V60:llä Rwanda Mahembe PB / Good Life Coffee

Helsinkiläinen Good Life Coffee (Kolmas Linja 17) on ollut huolestuttavan pienellä huomiolla Uuttaja-blogissa. Yritetään korjata asiaa kahvi kerrallaan. Paahtimon (kirjoitushetkisestä) valikoimasta Uuttajan ruodintaan löysi tiensä ruandalainen Mahembe PB. Kahvi on saatu yhteistyön merkeissä Helsinki Coffee Festivalilla.

Pienipapuinen Mahembe PB on paikallisisia lajikkeita, pääasiassa Bourbonia. Kahvin nimessä oleva PB tulee sanasta ”peaberry”, joka tarkoittaa että kahvimarjan sisässä on mutaation vuoksi vain yksi kahvipapu, kun yleensä niitä on kaksi. Kahvi kasvaa 1700-1900 metrin korkeudella merenpinnasta. Kahvi on pesty Mahemben pesuasemalla ja tästä siis nimi kahville. Kahvin tuottajana toimii Itä-Ruandassa varttunut Justin Musabyiama, joka myös omistaa kyseisen Mahemben yksityisen pesuaseman. Pesuasema sijaitsee hänen isänsä kahviviljelyksien yhteydessä. Alaa tilalla on kaikkiaan kahdeksan hehtaaria.

Koska pakkauksesta itsestään puuttuu uudelleensulkemismekanismi, ovat tällaiset muoviset pussinsulkijanipsut tarpeen

Nämä pienet pavunpallerot antoivat todella mehukasta ja samalla hiukan mausteista tuoksua. Vahvimpana tuoksuna mielestäni erottui kuivattu luumu. Punnitsin jauhettavaksi tarvitsemani määrän papuja (tässä tapauksessa 30 grammaa) ja pistin myllyn soimaan.

Jauhettuna kahvista erottui edellämainitun luumun lisäksi muitakin kuivattuja hedelmiä: omenan hapokkuutta ja aprikoosin makeutta. Mehukkuus vain yltyi ja mausteisuuskin tuli enemmän esiin. Kuivatuoksujen perusteella yksi mieluisimmista kahveista pitkään aikaan.

Valmistin kahvin Hario V60 -suodatinsuppilolla. Valmistin kahvia viisi desiä ja käytin 30 grammaa hieman pressokarkeutta karkeampaa kahvia. Veden lämpötila oli 92-astetta. Veden lisäilin tällä kertaa seuraavasti: 100g vettä ja 30 sekunnin blooming, jälleen 100 grammaa vettä ja pieni odotus, vielä kerran 100g ja pieni odotus ja loput vedet hiljalleen kaatelemalla. Kokonaisaika valmistuksessa oli noin neljä minuuttia. Valmistuksen jälkeen vielä kahvin sekoittaminen lusikalla ennen kuppiin kaatamista ja maistelua.

Maistelu toi esiin kahvin teemäisen ja tukevan bodyn. Maku oli pirteä: kesäinen, hedelmäinen ja edelleen runsaan mehukas. Jälkimaku oli miellyttävän makea ja pitkäkestoinen. Melko runsas hapokkuus tuntui ympäri suun ja teki eetvarttia kahvin bodylle. Hedelmäisestä mausta erotin papujen tuoksussakin olleen kuivatun luumun aika selkeästi.

Tämä oli tosiaan toinen Good Life Coffeen kahvi Uuttaja-blogissa (maistelun tuosta ensimmäisestä voit lukaista täältä). Molemmat ovat olleet ruandalaisia ja sen lisäksi erittäin hyviä. Mahembe PB oli varmasti yksi mehukkaimmista maistamistani kahveista. Kuivattujen hedelmien maut sekä runsas hapokkuus saattavat olla toisille pieniä puistatuksen aiheita, mutta minulle ne toimivat. Kokonaisuus oli kuitenkin suhteellisen tasapainoinen, eli mitään överihapokasta Mahembe ei suinkaan ollut. Tällainen kahvi on omiaan ilman mitään ”jäläkimakkeita” tai muita pullan kuvatuksia; Mahembe Mahembena ja kahvi kahvina. Kiitos GLC:lle kahvista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *