Slurp-kahvi: Go’Morron / Kaffa Roastery

Palaamme Slurp-kahveissa jälleen paahtoasteikon vaaleampaan päähän. Lisäksi parrasvaloihin astelee jo varmasti tässäkin blogissa tutuksi tullut kotimainen huippupaahtimo Helsingin Punavuoresta.

Kaffa Roasteryhän se siellä. He lähestyivät Slurp-kahvitilaajia vaalealla blendillä nimeltä Go’Morron. Tietyllä tapaa voidaan varmasti puhua jo legendaarisestakin blendistä, sillä tämä on löytynyt heidän valikoimastaan suht kauan. Syystäkin. Resepti on varmasti vuosien varrella vaihtunut, mutta maussa ollaan aina pyritty samaan tai samankaltaiseen lopputulokseen. Laadusta tinkimättä.

Go’Morron on sekoitus kolmea eri alkuperäkahvia. Kahvit tulevat kolmelta eri mantereelta ja edustavat useaa eri Arabica-kahvin lajiketta. Alkuperämaat ovat Indonesia (alue Aceh, Atu Lintang), Etiopia (Haider-tila, Limu) sekä Kolumbia (San Lorenzo -tila, Caldas). Lajikkeita tästä blendistä löytyy hurja kirjo: Bourbon, Heirloom, Caturra sekä Colombia. Kahvien kasvukorkeus on 1600-2000 metriä merenpinnan yläpuolella. Prosessointejakin löytyy paria eri sorttia: etiopialainen sekä kolumbialainen kahvi ovat märkäprosessoituja (washed) ja indonesialainen on saanut giling basah -prosessoinnin. Tavallaan giling basah on sama asia kuin semi washed. Kahvien prosessointitavoista voit lukea tästä Uuttaja-blogin artikkelista.

Blendien rakentaminen on vaativampaa hommaa kuin äkkiseltään saattaisi kuvitella. Tulee varmasti mieleen, että sehän on vaan sitä, että otetaan paria kolmea eri kahvisorttia ja pistetään ne sekaisin ja uutetaan kupillinen. Helppoa ja hauskaa kuin lumiukon rakentaminen. Mutta jos tahdot, että blendisi on laadukas ja maistuva, niin joudut käyttämään runsaasti haju- ja makuaistiasi. Kahvien on oltava sellaisia, että ne tukevat toisiaan ja muodostavat erinomaisen kokonaisuuden ja pääsevät kuitenkin loistamaan omilla vahvuuksillaan.

Mille Go’Morron sitten tuoksui? Makeahkolle, samaan aikaan voimakkaalle ja jokainen nuuhkaisu tuntui tuovan tuoksuun aina pienen siivun jotain uutta. Välillä olin haistavinani vaniljaisuutta ja välillä taas hajuaistiani helli luumun mieleen tuova tuoksu ja makeus. Kävipä mielessä jopa ruusu ja kaakaopavutkin. Jauhettuna kahvi tuoksuu hyvin vahvasti aamukahville (ehkä pieni mielleyhtymä kahvin nimestä): tuhdille, voimakkaalle, maanläheiselle, edelleen myös makeahkolle ja miellyttävän marjaiselle. Sieltä täältä löytyi pieniä kukkaisuusviitteitä ja luumu löytyi joka nuuhkaisulla.

Vaalea Go’Morron päätyi Uuttajan maistelussa Kalita Wave -tötteröllä valmistettavaksi. Kahvia jauhoin 15 grammaa ja käytin uuttamiseen 250 grammaa noin 92-asteista vettä. 50 grammaa vettä, jotta blooming lähti käyntiin ja sitten loput vedet aina 50 gramman erissä kaadellen niin, ettei kahvipeti kuitenkaan päässyt kuivumaan kaatojen välissä. Kupillisen kokonaisuuttoajaksi tuli hieman alle kolme minuuttia.

Go’Morron oli maultaan maanläheinen, vaaleasta paahdostaan huolimatta aavistuksen tummanpuhuva ja sen jälkimausta löytyi pieni mantelinkuorimainen karvaus. Kahvissa oli hapokkuutta hillitysti ja sen suutuntuma oli paksuhko. Makuhavaintoina hetkittäinen kaakaovivahde, pieni marjaisuus sekä edellämainittu maanläheisyys tai puunkuorimaisuus. Maistelun aikana aloin miettiä, että mikä ominaisuus tai maku tulee mistäkin pavusta. Maanläheiset vivahteet olivat todennäköisesti indonesialaisen pavun peruja ja suutuntuma kolumbialaisen.

Kyllä tässä aamukahvin ainekset oli. Makupuolelta varsinkin löytyi hyvinkin sellaisia aamukahville tervetulleita piirteitä: voimakasta luonnetta, mutta kuitenkin tasapainoista kokonaisuutta. Maanläheisyys tuo potkua ja hillityn hapokkuuden rinnalle sopii tuo jälkimaun pieni karvaus. Pour over -kokeilun lisäksi myös Aeropress ja pressopannu ovat suht varmoja tapoja saada hyvä lopputulos, sekä tietysti perinteinen automaattisuodatinkeitin, eli se ”mokkamasteri”. Mitenkähän olisi espresson laita? Taidanpa laittaa joku viikonloppuaamu La Pavoniin virrat ja kahvaan jauhettuna vähän hyvää huomenta! Go’Morron osoittaa hienosti todeksi sen, ettei blendi tarkoita huonoa kahvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *