Slurp-kahvi: Guatemala Waykan / Lehmus Roastery

Nyt on allekirjoittaneella lähellä, ettei syntyisi hiukan jättämää Slurp-kahvien maisteluiden kanssa, mutta napataas se vauhdilla kiinni. Käymme käsiksi viimeisimpään vaaleaan paahtoon. Kahvin mukana voi aistia tuulahduksen kaukaa idästä.

Lehmus Roastery lähetteli Slurp-elämyksen tilaajille Waykan-nimisen guatemalalaisen kahvin. Waykanin on sanottu edustavan lappeenrantalaisen pienpaahtimon näkemystä Huehuetenangon alueen raikkaan hapokkaista kahveista. Lajikkeita kahvista löytyy useita: Typica, Caturra, Bourbon, Catuai ja Paches. Kahvit tulevat Chajulin, Quichén, San Juan Cotzalin ja Nebajin kuntien alueilta eri pienviljelijöiltä. Kahvien kasvukorkeus on 1100-1800 metriä merenpinnan yläpuolella ja kaikki pavut ovat märkäprosessoituja.

Waykanin tuoksu papuina oli pyöreä ja tuhti. Siitä erottui pähkinäisyyttä sekä runsaasti karamellia tai toffeeta. Jotain kirpeää ja raikastakin siinä oli vivahteen verran. Jauhaminen löi taas uudet kortit pöytään tuoksujen suhteen. Kirpeä raikkaus osoittautui sitruunaksi tai sitrushedelmiksi. Nenäni väitti seassa olevan myös kirpeitä marjoja. Kaiken kruunasi runsas makeus.

Kalita sai kunnian toimia tämän kahvin valmistusmetodina. Tämä etäisesti V60-suppiloa muistuttava kupponen on ollut viime aikoina kovassa käytössä ja ajattelin Waykanin olevan myös tälle soveltuva.

Resepti Waykanille: 15 grammaa jauhettua kahvia (karkeus suodatinkarkeutta hienompi) ja 250 grammaa vettä (veden lämpötila noin 92 astetta). Vedestä kahvin päälle ensin noin 60 grammaa ja 30 sekunnin blooming käyntiin. Sitten vettä 90 grammaa lisää, pieni odotus ja hitaasti lorotellen loput vedet niin, että lopulta vaaka näyttää luvuksi 250 grammaa. Kokonaisuuttoajaksi kupilliselle tuli näin hieman alle pari minuuttia.

Sitten pieni jäähdytys ennen kimppuun käymistä. Maistelun ensimmäiset havainnot olivat sen kirpsakkuus ja hapokkuus. Maussa oli selkeästi runsaita sitrushedelmien vivahteita. Kevyesti joukosta pystyi myös ryystäessä erottamaan muitakin hedelmiä, esimerkiksi mangoa. Jälkimaussa valttia oli karamellimainen makeus. Suutuntumaltaan Waykan oli jopa yllättävänkin ohut, ei kuitenkaan vetinen.

Waykan oli varsin veikeä kahvitapaus. Vaaleapaahtoisena siitä on tehty herkullisen hedelmäinen ja makea. Hapokkuutta on reilusti ja kirpsakkuuteen kiinnittää huomiota varmasti kuka tahansa. Sitruksisuuden ja hapokkuuden ystäville Waykania en ensimmäisenä suosittelisi; voi olla hitusen turn-off. Waykanin kohdalla puhutaan kuitenkin laadukkaasta, makeasta ja herkullisen hedelmäisestä kahvista. Oli oikein mieluista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *