
Saksalaiskaupunki Hampuri julisti hiljan kieltävänsä kapselikahvinkeittimet ja kapselikahvit valtion virastoissa ja kaupungin ylläpitämissä rakennuksissa.
Päätös on ympäristöä ajatellen tehty. Yhdessä kapselissa on 6 grammaa kahvia 3 gramman pakkauksessa. Pakkaus on yleensä sekoitus (ainakin) muovia ja alumiinia. Näin ollen sen kierrättäminen on todella vaikeaa ja siksi kaupunki kieltäytyy käyttämästä veronmaksajien rahoja kapselikahviin.
Vaikka kahvikapseleiden materiaali onkin kehittynyt kokoajan kierrätyskelpoisempaan suuntaan, ei se poista sitä kaikkein suurinta ongelmaa: ne ovat silti poisheitettävää jätettä.
Lue alkuperäinen uutinen esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
- Talouselämä: Hampuri kieltää kapselikahvit
- Tekniikka ja Talous: Keksijä katuu yhä ja kaupunki kielsi – Haitalliseen kahvituotteeseen ei enää verorahoja tuhlata
- Uusi Suomi: Tuhoisa trendi? ”6 g kahvia, 3 g jätettä – kielletään”
- Science Alert: A German city just became the first in the world to ban single-use coffee pods
- BBC: Is there a serious problem with coffee capsules?

Hampuri tekee esimerkillisesti. Eritoten siinä, että se ajattelee asiaa ympäristön ja veronmaksajien kannalta. Laiskan ihmisen ja hektisen toimistonikkarin unelmahan tuollainen keitin tietenkin on (ainakin noin ajatuksen tasolla): sen kuin laittaa vaan vedet sisään ja kapselinapin paikoilleen, niin kohta kupissa on höyryävänä ties mitä.
Kapselikahvien laadukkuudesta on käyty kädenvääntöä niin kauan kuin niitä on olemassa ollut. Oli niiden laatu mitä tahansa, niin en itse tuollaista voisi koskaan kuvitella käyttäväni. Minun on saatava hifistellä, tuoksutella, tutkia papuja, tuntea kahvin alkuperää/prosessointitapaa/paahtoa…
Moni kapselikeittimen kotiinsa hankkiva saattaa ajatella, että nytpä tulee kahvinkeittäminen halvaksi, ku keitellään aina yksi 6 gramman kapseli kerrallaan. No, ei se nyt ihan niin mene. Kupillinen vaikkapa Juhla Mokkaa kotona valmistettuna maksaa noin 5 senttiä. Yksi kahvikapseli voi maksaa 70 senttiä. Pienpaahtimoiden alkuperäiskahvitkin ovat edullisempia (poisluettuna todella arvokkaat kuten Jamaica Blue Mountain tai Hawaii Kona). Siitä kun laskee oman kulutuksen mukaan vuoden annoksen, niin hupsista keikkaa…
Sen verran kapselilaitteiden eduksi on kuitenkin laskettava, että sellaisella pyöräyttää cappucinon tai vaikkapa latte macchiaton helposti kotioloissa ja suht nopeasti, mutta kaikki näppäryys ja nopeus kostautuu aina maussa ja kupillisen laadukkuudessa.
Ennen kuin säntäätte kauppaan tällaisen laitteen hankkimaan, niin miettikää tarkkaan. Ympäristönäkökanta, maku ja laatu, monipuolisuus, hinta… Jos perustelette hankintaa sillä, että saatte valmistettua vain kupillisen kerrallaan, niin löytyyhän esimerkiksi Moccamasterillakin yhden kupin keitin valikoimistaan. Lisäksi tavallisen suodatinpussin voi sisältöineen laittaa biojätteen sekaan kompostiin. Vielä parempana ja edullisempana vaihtoehtona pidän Aeropressiä.
Tottakai makuja on erilaisia enkä minä voi määritellä, että mikä on teistä hyvää ja mikä ei, mutta kapselikeittimiin ja kapseleihin liittyy niin paljon muutakin mitä tulisi pohtia ennen myöntävän ostopäätöksen tekoa. Siksi suosittelen perehtymään laitteisiin ja valmistustapoihin, jotta se itselle sopivin ja mieluisin löytyisi varmasti.
