Yhteistyön herkullinen hedelmä – Tyyliniekka Sprezzatura Kahwe

Toisinaan eteen sattuu huikeita mahdollisuuksia ja tilaisuuksia. Viimeisin tällaisista tuli lifestyle-sivusto Tyyliniekan sekä tamperelaisen pienpaahtimo Kahwen yhteispyynnöstä. Tyyliniekka on Uuttajalle jo entuudestaan tuttu kumppani, sillä olen ollut kyseisen tahon järjestämissä tapahtumailloissa ylläpitämässä kahvipistettä pariinkin otteeseen. Myös Kahwe on Uuttajalle tuttu kumppani paahtimovierailunkin myötä. Kyseessä oli kahviprojekti ja mukaan haluttiin kahviasiantuntija tekemään tuotekehitystä ja konsultoimaan. ”Count me in”, sanoin ja tässä sitä ollaan: nyt esittelyssä tämän edellämainitun yhteistyön hedelmä, tai siis kahvi.

Tyyliniekka Sprezzatura Kahwe oli kehitystyön alla puolisen vuotta. Tarkoituksena oli luoda herkullinen kahvi, joka toimisi erityisesti espressona. Tähän projektiin emme huolineet mitä tahansa papuja, vaan kahvin oli oltava ehdottomasti kestävän kehityksen periaatteella tuotettua ja eettistä. Läpinäkyvyys oli jokaiselle taholle ehdoton vaatimus ja iloksemme myös onnistuimme tässä kaikessa.

Kahvin laadussa ei tingitty muiltakaan osin. Sprezzatura Kahwe muotoutui lopulta kahden kahvin keskipaahtoiseksi sekoitukseksi. Kahvissa yhdistyvät Huilan alueelta tulevat Castillo sekä Geisha -lajikkeen kahvit. Viljelijöinä toimivat paikalliset Luis Collazos sekä Consuelo Castro. Kahvit ovat kasvaneet noin 1600 metrin korkeudella merenpinnasta ja molemmat laadut ovat märkäprosessoituja. Näistä kahveista muuten Geisha on ollut jo aiemmin Uuttaja-blogin maistelussa.

Reseptiikkaa hiottiin useaan otteeseen, Joel kokeili erilaisia paahtotapoja ja kahvia testattiin monilla eri välineillä sekä tietty perinteisesti cuppaamalla. Lopputulos on erittäin hyvä espresso, mutta yllättäen myös Aeropressillä valmistettuna. Myös pressopannuvalmisteisena Sprezzatura toimi oikein oivallisesti.

Ei mennä vielä kuitenkaan asioiden edelle. Tyyliniekka Sprezzatura Kahwe on tuoksultaan tasapainoinen, suklainen, houkuttelevan hedelmäinen ja aromikas kahvi, josta erottuu jauhamisen jälkeen selkeästi omena sekä hieno viinimäinen vivahde. Kokonaisuus on runsas, mutta kevyt.

Makupuolella Sprezzatura tarjoilee ison paletin: hedelmäisyyttä, vaniljaa, makeutta, suklaisuutta ja hetkittäin pientä savuisuuttakin. Tukkoon maku ei kaikista nyansseista huolimatta mene, vaan kaikelle on oma hetkensä ja tilansa maistelun aikana. Ensihörpyssä esiin nousee enemmän suklainen ääripää ja jälkimaussa vivahde taittuu taas makeampaan ja omenaiseen suuntaan. Hapokkuutta on miellyttävästi ja kokonaisuus on tasapainoinen. Juuri sellainen mihin pyrimmekin.

Kuten aiemmin mainitsin, niin Sprezzatura on luotu espressokahvia silmälläpitäen. Oli kuitenkin suuri ilo huomata, että kuinka mielettömän hyvin kahvi toimi myös Aeropressillä sekä pressopannullakin valmistettuna. Helposti pussillisen tätä saa kuitenkin käytettyä pelkästään espressonakin. Tai mutteripannulla valmistettuna mokkana, jos ei satu olemaan mahdollisuutta aivan aitoon oikeaan espressoon.

Tyyliniekka Sprezzatura Kahwe on myynnissä Kahwen verkkokaupassa ja sitä on saatavilla rajoitetusti. Ostamalla Sprezzatura Kahwetta tuet kotimaista osaamista monella saralla. Mutta ennen kaikkea pääset nauttimaan erinomaisista kahwehetkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *