Slurp-kahvi: India Monsoon Malabar / Inka Paahtimo

Jälleen on aika maistella Slurp-kahvi. Mikäli tässä maisteluita lukiessa on iskenyt himo tehdä itsekin tällainen kahvielämystilaus, niin mars Slurp:n sivuille tilausta räätälöimään. Muista myös käyttää tilauksen yhteydessä koodia ’uuttaja’, niin saat 5 euron alennuksen elämyksesi ensimmäisestä kahvista. Alennuskoodi toimii muuten myös lahjaksi tehtyjen elämystilausten kanssa.

Ja sitten takaisin elämyskahvin maistelun pariin. Vuorossa oli jälleen tummempi annos kahviherkkua. Tällä kertaa olikin (ainakin minulle) herkkua sanan varsinaisessa merkityksessä, kun voikkaalaisen Inka Paahtimon valikoimasta elämyskahvina kotiin tuli intialaista Monsoon Malabar -kahvia.

Monsoon Malabar on varmasti yksi eniten kahvikansaa jakavista tapauksista. Välillä vaikuttaa sille, että kahviharrastajista löytyy Malabarin suhteen kaksi leiriä: ne, jotka eivät pidä ensinkään ja vastaavasti ne, jotka pitävät siitä yli kaiken. Kuulun itse tähän jälkimmäiseen leiriin. Monsoon Malabar on aina ollut kaikessa persoonallisuudessaan yksi suosikkikahveistani ja tartun erittäin mielelläni mahdollisuuteen maistella sitä eri tyyleillä paahdettuna.

Inka Paahtimo on paahtanut tämän intialaisen natural-prosessoidun kahvin paahtoasteelle 4/5, eli tummaksi paahdoksi. Pakkauksen etikettiin on laitettu maininta ”dark filter”. Kahvi tulee useilta eri pienviljelijöiltä Chikmagalurin piiristä Karnatakan (entinen Mysore) osavaltiosta Etelä-Intiasta, jossa se kasvaa 1100 – 1200 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella. Lajikkeita kahvista löytyy useita. Etiketissä mainitaan Kent, Catimor, Selection 9 sekä S795.

Mikäli Monsoon Malabarin persoonallinen käsittelytapa ei ole entuudestaan tuttu, niin tämä Slurp:n sivuilta lainattu teksti valottaa sitä hiukan:

”Tarina kertoo, että entisaikoina puiset laivat kuljettivat raakakahvin Intiasta Eurooppaan monsuunin aikana, seilaten noin 6 kuukauden ajan Hyväntoivonniemen ympäri. Tänä aikana kahvipavut kokivat rakenteellisia muutoksia kosteiden kuljetusolosuhteiden johdosta. Papujen koko, rakenne, ulkonäkö ja maku muuttui merkittävästi kuljetuksen aikana. Kun laivamatka nopeutui ja olosuhteet parantuivat, eurooppalaiset huomasivat, että kahvi menetti yksilöllisen luonteensa ja voimakkaan makunsa. Tästä syystä kehitettiin prosessi, joka kopioi aiempia olosuhteita. Testaamisen myötä huomattiin, että kahvien kuljetusolosuhteet pystyttiin parhaiten kopioimaan Lounais-Intian rannikolla monsuunin aikana. Näin Monsoon-prosessi syntyi. Monsoon-tekniikat vaihtelevat hieman eri viljelijöiden välillä.”

Tuoksu oli hyvinkin tutun maanläheinen, kuten Monsoon Malabarin kanssa on jo tottunutkin. Tumma paahto on tuonut tuoksuun luonnollisesti paahteisuutta, mutta myös houkuttelevaa suklaisuutta ja sellaista pientä nougatmaisuutta. Jauhaminen ”muutti” suklaisuuden selkeästi tumman suklaan aromiksi ja mukaan tuli myös pienenpieni vivahde tupakkaisuutta. Tupakoimattomana ihmisenä sanon kuitenkin, että tuollainen pieni vivahde ei haittaa ollenkaan. Tuoksukokonaisuudessa oli myös pieni savuisuus, joka toi omanlaistaan voimakkuutta.

Inka Paahtimo on kertonut pussin etiketissä oman suosikkitapansa Monsoon Malabarin valmistamiselle ja päätinkin noudattaa tätä metodia. Valmistustapana tummille paahdoille tuttu pressopannu ja valmistussuhde 7g / dl, eli hieman totuttua ”voimakkaampi”. Jauhatus tässä valmistustavassa tulisi olla karkea. Jauhoin kahvin karkeaksi ja annostelin pressopannuuni 28 grammaa kahvia ja varasin käteni ulottuville neljä desiä kuumaa vettä. Esilämmitin pressopannun kuumalla vedellä, kippasin kahvit pohjalle ja puolet vedestä siihen päälle. Tämän jälkeen kunnon sekoitus ja loput vedet päälle. Sitten vain pannun kansi paikoilleen, mäntä alas kahvin pinnalle, ajastimeen neljä minuuttia aikaa ja odottelemaan.

Pannun esilämmitys kuumalla vedellä
Ensimmäinen puolikas vedestä kahvin päälle ja reipas sekoitus, jotta kaikki kahvi varmasti joutuu kosketuksiin veden kanssa
Tuore kahvi kuohuaa komeasti, kun hiilidioksidi vapautuu veden kanssa kosketuksiin joutuessa

Kaadoin kahvin kuppiin ja annoin sen jäähtyä muutaman minuutin ennen kuin iskin makunystyräni siihen kiinni. Maun puolesta Inka Paahtimon versio Monsoon Malabarista oli jopa tuhdin suklainen, sillä oli paksuhko ja tavallaan rasvainen suutuntuma, hapokkuutta ei ollut juuri nimeksikään ja maussa piileskeli pieni rusinoihin viittaava vivahde. Jälkimaku oli tuoksun lailla voimakas mutta erittäin miellyttävä. Malabarin maanläheisestä ominaistuoksusta minulle tulee muuten aina mieleen hyvin paistunut leivän kuori.

Täytyy myöntää, ettei Monsoon Malabar vieläkään tuottanut allekirjoittaneelle pettymystä. Inka Paahtimo kertoo paahtavansa tämän tavallista kevyemmän ja pehmeämmän kahvilajin pavut hitaasti ja matalassa lämpötilassa ja he tekevät sen kyllä hyvin. Jokainen paahtimo on hakenut tälle kahville varmasti sen oman tietyn tapansa paahtamiselle ja Inka Paahtimon tapa on minulle vastaantulleista ensimmäinen, jolla lopputulos on näin suklainen. Sitä voisi kuvailla jopa täyteläiseksi. Lisäksi on annettava iso plussa siitä, että he esittelivät tämän oman valmistustapansa tälle kahville. Se oli erinomainen resepti, jota tulen kyllä varmasti käyttämään jatkossakin. Monsoon Malabar on tällaisellakin reseptiikalla kahvi, joka toimii monenlaisissa tilanteissa, mutta erityisen hyvin aamukahvina (kunhan huolehtii, että kupillisia saa juoda ainakin kaksi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *