V60:llä DBD & Ivana Helsinki Uganda / Death Before Decaf

Oli ihan tavallinen arkipäivä. Netissä surffaillessani pisti silmääni mainos, johon jäin välittömästi kiinni. Mainoksen kuvassa oli vaaleanruskea kahvipussi, jonka etumusta koristi teksti ”Death Before Decaf” ja tätä tekstiä taas koristi oranssi tiikerin pää. Aloin samantien selvittämään mistä on kyse. Ennen pitkää päädyin myös ottamaan yhteyttä Death Before Decafiin udellen yhteistyömahdollisuutta ja sainkin myöntävän ja innostuneen vastauksen. Kohta minulla olisi kotona pussillinen tätä ”tiikerikahvia”. Kahvi on saatu blogijuttuun yhteistyötarkoituksessa.

Death Before Decaf on luomusertifioitunut pienpaahtimo, joka ostaa raakakahvin suoraan kahvinviljelijöiltä tai luomusertifioidulta raakakahvitukkurilta. Paahtimo mainitsee tavoitteekseen ”paahtaa jumaltenkin janon sammuttavaa kahvia”. Tarina on hyvin perinteinen: alussa oli intohimo, josta seurasi harrastus, josta taas seurasi työ ja josta lopulta tuli todellinen kutsumus.

Kyseinen kahvi on DBD:n ja Ivana Helsingin välisen yhteistyön tuote. Yhteistyöstä voi lukea enemmän tämän linkin takaa. Mutta varmasti on sanomattakin selvää, että kyseessä on Limited Edition -kahvi ja siksi olin tästä itsekin kiinnostunut. Sekä tietysti siksi, että olen kiinalaiselta horoskoopiltani tiikeri, joten pussi oli äärimmäisen kutsuva (se, että uskonko horoskooppeihin tai vastaavaa ei ole tässä yhteydessä relevanttia). DBD:n kahvit olivatkin vielä blogissani käsittelemättä, joten korkea aika siinäkin mielessä tarttua tähän koukkuun…

Kahvi tulee Ugandasta, Mt. Elgon rinteiltä Kapchorwan alueelta pieniltä tiloilta, joilla se kasvaa 1500-2000 metrin korkeudessa. Kahvi on pesukäsiteltyä, pavut suurikokoisia ja tummaksi paahdettua ja kaiken lisäksi vielä luomutuotettua. Pussin avattuani keittiön valtasi huumaavan hyvä tummapaahtoisen kahvin tuoksu. Siitä onkin mennyt jo tovi, kun viimeksi ilmassa oli viimeisen päälle hyvä tummapaahtoaromi! Papujen tuoksu oli tuhdin suklainen, miellyttävän hennosti savuinen sekä jotenkin aavistuksen yrttinenkin. Sekä tietenkin tummapaahtoinen.

Pelottavan paljon yhdennäköisyyttä, eikö totta?

Kahvikissa-Mikko kiinnostui kahvista heti, kun pavut oli jauhettu V60-valmistusta varten sopivalle karkeudelle. Jauhetun kahvin tuoksusta erottui mausteisuutta, pavuista tuttua savuisuutta, tummaa paahteisuutta sekä pieni herukkaisuus. Tuoksu oli kokonaisuutena melkoisen tuhti, mutta pehmeä. Aluksi pallottelin tovin Hario V60 – ja pressopannuvalmistamisen välillä, mutta suppilo vei voiton tällä kertaa.

Reseptinä: 30 grammaa lähes pannukarkeaa kahvia ja puoli litraa 91-asteista vettä. Valmistuksen kokonaisajaksi tuli lopulta hieman reilut kolme minuuttia.

Kupillisesta nousi vahva tummapaahtoisen kahvin aromi. Aivan kuin se tahtoisi pitää minut otteessaan jatkuvasti eikä päästää minua edes juomaan vettä. Kahvin mausta löytyi mausteisuutta sekä pähkinäsuklaisuutta. Tämä ugandalainen olikin bodyltaan melkoisen tukevaa ja tuhtia juotavaa. Body oli nimittäin mallia full ja suutuntuma paksu. Kaiken tämän lisäksi kahvi oli suhteellisen hapokas ja sillä oli karvas, mutta hienostunut jälkimaku.

En tapaa kokeilla kahveja maidon kanssa, koska en kahviani yleensäkään niin nauti. Jotenkin tämän maistelun aikana takaraivossa kyti kuitenkin kokoajan ajatus, että tähän kahviin maito sopisi kuin isä äitiin. Jätin kuitenkin kokeilematta. Sen sijaan innostuin presso- sekä mutteripannutestaamisesta jäljellä olevilla pavuilla. DBD:n ja Ivana Helsingin tummapaahtoinen Uganda-kahvi on parhaita tummia paahtoja, joita olen keittiössäni valmistellut. Se on tuhti, paksu, voimakas ja hyvänmakuinen. Paahteisuutta maussa on yllinkyllin, muttei överiksi asti sentään. Ei ollut vaistoni väärässä tällä(kään) kertaa: etiketin tiikeri lupaili hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *