Haastattelu: Kolumbian ainoan suomalaisen kahvitilan omistaja Mikko Kauppinen

Kuva: Jukka / Papuja ja Polkuja

Tiesitkö, että Kolumbiassa toimii suomalainen kahvitila nimeltä Finca Las Ventanas? Ja että kyseisen tilan kahvia on saatavilla Suomestakin jo monen kaupan kahvihyllystä? No, tiesit tai et, niin tässä sinulle äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa. Uuttajalla oli ilo ja kunnia saada sähköpostilankojen päähän itse tilan omistaja Mikko Kauppinen.

Olin nähnyt tilalta kuvia ja videoita useaan otteeseen somessa. Kiinnostus tilaa kohtaan heräsi välittömästi ja otinkin yhteyshenkilöön yhteyttä. Kävikin tuuri, että sama henkilö olikin myös toinen tilan omistajista.

Kuva: Finca Las Ventanas

Niille, jotka eivät ole vielä tietoisia Finca Las Ventasista, on varmaan paikallaan hiukan avata, että mistä on kyse ja mistä kaikki alkoi. Miten Finca Las Ventanas siis sai alkunsa ja kuinka siitä tuli ensimmäinen suomalainen kahvitila Kolumbiassa?

Vaimoni Andrea on kotoisin Kolumbiasta ja kävimme tasaisin väliajoin sukuloimassa siellä. Vuosien mittaan löysimme yhteisen intohimon kahvista ja pienviljelystä; etenkin Oliverio-sedän kanssa. Oliverio ehdotti Santanderin aluetta, koska siellä oli sukulaisia jotka olivat kahvinviljelijöitä. Ajatus luoda yhdessä sukulaisten kanssa oma kahvitila, joka tuottaisi suoraan kuluttajille Suomeen tuoreinta kahvia heräsi viimeisen viiden vuoden aikana. Ajatuksen hauduttua riittävästi toimeen ryhdyttiin tosissaan. Sen jälkeen on työtä riittänyt kaikille.

Mieleen heräsi ajatus. Kolumbiahan on tunnettu kahvimaa. Kahvitilojakin Kolumbiassa on reilusti yli puoli miljoonaa. Millä tavoin Finca Las Ventanas erottuu kaikista muista kolumbialaisista kahvitiloista? Riittääkö pelkkä suomalaisuus siihen? Entä kuinka paljon tämä tila tuottaa kahvia vuodessa?

Teemme paljon yhteistyötä alueen muiden viljelijöiden ja kahvinviljelijöiden liiton kanssa. Tarkoituksemme onkin syventää yhteistyötä jatkossa uusien menetelmien kokeilun saralla. Uskomme yhteistyöhön. Poikkeamme siinä muista viljelijöistä, että me hoidamme myös logistiikan ja viennin, prosessoimme itse kahvin lopputuotteeksi asti ja markkinoimme omalla merkillämme. Tämä antaa viljelijöille läpinäkyvyyden kuluttajiin ja tätä pystymme jakamaan myös muiden lähialueen viljelijöiden kanssa. Haluamme myös auttaa muita lähialueen viljelijöitä tässä, koska meillä on infra siihen valmiina. Me myös tuomme uusia ravinnekiertomenetelmiä ja testaamme niiden käyttöä tilallamme. Tästä hyötyvät myös muut lähialueen viljelijät, kunhan saamme hyviä tuloksia aikaiseksi.

Tuotamme nyt noin 5000 kiloa kahvia vuodessa. Tämä kasvaa lähivuosina noin 7000-8000 kiloon, kun lisäämme viljelyalaa.

Kuva: Finca Las Ventanas

Se ei ole nykyään enää mikään salaisuus, että maailmalla on kahvitiloja, joilla valitettavasti käytetään esimerkiksi lapsityövoimaa ja/tai kyseenalaisia työmenetelmiä, lannoitteita tai toimintatapoja. Ei sillä ettenkö luottaisi, mutta kysyin kuitenkin Mikolta heidän tilansa työoloista, työntekijöistä ja toimintatavoista.

– Meidän tilalla ei ole vielä asutusta. Se on kahviviljelmä. Kaikki poimitaan käsin. Työ on muutoinkin käsityötä ja haluammekin pitää tämän linjan, jotta voimme työllistää mahdollisimman monia. Me käytämme sukulaistemme omistamaa pesuasemaa, jotta hyödynnämme mahdollisimman paljon yhteisiä resursseja näin alkuun mutta rakenamme pian myös oman pesuaseman.

Juan Miguel -serkku on meidän ”pehtoori”. Hän on koulutukseltaan lakimies, mutta kasvanut kahvinviljelyyn pienestä saakka. Hänen äitinsä Margarita toimii myös aktiivisesti kahvinviljelijöiden yhdistyksessä mm. naisten jaoston puheenjohtajana. Juan Miguel on myös aktiivinen kunnallispolitiikassa ja hän pyrkii sitäkin kautta parantamaan asuinkuntansa Oiban asioita. He ovat kahvinviljelijöitä monessa polvessa. Juan Miguel asuu naapurikylässä ja tulee paikalle mopollaan, kuten monet muutkin tilalla työskentelevät. Suurin osa työntekijöistä asuu Confinesin kylän lähellä ja käyvät tilalla töissä yhteiskyydeillä tai mopoilla. Kylä on n. 2km matkan päässä tilalta.

Kuva: Finca Las Ventanas

Toisinaan kahvitilat ovat valinneet jonkin tietyn linjan, toimintatavan tai yksittäisen kahvilajikkeen, johon he panostavat ja/tai perustavat koko toimintansa. Joku tila viljelee luomuna, toinen tuottaa pelkkää Bourbonia ja niin edelleen. Panostaako Finca Las Ventanas johonkin tiettyyn kahvinviljelyn osa-alueeseen tai esimerkiksi tiettyyn lajikkeeseen?

– Lajikkeena pitäydymme castillossa, koska se on myös kahvinviljelijöiden liiton suosittelema. On tärkeää, että käytetään lajikkeita, jotka ovat taudeille vastustuskykyisiä, kuten castillo on. Se auttaa myös naapureita, koska taudit eivät pääse leviämään. Keskitymme myös maanviljelysmaan uudelleenmetsitykseen ja ravinnekiertomenetelmien käyttämiseen.

Kuva: Finca Las Ventanas
Kuva: Finca Las Ventanas

Elämme paraikaa erittäin poikkeuksellista, mutta myös todella haastavaa, aikaa. Maapallolla tuhojaan tekevät sekä ilmastonmuutos että koronavirus. Nämä molemmat vaativat jyrkkiä vastatoimia sekä muutoksia ihmisten toimintamalleihin monella eri osa-alueella. On sanomattakin selvää, että näillä molemmilla on vaikutusta myös kahviin. Vaan miten ilmastonmuutos ja koronavirus näkyvät kahvitilan töissä tai oloissa konkreettisesti?

– Ilmastonmuutokseen haluamme varautua istuttamalla paljon puita, jotka auttavat meidän tilaa tasaamaan vaikutuksia, rikastuttavat maaperää, antavat linnuille ja hyönteisille elinympäristön ja myös sitovat hiilidioksidia. Tarkoitus on, että puut ja pensaat sitovat enemmän kuin kahvin ketju Suomeen tuottaa hiilidioksidia.

Koronavirus kyllä todellakin vaikuttaa isosti. Lanseerasimme tuotteemme maaliskuun toisella viikolla, eli juuri alkavaan epidemiaan. Kahvilat ja ravintolat menivät kiinni. Enemmistö meidän tuotteesta oli menossa kahviloihin. Samalla vallitsi huoli omasta perheestä ja sukulaisista Kolumbiassa, koska epidemia oli sielläkin aluillaan. Kyllä tässä on unettomia öitä ollut, mutta ei auta muuta kuin selvitä muiden mukana ja huolehtia itsestä ja läheisistä.

Vaikka ajat ovat juuri nyt haasteelliset, niin on kuitenkin tärkeää luottaa tulevaan ja luoda katseensa tulevaan päin. Elämää ei voi elää kuin yhden päivän kerrallaan, mutta tulevia seikkailuja voi hiukan pitää silmällä ja asioihin voi varautua. Millaisia visioita tai suunnitelmia Mikolla ja Andrealla on tilan suhteen? Mille Finca Las Ventanasin tulevaisuus näyttää?

– Haluamme kehittää tilaa jatkuvasti varmoin, mutta maltillisin, ottein. Tärkeintä on nyt uudelleenmetsitys, joka antaa kahville sekä luonnolle paremmat kasvuedellytykset. Istutamme tänä vuonna noin tuhat puuta tilallemme ja niiden lisäksi 15 000 kahvipensasta lisää.

Lisäksi rakennamme tilalle paremmat puitteet pesuun ja aurinkokuivaukseen. Samalla rakennamme talon, johon on mahdollisuus tuoda vieraita tutustumaan tilaan ja kahvinviljelyyn. Haluamme tarjota suomalaisille kahvinystäville mahdollisuuden tutustua Kolumbiaan meidän tilamme kautta.

Hiukan alkoi allekirjoittaneenkin reissujalkaa vipattamaan. Hoidetaan kuitenkin korona ensin pois päiviltä ja katsellaan niitä matkahommia sitten turvallisina aikoina.

Kuva: Finca Las Ventanas

Loppuun vielä Mikolle mahdollisuus häikäilemättömään mainostamiseen ja myyntipuheeseen. Mikko, miksi suomalaisen kahvinjuojan tulisi maistaa teidän tilanne kahvia?

– Meidän kahvi on erityisesti suomalaiseen kahvimakuun sopivaa ja tuoreinta saatavilla olevaa kahvia juuri nyt. Kahvimme on tasapainoinen, raikas ja marjaisa pitkällä pähkinäsuklaisella jälkimaulla. Samalla tarjoamme täyden läpinäkyvyyden kahvinviljelyyn ja sen ketjuun aina kuluttajan pöytään saakka. Perheemme on tehnyt valtavan työn saadaksemme työmme hedelmät suomalaisten maistettavaksi ja nyt toivon, että suomalaiset löytävät meidän kahvimme vaikeista ajoista huolimatta.

Alunperin haastattelu oli tarkoitus toteuttaa kasvotusten, mutta koronavirus pakotti tämän(kin) asian toteutettavaksi etäyhteyden kautta.
Mikolle lämmin kiitos tilaisuudesta ja mahdollisuudesta haastatella. Toivotan tilalle, sen työntekijöille sekä omistajille kaikkea hyvää tästä eteenpäin tulevaisuudessa. Tulemme taatusti törmäämään toisiimme kahvin merkeissä uudestaan.

Suomessa jo useat K-ketjun kaupat myyvät Finca Las Ventanasin kahvia. Tila päivittää jälleenmyyjien listaa sosiaalisen median kanavissaan, joten kannattaa pistää heidät seurantaan ja miksei myös ehdottaa sille juuri sinun lähikauppiaallesi, että suomalaisen kahvitilan kahvi olisi kiva lisä siellä heidänkin hyllyssään.

Ehkä kovimmat salapoliisit jo arvasivatkin, että tilan nimeä kantava kahvi tulee olemaan Uuttaja-bloggaajan maistelussa. Siitä sitten lisää omassa artikkelissaan lähiaikoina.

FINCA LAS VENTANAS SOMESSA:
Facebook
Instagram
Twitter

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *