Valkoinen tee: Silky White Tea / Teekauppa Veiström

IMG_5168Vihdoin kaapissamme on taas valkoista teetä. Tällä kertaa se on kiinalaista. Silky White Tea on hankittu Teekauppa Veiströmiltä Tampereelta. Ennen Kissanmaalla sijainnut putiikki on ollut nyt muutaman kuukauden paremmalla hollilla keskustassa Kuninkaankadulla, ja pakkohan sinne oli poiketa herkkuja hakemaan. Putiikin hyllyt notkuivat teestä ja oheistuotteista, eikä kaikkia ollut vielä edes pantu esille.

Heti kättelyssä on sanottava, että Veiströmin pusseissa olevat etiketit ovat erittäin informatiivisia ja käyttäjäystävällisiä paremman haudutustuloksen kannalta. Ne sisältävät paljon hyvää infoa muun muassa haudutuslämpötilasta ja määrästä. Lisäksi kauppias itse on kävelevä tietokirja teen suhteen ja osaa varmasti antaa neuvoja jokaiselle teen ystävälle.

IMG_5176IMG_5175

 

 

 

 

Harmittavasti tämän teen etiketti ei kuitenkaan anna kauhean tarkkaa informaatiota teen alkuperästä. Tosin antaa se sen kaikkein olennaisimman: se on valkoista teetä Kiinasta. Riittäköön se tällä erää.

IMG_5174

IMG_5166

”Kyllä, tämä on hyvää kamaa”

Kuivatuoksuttelu on aina pakollinen vaihe niin kahvin kuin teenkin kanssa. Tätä tuoksutellessa nenään tulee hennon kukkainen tuoksu, jossa on seassa ehkä aavistuksen verran aprikoosimaista vivahdetta. Kaikenkaikkiaan tuoksu on kuitenkin suhteellisen vaatimaton ja pääsee oikeuksiinsa varmasti vasta hauduttamisen jälkeen.

Veiströmin ohje valkoiselle teelle on 12 teelusikallista litraan 70 asteista vettä ja 2 min haudutusta. Koska en tee litraa kuitenkaan, niin menen perustapani mukaisesti; 3 grammaa teetä robottisihtiin. Pussin ohjeen mukaan 70 asteinen vesi ja 2 minuuttia haudutusaikaa.

IMG_5197IMG_5198Uusi tuoksuttelu kun 2 minuuttia on kulunut. Tuoksu on todella miellyttävä ja yllättävän mieto. Teekuppiini menee kuitenkin melkein 4 desiä vettä niin olisin voinut ehkä hauduttaa hiukan pidemään tai vaihtoehtoisesti koettaa laittaa sihtiin gramman tai pari enemmän teetä. Valkoinen tee on kuitenkin sen verran suurikokoista, mutta kevyttä, että sen ahtaminen pieneen sihtiin olisi vain tuhonnut kierretyt lehdet. Hauduttaessa veden värikään ei radikaalisti muuttunut. Se sai vain hienoisen kuparisen sävyn.

Suutuntumaa voisi kuvailla silkkisen kevyeksi. Silky White ei myöskään ”kuivata suuta” sitä juodessa. Maku on varovaisen kukkainen ja mukana aivan hippusen verran hunajankaltaista makeutta. Haudutin teetä pikkuhetken lisää ja makeus vahvistui. Ei hirvittävästi, mutta selkeästi kuitenkin. Tämä ei missään nimessä tarvitse minkäänlaista lisämakeutusta. Huomasin maistelevani kokoajan isompia ja isompia suullisia, kunnes kuppini oli tyhjä. Onpa hyvä, että valkoinenkin tee kestää muutaman uudelleenhaudutuskerran. Eli uusi kuppi tulille ja uusintakierros.

Valkoiset teet ovat ”teetä luonnollisimmillaan” makunsa puolesta, sillä niitä käsitellään kaikkein vähiten. Ne soveltuvat yleensä erittäin hyvin iltateeksi. Ne eivät ole kauhean voimakkaan makuisia ja niissä on ihanaa pehmeyttä. Raskaan ruuan päätteeksi ne ovat erinomaisia jälkiruokajuomia. Silky White Tea on ehdottomasti yksi tällaisista. Sen kevyt makeus ja silkkinen pehmeys ovat hemmottelua parhaimmillaan. Tällainen herkku menee hukkaan flunssassa kuumaa juodessa tai kovassa kiireessä hörppiessä. Tämä tee vaatii aikaa ja rentoutumista. Toisaalta, jos haluaa nauttia mistä tahansa teestä kunnolla, on siihen varattava aikaa ja mahdollisuus rentoutua.

IMG_5201

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *