamaisuuteen asti kattaen pehmeän hedelmäisyyden, raikkauden sekä makeuden. Kaikesta edellämainitusta huolimatta Gitesi oli hyvin mutkaton juotava ja varmasti herättää monien kahvinystävien kiinnostuksen, vaikkei mikään hifistelijä olisikaan. Chemexin lisäksi soveltuu varmasti suodatinkahviksi ja Aeropressille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *