Vihreä tee: Japan Sencha Uji / Kofeiinikomppania

Oululaisen Kofeiinikomppanian lähettämästä paketista kuoriutui tuotetta jos jonkinmoista. Yksi maisteluun otettu tuote näistä oli vihreä sencha-tee Japan Sencha Uji.

Sencha-tee on japanilaisille vähän sama kuin kahvi suomalaisille: sitä juodaan paljon. Kuuleman mukaan noin 80% Japanissa valmistetusta teestä on senchaa. Teelehtien poiminnan jälkeen ne höyrytetään kevyesti. Tämä maistelussa ollut sencha sattui olemaan vielä mukavasti luomutuotettua.

Kuivien teenlehtien tuoksu oli raikas, hienostunut ja toi mieleen todella laimean sitruunamehun. Lisäksi tuoksusta löytyi makeutta ja hiukan ruohoakin. Uuttajatar ei ottanut osaa haisteluun, koska hänellä oli pää täynnä räkää. Maistelemaan hän sentään suostui, joten teetä oli näin ollen valmistettava litran verran.

Annostelin teepannun kestosihtiin kuusi lusikallista teenlehtiä (painoa tuli 10,6 grammaa). Kaatelin lehtien päälle litran verran 77-asteista vettä ja hauduttelin teetä kaksi minuuttia. Ajastimen käynnistin vasta, kun kaikki vesi oli kaadettu pannuun. Pakkauksen etiketissä annetaan veden lämpötilan vinkiksi 70-80 astetta ja haudutusajaksi 1-3 min. Muistan kuulleeni, että ”oikeaoppisesti” senchaa haudutettaisiin vain 60 sekuntia ja seuraavissa haudutuksissa samoja lehtiä haudutettaisiin vieläkin vähemmän, eli noin 45 sekuntia. Nyt mennään tällä.

Valmiin teen tuoksu oli ruohoinen ja sitruunainen. Tuoksussa oli myös hiven jonkinlaista mausteista lämpöä. Minut hurmasi todella pehmeä suutuntuma sekä se, ettei teessä ollut lainkaan minkäänlaista kitkeryyttä tai kuivattavaa tunnetta suussa. Siinä ei myöskään ollut mitään vastenmielisiä kalan tai merilevän makuja (nämä maut löytyvät melko usein huonolaatuisemmasta vihreästä teestä). Jälkimakua hallitsi pehmeä ruohoisuus.

Senchaa juodaan Japanissa sekä lämpimänä että viileänä. En itse jäänyt tällä kertaa viilenemistä kauheasti odottelemaan, vaan vetelin kaiken valmistamani (mitä Uuttajattarelta suinkin jäi) ja maistelin hartaudella. Mutta lehtiä on vielä reippaasti jäljellä, eli eiköhän tästä vielä joku viileämpikin maistelu tule tehtyä omassa rauhassa. Mitenkähän kylmäuutettu sencha toimisi?

Japan Sencha Uji on erinomainen tee niille, joiden mielestä vihreä tee on kitkerää ja siinä maistuu kala ja merilevä. Tai siis erinomainen se on kelle tahansa, mutta ehdottoman paikallaan tämä olisi kaikille niille, jotka ovat omien ennakkoluulojensa vankeja. Sen maut ovat hienot ja pehmeys häkellyttävä. Äärimmäisen helppo juotava koska tahansa. Kuten aiemmin jo mainitsinkin jutussa, niin ehkäpä tätä pitäisi testata hiukan viileämpänäkin ja miksei vaikka kokeilla yksi erä kylmäuuttoakin.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *