V60:llä Ecuador Espindola / Kaffa Roastery

Olin alkuvuodesta yhteydessä Kaffa Roasteryyn Helsingissä. Yhteistyön merkeissä he lähettivät huhtikuun alkupuolella maisteluun ecuadorilaista Espindolaa. Kahvista on myös artikkeli Kaffan omassa blogissa ja sen voi lukea täältä.

Kahvi tulee etelä-Ecuadorista, Lojan provinssista Espindolan alueelta. Kahvi kasvaa 1600-1800 metrin korkeudessa ja se on fully washed -prosessoitua. Lajikkeista löytyvät ainakin Caturra, Bourbon ja Typica. Monimuotoisen luontonsa ansiosta Ecuadorissa on ihanteelliset olosuhteet kahvin kasvattamiselle ja tässä pussissa olisi siitä näytettä.

Avattuani pussin nenäni tavoitti makean herukkaisen tuoksun, jonka sekaan oli hiukan sekoittunut vaniljaa. Papujen tuoksu oli yllättävän voimakas, mutta todella herkullinen ja ennenkaikkea pehmeä. Jauhettuani pavut hiukan suodatinkarkeutta karkeammaksi tuoksusta tuli marjaisampi ja tuhdimpi. Makeutta tuoksussa oli yhä, mutta vaniljaisuutta ei enää löytynyt.

Espindolaa suositellaan nautittavaksi niin suodatinkahvina kuin espressonakin. Tähän artikkeliin valitsin valmistusmenetelmäksi Hario V60 -suodatinsuppilon. Laitteesta ja sillä valmistamisesta kertovan artikkelini voit lukaista tämän linkin takaa. Tavallisesti olen käyttänyt 18 grammaa kahvia kolmeen desiin vettä, mutta tällä kertaa jätin kahvin määrän 17,2 grammaan toivoen, että maku olisi hienostuneempi ja eri vivahteet helpommin eriteltävissä. Vesi oli valmistuksessa noin 92-asteista.

Maistelussa Espindola osoittautui hapokkuudeltaan todella suunmukaiseksi ja miellyttäväksi. Pehmeä, samettinen suutuntuma kruunasi jokaisen hörpyn. Maistoin kahvista omenan makeutta, raparperin hapokkuutta ja hennon vaniljan. Pienenpieni kukkaisuuskin löytyi kun kahvin antoi hiukan jäähtyä. Päällimmäisenä mieleen jäi varmasti tuo todella samettinen suutuntuma, joka varmasti osaltaan teki hapokkuudenkin niin miellyttäväksi. Sopivan vaaleaksi paahdoksi jätettynä mausta löytyivät myös edellämainitut vanilja ja kukkaisuus. Tummemmassa paahdossa ne olisi varmasti peittyneet paahteisuuden ja muiden voimakkaampien makujen alle.

Ennen artikkelin kirjoittamista olin hörppinyt Espindolaa valmistettuna niin Aeropressillä kuin Chemexilläkin. Näihin verrattuna V60 oli mielestäni kahville enemmän eduksi. Tällä menetelmällä suutuntuma tuli korostetusti esiin ja hapokkuus pysyi miellyttävän tuntuisena. Espindola oli aika eksoottisen luontoinen kahvi. Sen profiilista löytyi sekä tuntuvia ominaisuuksia että hentoja, hienostuneita aromeja. Hurjan hyvin kahvi toimi päivän ensimmäisenä kupillisena. Espressonakin tätä mielellään maistaisi, mutta siihen eivät minun kotilaitteeni tällä haavaa kykene.

 

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *