Aeropressillä Honduras Santa Rosa / Pirkanmaan Paahtimo

Asioin tässä alkuvuoden aikana Pirkanmaan Paahtimolla cupping- ja jutuntekomerkeissä ja tottakai samalta reissulta sain kahvia mukaan kotiinkin vietäväksi. Nyt oli aika maistella näistä ensimmäinen. Kahvi tuleekin maasta, jonka tuotteista minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta tätä aiemmin.

Hondurasista peräisin oleva Santa Rosa on paikallisten osuuskuntien viljelemää kahvia. Beneficio Santa Rosa (kahvin tuottaja) tekee yhteistyötä paikallisten sidosryhmien, kuten Amigos Del Cafe ja Tecnoserve, kanssa ja tätä kautta paikallisille pienviljelijöille pystytään tarjoamaan apua markkinointiin, rahoituksen hankkimiseen ja teknisen puolen kehittämiseen. Kehitys heijastuu lopputuotteen laadussa ja ympäristönsuojelullisella puolella. Catuai, Caturra, Bourbon ja Pacas -lajikkeinen luomukahvi kasvaa 1470-1800 metrin korkeudessa ja on prosessoinniltaan pestyä.

Pavuissa itsessään oli hillittömän pähkinäinen tuoksu. Kuin pussillinen suolapähkinöitä ilman sitä suolaa ja suolaisuutta. Pähkinän aromiin sekoittui myös hienoisesti hedelmäisyyttä. Pirkanmaan Paahtimon suositteluiden mukaisesti valmistaminen tapahtui Aeropressillä. Olen viime aikoina käyttänyt norjalaisen kahvigurun, Tim Wendelboen, tapaa valmistaa kahvia Aeropressillä ja olen aikalailla tykästynyt tähän metodiin. En esittele tapaa tässä vaihe vaiheelta, mutta ehkä kuvista käy suurinpiirtein ilmi, että kuinka valmistus tapahtuu.

Ennen valmistamista oli pavut tottakai jauhettava ja kuivatuoksu tutkittava. Jauhetusta kahvista erottui yhä selkeästi edellämainitut pähkinän ja hedelmien aromi. Hedelmäisyys toi mieleen kuivatut aprikoosit ja omenat. Tuoksu oli myös mukavan runsas.

Wendelboen metodi eroaa aikalailla omasta tavastani valmistaa kahvia Aeropressillä. Siinä missä minä valmistan kahvin Aeropress ylösalaisin käännettynä, on tässä metodissa Aeropress jo valmiiksi oikeinpäin kupin päällä ja suodatinpaperikin paikoillaan.

Tässäkin menetelmässä on suodatinpaperi syytä esikastella ja kaataa vesi sen jälkeen kupista pois, jotta paperin maku saadaan eliminoitua. Tämän jälkeen Aeropressiin mitataan hiukan suodatinkarkeutta hienommaksi jauhettu kahvi. Käytin valmistukseen 15 grammaa (14,8g) kahvia ja 260 grammaa vettä (oli tarkoitus käyttää 250 grammaa, mutta rähmäkäpälä lipsautti 10 grammaa ylimääräistä).

Kun kahvi ja vesi oli punnittu ja pantu Aeropressiin, sekoitetaan keitosta muutaman kerran. Tämän jälkeen pannaan mäntäosa paikoilleen, mutta ei paineta vielä. Annetaan kahvin uuttua tällä lailla minuutin verran.

Kun minuutti on täynnä, nostetaan mäntäosa pois paikoiltaan ja sekoitetaan vielä muutaman kerran. Mäntä takaisin paikoilleen ja nojataan mäntään niin, että kahvi alkaa puristumaan Aeropressistä kuppiin. Painalluksen tulisi kestää 20-30 sekuntia. Jos painallus kestää kauemmin ja tuntuu raskaalle, on kahvi jauhettu liian hienoksi. Jos taas mäntä painuu alas todella helposti ja nopeasti, on jauhatus liian karkeaa. Yksinkertaista. Valmis kahvi siirretään sivuun siksi aikaa, että saa pestyä Aeropressin kaikki osat (puhtailla vehkeillä on kivempi touhata).

Maistelussa Santa Rosa osoittautui matalahappoiseksi ja erittäin tasapainoiseksi. Mausta pystyi erottamaan pähkinän tai mantelin ominaisuuksia ja karvautta. Paksuun suutuntumaan ja jollain tavalla ”tummahkoon” makuprofiiliin yhdistettynä toimi erittäin hyvin. Kahvi oli myös jotenkin liukkaanoloinen suussa, muttei kuitenkaan jättänyt suuta rasvaisen tuntuiseksi. Jäähtyessä kahvista nousi esiin lievää sitruksisuutta, joka toi mukanaan pienenpienen purevan hapokkuuden muuttaen kahvin olemusta melkoisesti.

Santa Rosa oli kaikkiaan todella tasapainoinen ja miellyttävän paksu kahvi. Siinä ei ollut makujen osalta mitään ilotulittelua, vaan hillittyjä ja hienoja aromeja, jotka pelasivat yhteen kuin jääkiekon maailmanmestaruuden voittanut Leijonat-joukkue vuonna 2011. Tässä oli mielestäni erinomaisen aamukahvin ainekset ja uskoisin Santa Rosan olevan erinomainen kumppani myös pressopannulla valmistettuna. Jos tahdot pähkinää ja paksuutta, on Santa Rosa ehdottomasti hankkimisen väärti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *