Cool Mint -yrttihauduke / Kofeiinikomppania

Ei olisi voinut oululaisen Kofeiinikomppanian yhteydenotto ja yhteistyön tarjoaminen tulla parempaan aikaan. He laittoivat Uuttajalle paketillisen testailtavaa ja pienten matkaanlähtövaikeuksien jälkeen sainkin paketin tutkittavaksi. Paketissa olikin vähän kaikennäköistä: yrttihaudukkeita, kahvia sekä rintamerkkejä. Ja ei ole montaa sangollista vettä Tammerkoskessa ehtinyt virrata sen jälkeen, kun otin Uuttaja-blogiin käsiteltäväksi myös erilaiset yrttihaudukkeet. Siksipä tästä paketista otettiinkin ensimmäiseksi työn alle yrttihauduke nimeltä Cool Mint.

Cool Mint on sekoitus lakritsinjuurta, omenaa, sitruunaruohoa sekä piparminttua. Varsin erikoisen kuuloinen cocktail, mutta varmasti toimiva. Kun ajattelee ainesten yhdistelemistä muuten: sitruuna ja minttu yhdessä, lakritsi ja sitruuna, omena ja minttu….huhhuh, aika hyvää.

En kauheasti malttanut pussia hypistellä, vaan oli pakko käydä käsiksi haudukkeesta irtoaviin tuoksuihin. Tuoksuista päälimmäisenä erottuivat piparminttu ja varsinkin sitruunaruoho. Tuoksu oli miedosti raikas piparmintun ansiosta. Pitkään ja voimakkaasti nuuhkaisemalla tuoksusta erottui myös lakritsinjuuri, mutta se oli selkeästi sivuroolissa muiden tuoksujen ottaessa enemmän tilaa.

Pussin etiketti ei tarjonnut haudukkeelle minkäänlaista annosteluohjetta, mutta ohjeet veden lämpötilalle sekä haudutusajalle löytyivät. Annostelinkin hauduketta silmämääräisesti sopivasti haudutettavaksi litraan vettä valurautaisessa teepannussa. Kuumensin veden vedenkeittimellä ja kaadoin haudukkeen niskaan. Haudutusajaksi laitoin yhdeksän minuuttia.

Uuttajatar liittyi seuraani maistelemaan hauduketta. Aiemmin hän oli jo tuoksutellut pussia ja piti tuoksua hyvänä. Kun haudutusaika oli ummessa ja juoma valmis, kaadoin itselleni kupillisen ja jäin katselemaan sen väriä. Se oli samean kellertävää, hiukan kuin siideri. Kupista nousi sitruunaisen ja omenaisen raikas tuoksu. Raikkauden takana tottakai piparminttu. Uuttajatar mielsi sitruunan tuoksun enemmänkin sitruunamelissan kuin -ruohon tuoksuksi.

”Ooksä laittanu tähän sokeria?!?” kuului ensimmäinen kommentti kun Uuttajatar maistoi juomaa. Ja täytyy kyllä tunnustaa: juoma oli todella makeaa, emmekä me siis lisänneet sokeria tai makeutusta. Yleensäkään en makeuta juomiani ja tällä saisi varmasti jonkinlaisen makeusmyrkytyksen, jos palan verran sokeria sekaan laittaisi. Cool Mint:n suutuntuma oli tuhti. Heti kättelyssä mausta nousee esiin lakritsinjuuren tuhtius ja lakritsille ominainen tummahko maku, joka maistuu ympäri suun. Sen sijaan kielen päälle jää sitruunan ja omenan raikkaammat ja kirkkaammat maut. Piparmintun raikkaus nousee parhaiten esiin jälkimaussa ja varsinkin hiukan juoman jäähdyttyä. Uuttajatar piti juomaa pehmeänä ja tuhtina sen makeuden sekä lakritsinjuuren maun vuoksi. Kerrottakoon vielä, että Uuttajatar ei pidä salmiakista eikä lakritsasta ja siksi vierastaa näitä. Hatunnosto kuitenkin siitä, että tuli mukaan edes maistamaan.

Juoma on tuhtia tavaraa lämpöisenä ja vahvistuu jäähtyessään. Lakritsinjuuri oli makukirjosta se kaiken dominoivin. Kaikkiaan hauduke oli mielestäni erinomaisen makuinen, joskin aivan liian makea. Maut toimivat kivasti yhteen ja piparminttu toi jälkimakuun mukavanlaisen kruunun raikkaudellaan. Mitenkähän tämä maistuisi kylmänä kesähelteillä?


Kofeiinikomppania Facebookissa
Kofeiinikomppania Instagramissa


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *