V60:llä joulukahvi Peru El Pino / Rost & Co.

Rost & Co. otti sähköpostitse yhteyttä ja kyseli halukkuuttani ottaa maistoon heidän tuleva joulukahvinsa, perulainen El Pino. Tartuin oitis ja empimättä tähän mahdollisuuteen. Ei mennytkään kuin pari päivää ja kahvipussi olikin jo hyppysissäni. Kahvi on yhteistyökahvi.

Pesukäsittelyn saanut El Pino tulee Perun Cajamarcasta, Nuevo Trujillon alueelta, tuottaja Salomon Estelan tilalta. Kahden hehtaarin kokoinen Finca El Pinon tila sijaitsee 1700 metrin korkeudella ja sillä viljellään Typica, Catimor, Mondo Novo sekä Caturra -lajikkeiden kahvipensaita. Kahvin keräämisestäkin on annettu kivasti infoa: kahvimarjat on poimittu parhaassa kypsyysasteessa, jonka jälkeen niitä on pulppauksen jälkeen fermentoitu 14-20 tuntia. Tämän jälkeen kahvi saa vielä 5-9 päivän patiopetikuivatuksen.

Pavuista löytyi muutama todella selkeä tuoksu ensihaistelusta lähtien: viikuna, nougat sekä rusinaisuus. Koska tiesin kyseessä olevan joulukahvi, yhdisti aivoni rusinaisuuden välittömästi rusinasoppaan ja joulupuuroon. Ihan kiva mielleyhtymä.

Pavut jauhettuani uusi tutkinta tuoksupuolelle. Tuoksusta tuli heti reilusti makeampi ja rusinaisempi. Rinnalle ilmaantui sitrushedelmien ”pisteliästä” aromia sekä pieni kukkaisuus. Keskipaahtoisuus toi jauhetun kahvin tuoksuun kevyttä tummuutta sekä hassua ”rapeutta”.

Valitsin valmistusmetodiksi Hario V60 -manuaalisuodattimen. Kahvia tein viisi desiä, eli käytin 30 grammaa jauhettua kahvia sekä viisi desiä 92-asteista vettä. Valmistus vei aika tarkalleen kolme minuuttia.

Kuinka jouluinen kahvin maku sitten oli? Tuoksu oli jo kuitenkin tuonut pieniä jouluviitteitä ja -mielikuvia päähäni. Rusinaisuus hallitsi makuakin reilulla kädellä. Jälkimaussa taasen kirkkaimpana erotin hennon appelsiinisen maun. Suutuntumaltaan teemäinen, mutta yllättävän täyteläinen El Pino ei hapokkuudella kerskaile, vaan on yllättävän hillitty ja reilun makea. Hiukan jäähtyneemmässä kahvissa rusinaisuuden rinnalle nousi pieni suklaisuus.

Peru El Pino oli pirteä ja maukas single origin -kahvi. Tällaisia maistelee erittäin mielellään, varsinkin kun maut ovat helposti eroteltavissa. Keskipaahtoisena soveltuu erinomaisesti suodatinkahviksi, jolloin maussa on reilusti makeutta. Aeropress-valmistaminen teki myös erinomaisen kupillisen. Juon koska tahansa mieluummin tällaisen joulukahvin kuin sellaisen, jossa on mitäänsanomaton kahvi pohjana ja mausteena kaikenmaailman siirappitököttilitkut, jotka on kaavittu jonkin kemikalion säiliöiden seinämistä. Varsinkin kun tällainen kahvi on huippuhyvä! Kyllä kelpaa joulua odotella tätä hörppiessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *