Kesän kolme kovinta Turusta ja Uuttajan suosikki

Kesän kolme kovinta kahvia on nyt tiedossa ja tilattavissa; nimittäin Turun Kahvipaahtimon verkkokaupasta. Nämä kolme kahvia ovat tilattavissa toimituskuluitta (tai itseasiassa mitkä tahansa vähintään kolme kahvia tulee ilman toimituskuluja).

Mitä tähän kolmen koplaan sitten kuului? Kattaus on kyllä kieltämättä paperillakin jo erinomaisen kuuloinen: kolmesta kahvista kaksi tulee Afrikasta ja yksi Brasiliasta. Alla kahveista tarkemmat speksit.

Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi

Speksien puolesta ollaan melko kaukana ”tavallisista” kahveista ja oikeasti todella paljon parempien herkutteluhetkien ulottuvilla. Pestyjä ja käsinpoimittuja kahveja kaikki ja lajikkeissakin löytyy. Kolmen kahvin setti pitää sisällään erikoisuuksia jo hifistienkin mittapuulla.

Kaikki kahvit kävivät kahvipöydässäni parilla eri menetelmällä valmistettuna, jotta sain näkemyksiä siinä määrin kasaan, että pystyin valkkaamaan kolmikosta oman henkilökohtaisen suosikkini tarkempaan esittelyyn. Kieltämättä suosikin valinnassa oli omat haasteensa ja lopullinen kamppailu käytiinkin kenialaisen (marjainen ja makea) AB Kiin ja etiopialaisen (hedelmäinen ja pähkinäinen) Harun välillä. Aeropress-valmistelun ja maistelun jälkeen kuitenkin päädyin valitsemaan suosikikseni kenialaisen. Kolmas kahvi, suklainen ja kevyen marjainen brasilialainen Espirito, oli sekin mainio, mutta ei yltänyt omassa pikku kisassani pronssia paremmalle sijoitukselle.

Kenya Kirinyaga AB Kii oli tuoksultaan todella puoleensavetävä: voimakasta vadelmaisuutta ja taustalla greipin kirpsakkuutta. Olipa mehukkaasta tuoksusta mielestäni erotettavissa myös vesimelonia. Jauhettuna greipin tuoksu ja voimakkuus astui enemmän esiin, mutta yleisesti ottaen kaikki hedelmäisyys voimistui hurjasti. Samalla mehukkuus ja mehumaisuus voimistuivat. Makeutta oli tuoksussa myös runsaasti.

Valmistelin kolme kovinta kahvia sekä Chemexillä että Aeropressillä. Molempien menetelmien summauksena Kenya AB Kiistä on helppo sanoa sen olevan runsaan vadelmainen, kirpeähkö ja miellyttävän hedelmäinen. Mausta löytyi myös muitakin punaisia marjoja: karpalo sekä mansikka. Tuoksussa voimakkaana esiintynyt greippi tuntui jälkimaussa sekä hapokkuutena. Hapokkuutta löytyi siis tuntuvasti ja raikkauttakin hieman. Ohut suutuntuma oli omiaan makeuden, kirpeähkön maun ja hapokkuuden kanssa. Kokonaisuus vain parani, kun kahvi sai hetken aikaa jäähtyä.

Mutta olipa tarjolla tästä kolmikosta mikä tahansa, niin pettyä ei tarvitse. Vaaleina paahtoina kolme kovaa soveltuvat erinomaisesti pour over -menetelmille, Aeropressille ja suodatinkahveiksi. Ehkä näitä joku uskalikko testaa myös espressokoneella. Kolmen kovan joukosta löytyy varmasti jokaiselle kahvimaulle se omin juttu ja varmaa on myös, ettei näistä yksikään jää kaappiin vanhenemaan.

Jos nämä nimenomaiset kolme kovaa kahvia kiinnostavat, niin tämän linkin kautta mars Turun Kahvipaahtimon verkkokauppaan ja tekemään tilaus! Alla olevassa kuvassa lisäksi pieni ohjeistus, että kuinka pääset mukaan kolmen kovan kahvin arvontaan.

One Response

  1. Oh la laa mahtavaa..Kerrankin kaiken lisäksi kenialainen kahvi joka omaa akitarotuisen koirani nimen ”HARU”, taatusti maistamisen arvoinen suosikin kanssa ☕

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *