Uuttajan kahvikalustopäivitys: Niche Zero -kahvimylly

(Scroll down for English version)

Kun johonkin asiaan hurahtaa, niin välineet ovat ratkaisevassa asemassa. Tämän tietävät kaikki he, jotka harrastavat jotain vähänkään ”välinelajiksi” laskettavissa olevaa. Kahvi voi hyvin herkästi olla yksi tällainen, koska laite- ja välinetarjontaa on niin mielettömästi.

Otetaan esimerkiksi kahvimyllyt. Niitä on tarjolla aivan järjettömällä hintahaitarilla ja erilaisiin tarkoituksiin soveltuvia. Absoluuttisen täydellistä ”all-around -kahvimyllyä” tuskin on olemassakaan. Jossain mallissa on niitä ominaisuuksia, joita tarvitset ja jossain toisessa taas niitä mitä ehkä kaipaisit siihen nykyiseesi. Tällöin esiin astuu päivittämisen tai vaihtamisen tarve.

Viime aikoina oma kahvisuuntautuminen kotona on siirtynyt yhä enemmässä määrin pour over-Aeropress-mutteripannu-espresso -suuntaan. La Pavoni on käynyt hyvinkin lämpöisenä useana päivänä viikossa, kun olen hakenut tuntumaa espresson valmistamiseen pitkähkön tauon jälkeen.

Tähän syssyyn astui kuvioihin uusi kahvimyllyni: Niche Zero. Tämä artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Nichen kanssa, joten suurensuuri kiitos sinne suuntaan!

Niche Zero on kartioteräinen, enemmänkin espresso- kuin pannukarkeuksisen kahvin jauhamiseen tarkoitettu kompaktin kokoinen keittiön komistus, jota on saatavana kahdessa värissä: mustana ja valkoisena. Molemmissa värivaihtoehdoissa on samat puiset yksityiskohdat ja sama teräksen sävyinen jauhatuskuppi.

Vaikkakin myllyllä onnistuu molemmat jauhamisen ääripäät, ovat myllyn vahvuudet ehdottomasti hienommassa karkeuspäässä. Jauhatusastia tai ”kuppi” on lisäksi mitoitettu niin, että se istuu suoraan 58 millisen espressokahvan sihtiin. Näin ollen jauhetun kahvin saa espressokoneen kahvaan ilman sotkua todella helposti ja nätisti. Valitettavasti La Pavonin kahvaanhan tämä ei suoraan käy, koska se on halkaisijaltaan pienempi. Mutta muuten kuppi on kyllä erinomainen. Siihen ei jauhettu kahvi juurikaan tartu, se on todella helppo pitää puhtaana ja se on yksinkertaisen tyylikäs. Jauhatuslaadun puolesta Niche tekee erinomaista työtä; laatu on miellyttävän tasaista läpi karkeusskaalan.

Ahh, ne pienet asiat ja yksityiskohdat. Jauhatuskuppi on yksi Zeron parhaista ominaisuuksista.
Halutessaan kahvin voi jauhaa myös suoraan espressokoneen kahvaan; kippo vain pois myllyn alta ja kahva paikalle. Tämä toki vaatii käyttäjältä tarkkuutta.

Sama edellämainittu ulkonäköpointti pätee kyllä koko myllyyn. Zeron muotoilu on loppujenlopuksi suorassa linjassa lähes kaikkien muiden markkinoilla olevien myllyjen kanssa, mutta pienet persoonalliset muotoilu- ja yksityiskohtaiset ratkaisut tekevät pientä pesäeroa kilpailijoihin. Ensinnäkin Niche on mukavan kompakti (noin 22cm x 13cm x 33cm), joten sille on helppo löytää tila kodin kahvipisteeltä.

Myllyn Niche-logosta tulee jollain jännällä tavalla mieleen Jaguar. Ehkä muotokielestä ja tekniikasta voisi hakea enemmänkin yhtäläisyyksiä: ajaton ja elegantti ulkoasu, tinkimätön suorituskyky ja kuoren alta löytyvä tekninen osaaminen. Lopputulos on huolella viimeistelty ja hiottu.

Tässä voisi yhtä hyvin lukea vaikka Jaguar.

Edelliseen myllyyni, Wilfan lippulaivamalli Uniformiin, verrattuna Nichen ääni on omaan korvaan huomattavan paljon miellyttävämpi. Tähän vaikuttavat varmasti sekä myllyn rakenne, terien malli (Wilfa on levyteräinen) sekä myllyn jauhamisnopeus. Jauhatuksen ajastusta tai ”itsestäänkatkaisua” Nichessä ei ole, mutta en itse ainakaan huomannut sellaista edes kaipaavani. Sen sijaan Niche Zerossa on kannessa katkaisin, joka katkaisee myllyn toiminnan, jos kansi sattuu aukeamaan. Jos kansi ei ole kunnolla suljettu ennen jauhamisen aloittamista, niin mylly ei edes käynnisty. Pieni turvallisuustekijä siis.

Pieni punainen painike toimii katkaisijana kannen aukeamisen varalle. Kannessa painikkeen kohdalla on pieni nasta, joka painaa katkaisijan alas, kun kansi on kunnolla suljettu ja antaa samalla myllylle luvan lähteä päälle.

Yksi parhaista puolista Niche Zerossa on sen äärimmäisen helppo puhdistus. Mylly on todella yksinkertainen purkaa ”riittävän pitkälle”, jotta kunnollinen puhdistus onnistuu. Mitään erillistä papusäiliötäkään myllyssä ei varsinaisesti ole, koska se on tarkoitettu ”single dose” -myllyksi. Pavuille tarkoitettu säiliö on vielä suht pienikokoinenkin, joten sinne ei kauheasti voi edes laittaakaan. Ehkä tilaa saisi olla hivenen enemmän? James Hoffmann sanoi omassa arviointivideossaan, että hän tahtoisi myllyyn mahtuvan kerralla 60 grammaa papuja, joista saisi valmistettua litran verran kahvia. Ehkä mitoitus 60 grammalle olisi ihan toimiva ratkaisu? Hyvin tämäkin riittää ja kelpaa. Jos ei kertajauhamisella kaikki onnistu, niin sitten jauhaa parissa erässä. As simple as that.

Nichen sisuksissa työtä tekevät Mazzerin kartioterät.

Oikeastaan ainoa hieman harmaita partakarvoja aiheuttanut seikka Niche Zerossa on sen säätäminen/kalibrointi. Kun myllyn on purkanut putsaamista varten ja osat iskee takaisin paikoilleen, tulisi mylly ”kalibroida”. Jauhatuskarkeuden säätökiekko (myllyn yläosassa oleva teräksen värinen rengas) käännetään hienoon karkeuspäähän siihen asti, kunnes se ei enää kierry enempää ilman voimankäyttöä. Tämän jälkeen kirkkaan renkaan alla oleva musta rengas (josta löytyy pieni kirkas kalibrointiosoitin) käännetään myllyn takareunassa olevan ”CALIBRATE” -tekstin kohdalle (alla oleva kuva havainnollistaa tätä).

Säädä jauhatuskarkeus kääntämällä ainoastaan ylempää, kirkasta rengasta.

Kirkas kalibrointiosoitin on siis todellakin vain merkkiosoitin karkeusasteikon lukemista helpottamaan. Kun säädät jauhatuskarkeutta, niin ole tarkkana jotta kierrät vain ja ainoastaan ylempää, teräksensävyistä rengasta (tällöin musta rengas osoittimineen kiertyy mukana).

Oma ongelmani on ollut joka kerralla siinä, että osoitin jää ”liian hienolle”. Tuloksena on hätäisesti tehtyjä liian vahvoja uuttoja, lähes saatanallisiksi venähtäneitä uuttoaikoja ja lukuisia säätöjauhatuksia, ennenkuin osoitin ja tämän myötä karkeus löytävät oman paikkansa. Tähän kalibrointiin ja säätämiseen löytyy useita vinkkejä ja apuja tarjoavia videoita Youtubesta, joita voi olla syytä vilkaista, jos painit tämän saman pähkinän parissa tai olet myllyä hankkimassa.

Ihmettelen myös, että onko käyttökytkimen vieressä palava punainen valo täysin tarpeellinen. No okei, siitä tietää että töpseli on seinässä ja mylly saa virtaa. Ei se mitään haittaa; toisinaan on tullut vain aamuväsyksissä säikähdettyä, että nyt on joku hellanlevy tai Pavoni kuumana tai muuta vastaavaa.

Summa summarum: huipputyylikäs mylly, jota on mukava käyttää. Kun säätämisen ja kalibroinnin kanssa pääsee sinuiksi, on Niche Zerossa erinomainen kahviharrastuskumppani moneksi vuodeksi eteenpäin. Helppo purkaminen ja putsaaminen tuovat lisää käyttömukavuutta. Espressonikkareille suoraan kahvaan asettuva kippokin on ehdoton hyvän mielen tuoja. Jos harkitset kahviharrastuksesi pidemmälle viemistä ja kenties ottavasi seuraavan askeleen kohti espressotouhuja, niin sijoittaminen Niche Zeroon voisi hyvinkin olla kannattavaa. Itse voin tätä suositella kovasti.

Vielä kerran kiitos ja kumarrus Nichelle!

Thank you Niche! You guys rock!


When you really get deep into something you know that equipment matters. This is familiar to everyone who has a hobby that requires equipment of all sorts. Coffee could easily be one of those since there’s loads of equipment and stuff related to it.

For example coffee grinders. Price range is huge and there is one for every purpose. Perfect ”all-around grinders” propably don’t exist yet. Some models have features that you need and some other models have something that you would like to have in the model you already have. This could easily lead to upgrading or changing the equipment.

Lately my own coffee preferences at home are headed towards pour over – Aeropress – mocca pot – espresso way. My La Pavoni has been warm many days a week for getting back in touch with making an espresso after a longish pause.

This is the point where my new coffee grinder, Niche Zero, steps in. This article is made in cooperation with Niche, so big thanks to them!

Niche Zero is a grinder with conical burrs, more likely for grinding espresso than coarse coffee, compact sized piece of kitchen candy that is available in two colors: black and white. Both color options include the same wooden details and same stainless steel grind cup.

Niche Zero is at it’s best at the finer grind sizes, even though it is very capable of grinding very coarse coffee too. Grind cups diameter is 58 millimeters, so it fits perfectly to an portafilter. So there will be no mess. Unfortunately cup doesn’t fit f.e. La Pavoni’s portafilter since it’s smaller than 58 millimeters. In other ways the cup is excellent. It’s not static (so grind coffee won’t stick to it too much), it’s very easy to clean and it’s simply classy. Quality of grinding is excellent too: it’s consistent at any wanted grind size.

Oh the little things and the details. Grind cup is one of the best parts of Zero.
You can grind your coffee straight to the portafilter of your espresso machine: put the portafilter under the funnel and be careful. It takes accuracy.

The whole grinder looks very classy. Zero’s design is partly the same as every other grinder on the market, but the small design differences and added details give it a little push to overtake the competitors. First of all Niche is nice and compact (ca. 22cm x 13cm x 33cm) so it won’t take too much space in your kitchen and it’s easy to find a great spot for it.

Niche logo reminds me a bit of Jaguar’s logo. In fact, there might be more things in common between these two: timeless and elegant design, uncompromising performance and technical skilfulness under the hood. Finishing touches are made with ultimate care.

Here might as well stand ’Jaguar’.

Niche’s noise is much more pleasant when compared to my previous coffee grinder: Wilfa Uniform. This is propably because of the build of the grinder itself, burrs (Niche has conical burrs and Wilfa has flat burrs) and also the grinding speed of the burrs. Niche has no timer and it can’t turn itself off after the grinding but I really don’t need any of those and didn’t seem to miss them either. Instead Niche has a switch on the lid that turns grinder off if lid is opened up during grinding. Grinder won’t start If the lid is not properly closed before the grinding. Small safety detail there.

The small red button is the switch. There’s a small stud on the lid to press the red switch button down when the lid is properly closed. After this the grinder will allow you to start grinding.

One of the best things is the easy cleaning and access to burrs. Grinder is very simple to dissassemble to the point where you can clean it properly. There’s no bean holder because Zero is a single dose grinder. The top of the grinder, where the beans are poured, is quite small too so there’s no space to store a bigger amount of beans. Maybe there could be a bit more space though? James Hoffmann said (on his own video review of Zero) that he’d like to put 60 grams of beans in it so he could make a litre of coffee easily and quick. Maybe space for 60 grams wouldn’t be such a bad idea? The current space is enough though. If everything can’t be grind once then grind the beans in several doses. As simple as that.

Niche has Mazzer conical burrs.

Pretty much the only thing giving me gray hair was the grind size setting / calibration. As you’ve dissassembled your grinder for cleaning it and you put it all back together you might want to calibrate your grinder to make sure the settings are ok. The grind size adjusting ring (the bright metal colored ring on the top of the grinder) must be rotated to fine grind way (clockwise) ’til it won’t rotate anymore without use of extra force. After this turn the black ring (with the bright marker stud), which is right below the bright metal ring you just turned) until the marker lines up with the ”CALIBRATE” text (see the picture below).

To adjust the grind size turn only the bright ring on the top.

The bright marker stud only marks the grind size. If you want to adjust the grind setting to finer or coarses make sure to only rotate the bright ring on the top (the black ring with stud will rotate too).

My problem is that the marker is always way too much to the finer end of the scale. This leads to way too strong and tense extractions, way too long extraction times and loads of adjusting grinds before I find the correct spot for the marker. Luckily there are lots of videos about the calibration and setting the grinder on Youtube. Maybe you should check them out too if you’re having the same troubles or if you’re thinking about purchasing the Niche Zero.

I’ve also been thinking if the red light next to the power switch really is necessary. Okay, you know for sure that your grinder is plugged in and ready to go. It’s not a problem for me, although I’ve got scared a few times that I’ve left my stove or espresso machine on when coming to kitchen in the morning still bit tired.

To summarize: great looking and stylish grinder which is a pleasure to use. After you’ve got yourself into the adjusting and calibration system you have a really good coffee friend in Niche Zero for years to come. Easy dissassembling and cleaning really add a lot to comfort of using it. Grinding straight to the portafilter and the grind cup that fits in to the portafilter are something that espresso nerds will truly appreciate. If you’re thinking about taking the next step towards the world of espresso then getting the Niche Zero could be the answer for you. It will grind you whatever you might need. I truly recommend this little fellow right here.

Once more thank you and bow down to the Niche!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *