Slurp-kahvi: Guatemala El Mirador / Mokkamestarit

Taas oli parasta mahdollista postia odottamassa allekirjoittanutta, kun palasin töistä kotiin. Lattialla odotteli uusin Slurp-kahvi. Äkkiä takki naulaan, kengät jalasta ja pakettia aukomaan!

Tämänkertainen kahvi toi Uuttaja-blogiin kokonaan uuden paahtimon. Tamperelainen Mokkamestarit on tuttu paahtimo, kuten myös heidän tuotteensakin, mutta blogissa paahtimo ei ole vielä esillä ollut muuta kuin parin teemaistelun kautta. No, nyt korkataan paahtimon kahvihommatkin.

El Mirador -niminen kahvi tulee Guatemalasta. Tämä tummahko keskipaahteinen kahvi kuuluu niin sanottujen ”naistenkahvien” joukkoon, eli kahvin ovat tuottaneet paikalliset naisviljelijät. 1700-1820 metrin korkeudella kasvanut kahvi on pesukäsitelty, fermentoitu 40 tuntia ja kuivattu patioilla 15 vuorokautta. Lajikkeita kahvissa on useita: bourbon, caturra sekä catuai. Huehuetenangon alueella sijaitseva El Miradorin tila on tuottanut kahvia jo lähes 40 vuoden ajan. Cecibel Armas, joka toimii tilalla viljelijänä, valittiin Primavera Award 2018 -tapahtumassa yhdeksi parhaimmista tuottajista.

Kahvin aromi oli makeahko ja siinä oli kiva vivahde persikkaa. Välillä tuoksunäytteitä hakiessa nenään kävi jopa sellainen pieni paistetun torttutaikinan kaltainen tuoksu. Jauhettuna tuoksu makeutui entisestään. Etäisesti mieleen tuli jotain fudgen eli kermakaramellin kaltaista. Persikan lisäksi kevyempiä aromeja löytyi kukkaisuuden muodossa.

Valmistustavaksi valitsin Harion helpon V60-suppilon. Kahvia päätin valmistaa neljä desiä. Resepti: 24,5 grammaa noin suodatinkarkeuksista kahvia, neljä desiä 90-asteista vettä. Jälleen 100 grammaa vettä kahvin päälle ja 30 sekunnin sekoitettu blooming. Loput vedet kahdessa osassa. Kokonaisuuttoaika oli hieman alle kolme minuuttia.

El Miradorin suutuntuma oli tuhdin mehumainen ja hapokkuus yllättävän tuntuva; sanoisin sellaista keskiluokkaa ehkä hivenen korkeampi. Maussa kivaa hillittyä makeutta, kevyttä kivihedelmäisyyttä ja jälkimaussa jotain pieneen pähkinän- tai mantelinkaltaiseen karvauteen taittuvaa. Ei mitään vahvoja makuelämyksiä siis, vaan maltillinen ja tasapainoinen kokonaisuus.

Guatemala El Mirador ei ole mielestäni Mokkamestareiden valikoiman kärkipäästä, vaikka onkin oikein hyvä ”yleiskahvi” aivan kelle tahansa. Se ei taatusti säikäytä ketään ääreltään pois. Tasapainoinen kokonaisuus tiukalla hapokkuudella on oikein hyvä ominaisuus kahville, joka ei nyansseilla juuri muuten keuli. Tämä menee vielä lisäkokeiluun parilla muullakin menetelmällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *