V60:llä Kahvisi-kahvi Brasil Yellow Bourbon / Kaffe Obscura

Sopivalla viiveellä jälleen kerran…eli maisteluvuorossa huhtikuun Kahvisi-kahvi. Ja tämänkertainen kahvi olikin allekirjoittaneelle eräänlainen napakymppi! Miksi? No siksi, että olen jo hyvän aikaa harmitellut, ettei Kaffe Obscuran kahveja ole ollut mahdollista maistaa (harmi, ettei paahtimo edustanut tänä vuonna Helsingin kahvifestivaaleilla). Samoin harmitti se, ettei blogiin ole tullut vielä maisteltua (kunnollista) Yellow Bourbonia.

Eli siis, napakymppikahvi: helsinkiläisen Kaffe Obscuran paahtama brasialainen Yellow Bourbon. Dingdingding! Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Pussi auki ja kahvia tutkimaan.

Paahtoasteeltaan 2/5 oleva Yellow Bourbon oli pavuiltaan todella kauniin näköistä ja pehmeän tuoksuista. Tuo paahtoaste näytti todella vaalealle ja pääasiassa paahtimot jättävätkin Yellow Bourbonin vaaleaksi paahdoksi (tämä siis omien muistikuvien ja havaintojen perusteella).

Kahvi tulee Minas Gerais:n osavaltiosta Fazenda Dona Nenemin kahvitilalta. Tilan pitäjä Eduardo Campos antoi tilalle nimen isoäitinsä mukaan. Kahvin ohella tila panostaa myös luonnonsuojeluun ja toimiikin siinä edelläkävijänä. Kahvi on prosessoinniltaan pulped natural ja sen kasvukorkeus on 1058-1064 metriä (tämäpä on tarkasti ilmoitettu). Kuten varmasti kahvista itsestäänkin kävi jo ilmi, on Kaffe Obscuralla selkeä linja valikoimansa kahvien suhteen: he keskittyvät kahvintuottajiin, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja toimivat vastuullisesti.

Kun hakusessa on pehmeä ja samettinen kahvi, on Yellow Bourbon monesti nostettu esiin. Varmaan tästä samasta syystä se löytyy melko monen paahtimon valikoimasta. Mutta eipä ollut kahvin kuivatuoksussakaan valittamista: hieman ruokosokerin kaltaista makeutta, kukkaisuutta sekä pähkinäisyyttä. Valmistusmenetelmässä päädyin Harion V60 -manuaalisuodattimeen, joka on ollut (jälleen kerran) kovassa käytössä viime päivinä. Valmistusohjeena 18 grammaa puolikarkeaa kahvia ja kolme desiä 92-asteista vettä.

Yellow Bourbon ei ollut mikään hapokkuuden huippu. Se oli kuitenkin mukavan tuntuva verrattuna moniin matalahappoisiin kahveihin. Suutuntumaltaan todella pehmeä ja lähes samettinen kahvi oli suussa jotenkin liukkaanlainen (öljyinen tai vastaava). Mausta löytyi kukkaisuutta, kevyehköä hedelmäisyyttä sekä jälkimausta pähkinän karvautta. Jäähtyessä suutuntumasta tuli jopa aavistuksen pyöreä. Maut sen sijaan pysyivät kutakuinkin ennallaan vaikka kahvi jäähtyikin.

Tällaisena vaaleana paahtona sopii ehdottomasti suomalaiseen kahvimakuun hienosti. Yellow Bourbonista ei hyökkää jokin tietty maku muiden yläpuolelle, vaan tasapainoinen kokonaisuus ja kahvin pehmeys vetävät pelokkaimmatkin kahvinystävät varmasti puoleensa. Olen erittäin hyvilläni siitä, että vihdoin pääsin tämän tapauksen maistelemaan, vaikkei tämä omaksi kaikkien aikojen kahvisuosikikseni noussutkaan. Vaikken tätä maidon kanssa testannutkaan, niin uskoisin Yellow Bourbonin soveltuvan myös hienosti maitokahviksi. Espressoksikin varmasti. Tällainen pehmeän täyteläinen kahvi soveltuu mihin tahansa hetkeen päivän aikana: lempeäksi aamukupilliseksi, hyväksi seuraksi kahvitauolla, ruuansulattajaksi jälkiruoan kera ja kevyen iltapalan kumppaniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *