Slurp-kahvi: Ethiopia Reko / RPS Roastery

”Hakuna matata!”, tuumasivat eräät eläinveikkoset hyvin tunnetussa piirroselokuvassa. Heilläkin taisi olla Slurp-kahvitilaus vetämässä ja tuore kahvipussillinen kourassa. Minulla oli ainakin jälleen kerran yksi tällainen ”hakuna matata” -hetki. Tällä kertaa vaalean paahdon kanssa.

Kuopiolainen RPS Roastery on ilmeisesti tekemässä jonkinlaista ulkoasumuutosta. Etiketti näyttää kovin erilaiselle kuin yleensä heidän pakkauksissaan olevat. Saatan kuvitellakin. Tärkeintä oli kuitenkin pussin sisältö.

Tosiaan, tällä kertaa mentiin taas vaaleampaa puolta ja etiopialaisella kahvituotteella. Tämä Kocheren kaupungista Yirgacheffen alueelta tuleva kahvi totteli nimeä Reko (kahvitilan sekä pesuaseman mukaan). Viljelijät Faysel A. Yonis ja Masreshu Sima viljelevät tätä Kurume ja Heirloom -lajikkeiden fully washed -prosessoitua kahvia noin 2000 metrin korkeudella. Kahvimarjat pestään poiminnan jälkeen viereisen joen vedellä ja kahvimarjojen kuorintaan käytetään vanhaa Agard-kuorintakonetta. Tämän jälkeen marjat käyvät läpi perinteisen fermentoinnin (36-48 tuntia) ja tämän jälkeen vielä 10-12 kuivauksen kuivauspedeillä.

Kahvin tuoksu jo papuina oli runsaan hedelmäinen ja mehukas. Joukosta erottuivat kivihedelmät, esimerkiksi persikka sekä sitrushedelmät. Kuitenkin tuoksusta pystyi erottamaan myös kevyttä vaniljaisuutta, marsipaanimaista makeutta sekä kukkaisuutta. Jauhetun kahvin tuoksu muuttui sitruksiseksi ja kirpeähköksi. Kirpeys toi mieleen tuoreen raparperin.

Tuoksuhavainnot kirjattuani vietin pienen hetken miettien, että millä menetelmällä valmistaisin kahvin maisteltavaksi. Päätin tarttua pitkästä aikaa pieneen ja söpöön Kalita Wave -suodattimeen papereineen. Kahvia valmistin reseptillä 15 grammaa hieman suodatinkarkeutta karkeampaa kahvia ja noin 250 grammaa vettä. Tällä kertaa en veden lämpötilaa mittaillut varsinaisesti, vaan kiehautettuani veden annoin sen seistä noin minuutin verran ja kävin toimeen.

Kahvin mukana saapuneessa infolappusessa RPS Roastery ohjeistaa, että kahvin olisi suotavaa jäähtyä 5-10 minuuttia ennen juomista, jotta eri maut ja kerrokset olisivat helpommin heti maistettavissa. Noudatin ohjetta, vaikka sormet jo hieman syyhysivätkin päästä maisteluhommiin. Odotus kuitenkin kannatti: kevyen kukkainen ja persikkainen maku, persikka vahvana varsinkin jälkimaussa. Reko ei ollut järin hapokas, mutta jotain pientä sitrushedelmäistä purevuutta tuntui siellä täällä. Bodyltaan Reko oli miellyttävän ”sileä” ja puhdas. Maistelin mielestäni vain muutaman hörpyn verran, mutta sitten jo huomasinkin, että lasi oli salakavalasti tyhjentynyt. Oli melkoisen helppo juotava tämä Reko.

Reko oli mielestäni hemmottelutasoinen kahvi: matalahappoinen, kevyt, tasapainoinen, herkkiä ja makeita makuja sisältävä sekä suutuntumaltaan äärimmäisen miellyttävä. Kupillinen tätä oli kuin villasukat, kynttilät ja viltti koleana syysiltana. Tein Kalita-maistelun jälkeen vielä Aeropress-testiäkin ja tässä maistelussa lopputulos oli makujen osalta hiukan voimakkaampi ja kirkkaampi. Sanoisinkin, että paremmin Reko toimi Aeropressillä painettuna kuin Kalitalla valutettuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *