Slurp-kahvi: Kolumbia El Ventarrón / Kahiwa Coffee Roasters

Oli jälleen tummemman Slurp-kahvin vuoro. Vuorossa oli paahtimo, joka jo edellisen kahvinsa myötä toi mieleeni ajatuksen, jota pyöritän päässäni vieläkin.

Lahtelainen Kahiwa Coffee Roasters olisi ehdottomasti paahtimo, johon pitäisi perehtyä enemmänkin. Heiltä tulevat kahvit ovat toinen toisensa perään erittäin hyviä ja mielenkiintoisia. Täytyy ottaa asiakseen hiukan perehtyä lisää ja paneutua paahtimoon enemmän. Tässä nyt ensialkuun heiltä jälleen yksi kahvitapaus.

Kahvi oli tummapaahtoinen (paahtoaste 4+/5), pesuprosessoitu kolumbialainen El Ventarrón. Kahvin mukana toimitettiin siitä runsaasti infoa: kasvukorkeus noin 1550 metriä merenpinnan yläpuolella ja lajikkeeltaan se oli Ombligonia. ”Mikä ihmeen Ombligon?”, moni varmasti kysyy. No, Ombligon on runsassatoinen Colombia-lajikkeen mutaatio, jonka tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu marjassa oleva ”napa” tai pieni ulkoneva näppy. Sana ’ombligon’ tarkoittaa ’iso, paksu napa’. Julian Guevaran omistama 7 hehtaarin tila sijaitsee Acevedon alueella Huilan departementissa. Aiemmin Julian on viljellyt tilallaan myös esimerkiksi Colombiaa, Tabia sekä Caturraa, mutta uudistusten ja kehityksen myötä siirtyi viljelemään uutuuslajiketta Ombligonia.

Runsaan suklainen tuoksu nostatti makeanhimoa. Suklaisuuden lisäksi tuoksussa oli myös aimo annos makeutta sekä vivahteita, jotka toivat mieleeni jonkinlaiset kaurakeksit. Jauhettuani kahvin tuoksuun yhtyi myös pieni piipputupakkainen tuoksu, suklaan tuoksu muuttui selkeästi tummasuklaiseksi ja voimakkaammaksi ja lisänä mukaan tulivat myös kevyet pähkinäiset sävyt.

Aeropress oli El Ventarrónille helppo valinta. Tein tavallista pienemmän annoksen maisteluun: 13,2 grammaa suodatinjauhatusta hieman hienommaksi jauhettua kahvia ja 2,2 desiä vettä (jonka lämpötilaa en tällä kertaa erikseen mitannut). Lisäsin esilämmitettyyn Aeropressiin kahvin päälle ensin puolet vedestä, sekoitin muutaman kerran ja kaadoin loput vedet päälle. Annoin uuttua noin 20 sekuntia, kunnes asetin lasin tuubin päälle, käänsin koko komeuden ympäri ja painoin kahvin 20 sekunnissa tuubista kuppiin.

Pienen jäähdyttelyn jälkeen kävin käsiksi maistamispuoleen. Ensimmäisenä havaintona oli hämmästeltävä hurjan paksua suutuntumaa. Se oli kermaista isolla k:lla. Seuraavat havainnot koskivat jänniä makuvivahteita, jotka varsinkin jälkimaussa nousivat esiin ja toivat erehdyttävästi mieleeni Coca Colan. Hiilihappoja ei tietenkään kahvissa ollut, mutta vivahteet olivat erittäin vahvasti sinne suuntaan nojallaan. Tuoksussa voimakkaana ollut suklaisuus ei kantanut makuun niin paljon kuin olisin kuvitellut, mutta tunnistettavissa määrin kuitenkin. Tummasta paahdostaan huolimatta paahteisuus ei mielestäni nouse mitenkään erityisen paljoa esiin, joka tietenkin antaa tilaa kahvin hienommille mauille ja aromeille. Hyvä niin.

El Ventarrón oli yllättävä kahvi. Se oli myös ensimmäinen maistamani Ombiglon-lajikkeen kahvi. Colamaiset vivahteet, suklainen tuoksu, hullun kermainen ja paksu suutuntuma sekä tummasta paahdosta huolimatta täysin taka-alalle jäävä paahteisuus tekivät tästä varsin mieleenpainuvan kolumbialaisen. Tällaista tapausta maistaisi mielellään vaikka hieman vaaleampanakin paahtona. Mieleni tekisi väittää, että tummaksi paahdoksi El Ventarrón oli kovin ”epätumma”. Loput pavut tulevat kulumaan erittäin todennäköisesti Aeropressillä tai mutteripannulla valmistettuna. Ehkä tirautan myös espresson tai pari?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *