V60:llä Etiopia Shakisso / Caffi

Jälleen yksi Helsinki Coffee Festival -pussillinen maistossa. Tämänkertaisesta kahvista vastasi kahvi- ja suklaakauppa Caffi. Pyörähtäessäni heidän standillaan tuli juteltua ummet ja lammet ja mukaan tarttui kaksi pussillista papuja ja nyt näistä siis maistossa ensimmäinen. Kiitokset caffilaisille vielä näistä herkkupussukoista! Ai niin, kävinhän minä Caffilla tekemässä hiukan vesivertailuakin heidän Lasipalatsin yksikössään. Mitä, etkö olekaan lukenut siitä? No siinä tapauksessa hopihopi klikkaamaan tästä ja lukemaan!

Tämä ensimmäinen maistelussa ollut Caffin kahvi on etiopialainen Shakisso. Prosessoinniltaan pesty kahvi kasvaa 2000 metrin korkeudessa maineikkaalla Sidamon kahvialueella Shakisson tilalla (ja sitä siis nimi). Kuten monesti ennenkin, on lähtökohdat huikean kahvin maistelulle erinomaiset!

Pussukasta tulvahtanut tuoksu toi mieleeni viinimarjapensaan tai todella vahvan marjamehun. Varsinkin punaisista viinimarjoista oli varma havainto. Ja aivan kuin marjojen seasta olisi sieltä täältä tulut pieniä häivähdyksiä hapokkaasta raparperista. Hetken tuoksussa uituani punnitsin tarvitsemani määrän papuja (18 grammaa) jauhettavaksi ja pistin myllyn laulamaan.

Jauhamisen jälkeen uusintatuoksuttelu. Tuoksuun oli tullut marjaisuuden rinnalle sitruksisuutta sekä pientä teemäisyyttä. Tarkemmin sanottuna mielestäni mustaa teetä. Tämän lisäksi raparperimäinen hapokkuus ja terävyys oli noussut enemmän esiin. Tämä voisi hyvinkin olla jälleen kerran sellainen ”meikäläisen mukainen kahvi”. Mutta valmistellaan se nyt ensin ja maistellaan.

Valmistusmenetelmäksi valitsin Hario V60 -suodatinsuppilon. Jos laite ja valmistusmenetelmä ei ole vielä tuttu, niin kannattaa lukaista tämä kirjoittamani esittelyartikkeli, niin pääset hiukan perille ”laitteen” sieluelämästä. Valmistin kahvia 2,5 desiä, eli karkeasti yhden kupillisen. Jauhettua kahvia tuli 17,5 grammaa ja vettä tottakai 250 grammaa. Vesi oli 93-asteista.

Aluksi kaadoin vettä kahvin päälle noin 40 grammaa ja annoin kahvin kukkia 30 sekuntia. Tämän jälkeen pienissä erissä tasaisesti kaadellen loput vedet päälle. Sitten lusikalla pyöräytys ja maisteluhommiin!

Jokainen hörppy oli todella kirkas ja pehmeä. Mausta oma suuni löysi aika selkeän vadelman sekä jännän, hiukan fenkolimaisen raikkauden. Marjassa piisasi aina jälkimakuun asti, jossa hallitsevana makuna olivat punainen viinimarja sekä vadelma. Kahvissa oli hyvien makujen lisäksi mukavasti potkua ja vahvuutta. Juodessa suu tuntui hiukan kuivuvan, muttei mitenkään häiritsevästi tai haittaavasti.

Kyllä se tämäkin etiopialainen oli meikäläisen mieleen. Varsinkin tuo raikkaus oli ominaisuus, jota tulee muisteltua vielä pitkään. Shakisso ei ollut aivan niitä marjaisampia kahveja, joita olen juonut, mutta tykkäsin silti kovin. Kevyt ja kirkas kokonaisuus, jota ryhdittivät hienot ja miellyttävät maut sekä suutuntuman pehmeys.

Share

2 Comments on V60:llä Etiopia Shakisso / Caffi

 1. Jukka
  26.8.2017 at 14:39

  Kun tuo pour over ja V60 tuntuu olevan mieluisia metodeja, niin joulupukille voisi kirjoittaa toiveen: Hario Buono pannu

  Vastaa
  • Uuttaja
   26.8.2017 at 22:06

   Tälle samalle joulupukille voisin kirjottaa myös, että keittiöön lisää tilaa. Buono olis ollu muuten jo iät ja ajat, mutta on tuota tilaa niin rajoitetusti, että joutuu toistaiseks pärjäämään vielä ilman.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *