V60:llä Pusupuisto / Lehmus Roastery

Kevään Helsinki Coffee Festivalilla yksi ehdottomista kohokohdista itselleni oli lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn standi ja sen kahvit. Lisäksi viime vuodesta oli hyvässä muistissa heidän huippuhyvän Muukko-kahvin maistelu ja festareilta oli tarkoitus yhyttää tottakai uutta maisteltavaa.

Lehmus Roastery elää paraikaa eräänlaista positiivista myllerrysaikaa: paahtimo lanseerasi Maistelupakki-tuotteensa kahvifestareiden yhteydessä, voitti samoilla festareilla ”Suomen paras paahtimo 2017” -tittelin, avasi kahvilapaahtimo-tehtaanmyymäläkokonaisuuden kesäkuun alussa ja järjesti Avoimet Ovet -tapahtuman ilmaiskahvitteluineen. Mutta se paahtimosta (paahtimon käsittelen vielä varmasti omassa artikkelissaan, nyt keskitytään kahviin).

Festareilla juteltuani paahtimolaisten kanssa lähti mukaani pussillinen Pusupuisto-papuja blogimaistelua varten. Pusupuisto on city -paahtoasteista (silmään näyttää sellaiselle vaaleahkolle tummalle paahdolle) elsalvadorilaista Finca Las Nubes -kahvia. Se kasvaa 1450-1500 metriä merenpinnan yläpuolella, tulee Santa Anan alueelta ja on natural -käsiteltyä. Lajike on Bourbon.

Avatusta pussista leijaili hienoinen suklaan ja pähkinän sekä voimakas nougat’n aromi. Itseasiassa nougat tuli mieleen vasta maistelua seuranneena aamuna, kun avasin pussin viimeistä kertaa ja jauhoin viimeiset pavut aamukahvia varten. Tuoksu oli jo tässä vaiheessa todella pehmeä ja miellyttävä. Pusupuistoa oli jo muutama maistelukerta takana ennen tätä ja yritän nyt pukea sanoiksi kaikki havainnot maisteluista.

Uusi tuoksuttelu, kun pavut oli jauhettu sopivalle karkeudelle. Tällä kertaa tuoksusta löytyi pientä marjaisuutta, mietoa suklaisuutta sekä miellyttävää hedelmäistä raikkautta. Aikalailla täyttä herkullisuutta siis! Päädyin valmistusvälineessä Hario V60 -suodatinsuppiloon, vaikka hetken aikaa pressopannukin oli vaihtoehtona. Suppilolla valmistin kahvia 6 dl ja kahvia käytin 36 grammaa.

Kannuun valutetulle kahville vielä pienet sekoituspyöräytykset lusikalla, herkkua kuppiin ja maisteluhommiin! Ensimmäisenä havaintona paperille tuli kirjoitettua ylös lähes olematon hapokkuus, joka kruunasi silkkisen pehmeän suutuntuman. Mausta löysin pähkinäisyyttä sekä pähkinän karvauden, kuivatuoksusta tutun raikkaan hedelmäisyyden sekä pienen kirsikkaisuuden. Aika leso kokonaisuus, kuten pussikin näköjään kertoi (lesous 5/5).

Pusupuisto on tälle kahville kertakaikkisen osuva nimi. Näin silkkisen pehmeää ja herkullista tuotetta ei ole tullut aikoihin vastaan ja tähän iski välitön himo. Vähän niinkuin oman emännän pusut: niitäkin haluaa kokoajan lisää. Pusupuisto on erinomainen ystävä suklaalle, muttei missään nimessä vaadi rinnalleen mitään. Toistaiseksi paahtimon valikoimasta Muukko on yhä suosikkini, mutta lähes kympin kahvi oli tämäkin.

Pusupuisto on eniten edukseen, kun sen saa juoda vailla kiirettä hyvässä säässä ja hyvällä tuulella ollessa. Loppuun vielä erityismaininta Lehmus Roasteryn pakkausten käsin toteutetusta ulkoasusta, massasta erottuvasta tuotekuvailusta sekä lesousbarometristä. Pakkaukset erottuvat erittäin edukseen mistä tahansa hyllystä. Terveiset Lappeenrantaan!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *