V60:llä Kenya Slopes of 8 / Koppi

Blogin pitämisen ja kahvihommiin perehtymisen myötä on minulle muodostunut huomaamattani aika liuta tietynlaisia tavoitteita. Hyvin tyypillisiä tavoitteita ovat tietyn paahtimon tuotteiden maistaminen. Nyt yksi tällaisista tavoitteista on vihdoin saavutettu, kun Kahvila Sävyn avustuksella sain käsiini Ruotsin Helsingborgissa toimivan Koppi-paahtimon kahvia. Kiitos Sävylle kahvin toimittamisesta!

Sattuneesta syystä tulee seurattua somessa monia eri kahvialan tahoja ja Koppi on heistä yksi. He ovatkin kohtuullisen hyvin somessa esillä ja sitäkautta jääneet hyvin mieleeni. Koskaan en ole saanut aikaiseksi tilata kahvia heiltä suoraan, mutta Kahvila Sävyn kautta ilmaantui pieni ”oikotiemahdollisuus” tähän onneen.

Sitten pureudumme tämänkertaiseen kahviin. Kahvi oli kenialainen Slopes of 8. Hassu nimi juontaa juurensa kahvin kasvattajien ja tilojen lukumäärästä. Osallisina tämän kahvin kasvattamisessa, prosessoinnissa ja tuottamisessa ovat seuraavat tilat (suluissa mainittu tilan omistaja sekä tilan sijainti): Samuga (Stephen Munene / Mutira)
Njirungi (Charles Mwenje / Mutira), Kabaru (Benson Mithano / Kanyekiini), Kabumbu (Joseph Karaba / Kaguyu), Kimbo (Anthony Njiraini / Inoi), Rugongo (Harry Gachoki / Mwerua), Gichangi (Julius, Charles, Stanley ja David Gichangi / Mutira) ja Kakumutho (Jane Muthike / Njukiini) Kaikki kahvi tulee siis Kirinyagan piirikunnasta. Lajikkeeltaan kahvi on SL28 sekä SL34, kasvukorkeus 1700-1950 metriä merenpinnan yläpuolella ja prosessointi ”pulpattu” eli pulped, märkänä fermentoitu ja lopuksi aurinkokuivattu. Lisää Slopes of 8 -ohjelmasta voit lukea täältä.

Tuoksuttelu toi mieleen ja paperille seuraavanlaisia havaintoja: tuhti hedelmäisyys ja sitruksisuus, runsas herukkaisuus, kevyt ruusuntuoksu sekä aivan pienenpieni muskottipähkinän vivahde. Jauhetuista pavuista tehdyt tuoksuhavainnot taas näyttivät tältä: runsas sitrushedelmien ja herukan sekamelska (ei kuitenkaan tunkkainen), ruusun tuoksu väistyi jauhamisen myötä taka-alalle, kevyt kokonaisuus, joka muistuttaa jotain kaupan hyllyltä tuttua hedelmätuoremehua. Varsin aromirikkaasta kenialaiskahvista oli siis kyse.

Valmistustavassa päädyin tällä kertaa Hario V60 -suodatinsuppiloon. En ole sillä aikoihin tehnyt ja tuoksun puolesta voisin kuvitella kahvin sopivan tällä menetelmällä valmistettavaksi ja maisteltavaksi. Tokihan loppupavut testaillaan muillakin mahdollisilla menetelmillä.

Valmistussuhteena: 24 grammaa karkeahkoksi jauhettua kahvia ja neljä desiä 90-asteista vettä. Noin 100 grammaa vettä kaadettuani 30 sekunnin blooming ja loput vedet hiljalleen sekaan kaadellen myötäpäivään pyörivällä liikkeellä.

Annoin valmiin kahvin vielä jäähtyä hiukan ennenkuin kävin maistelemaan. Mutta kun vihdoin pääsin maistelemaan, niin voi herranjestas sitä riemunkiljumisen määrää: maussa hurjasti herukkaa ja veriappelsiinia, suutuntuma ohut ja body kevyt. Hapokkuus oli hyvin sitrushedelmäinen (ei liian pisteliäs), kokonaisuus hyvin tasapainossa, mukavan kirpsakka ja maukas.

Olen onnellinen, että vihdoin pääsin käsiksi Koppin tuotteisiin. Slopes of 8 antoi myös vihreää valoa sille, että uskallan kääntyä heidän tuotteidensa puoleen jatkossakin ja maistella avarakatseisesti tummempiakin paahtoja. Tästä kenialaisesta oli huolellisella paahtotyöllä onnistuttu kaivamaan esiin kaikki se, mistä kenialaisissa kahveissa on mielestäni kyse: hedelmäisyydestä, sitruksisuudesta, kukkaisuudesta, keveydestä ja tuntuvasta hapokkuudesta. Onnistunutta paahtotyötä voikin ajatella ikäänkuin kruunuksi kahvipavulle, joka siihenkin asti on tuotettu rakkaudella ja saanut lähes kuninkaallisen käsittelyn. Takana on näin ollen jälleen yksi kahvikokemus, josta voi ilolla kertoa eteenpäin pelkkää hyvää.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *