Uuttaja 1v – TOP10 kahvit ja muita kohokohtia

sydeotsake_uuttaja_facebook_828x315pxTämä on hieno päivä. Tasan vuosi sitten julkaisin pikku projektini, kahvi- ja teeaiheisen Uuttaja-blogin! Aika on mennyt todella hujauksessa (ja niinhän se yleensä tekee kun on mielekästä tekemästä). Ajattelin, että synttäreiden kunniaksi pieni highlight-teksti on varmasti paikallaan. Ekaan vuoteen mahtuu kuitenkin aikas monenlaista touhua.

Artikkeleiden pääpaino on selkeästi ollut kahvien maisteluissa. Rinnalla on lisäksi teemaisteluita, kirjajuttuja, valmistustutoriaaleja sekä esimerkiksi Helsinki Coffee Festival -raportti. Näitä kaikkia tulee varmasti jatkossakin, sillä emmehän me ole kuin vasta päässeet alkuun. Kahveja tuli maisteltua noin neljääkymmentä eri sorttia. Ensi vuonna sama meininki jatkuu ja koetetaan panna vieläkin paremmaksi! Ja koska kahvimaisteluita kertyi noinkin kivasti, niin katsoin aiheelliseksi kasata kahveista kymmenen suosikkiani listaksi. Kahvit eivät ole kuitenkaan minkäänlaisessa paremmuusjärjestyksessä.

Eli, rakkaat lukijat, Uuttajan ensimmäisen vuoden kahvien TOP10 (klikkaamalla nimeä pääset alkuperäiseen artikkeliin):

ETIOPIA BONGA / CAFÉ BARISTA

IMG_4887Tämä ”maailman ensimmäinen” kahvi yllätti oikealla koukulla takavasemmalta. Ensimaistelun tein Aeropressillä ja olin pettynyt. Pettymyksestä huolimatta huudatin myllyä vielä sen verran, että tein uusintavalmistuksen mutteripannulla ja sitten asiat kolahtelivatkin kohdilleen. Lopputulos oli juuri niin täydellinen kuin mutteripannulla voi suinkin saada. Tätä kahvia kohtaan jäi ihan rehellinen kaipuu. Mutteripannun kanssa onkin ollut hiukan hiljaisempaa tämän jälkeen. Tuleekohan vastaan neuburgilaisen Café Baristan mutteripannulla valmistetun Bongan voittanutta?

RWANDA KIGOMA / PUNAINEN KIRAHVI

IMG_6042Toukokuussa kirjoitin, että olen aloittanut neljän kahvilähetyksen mittaisen yhteistyön Slurp:n kanssa. Ensimmäisenä kahvina posti kiikutti minulle jyväskyläläisen Punaisen Kirahvin paahtaman ruandalaiskahvi Kigoman. Maistelun tein Aeropressillä. Mieleen se jäi aromiensa sekä ärhäkän luonteensa puolesta. Kigoma oli todella hieno kahvi afrikkalaisten makuelämysten joukossa.

PERU TUNKI / INKA PAAHTIMO

IMG_6542Heinäkuussa taasen kirjoitin siitä, että Uuttajatar teki minulle Kahvisi-tilauksen ja tulisin saamaan sitä kautta neljä kahvia maisteluuni. Tämän lisäksi, ikäänkuin tilauksen ohi, he lähettivät maisteltavaksi Inka Paahtimon paahtamaa maailman parasta kahvia, Peru Tunkia. Maistelun myötä titteli ”maailman paras kahvi” olikin uskottava ja realistinen. Artikkelissa mainittu myös tunnettu Jamaican Blue Mountain, mutta missä mielessä? Käy lukaisemassa alkuperäinen teksti, niin tiedät.

TANZANIA BURKA ESTATE / PIRKANMAAN PAAHTIMO

IMG_5273Minulle sitrushedelmät ovat iso juttu. Oli kyse sitten virvoitusjuomasta, jäätelöstä tai leivonnaisista, ovat sitrushedelmät (sekä minttu) minulle viimeisen päälle herkkua. Tästä syystä Pirkanmaan Paahtimon tansanialaiskahvi Burka Estate oli ansainnut paikkansa tällä listalla. Sitrushedelmäistä makua Aeropressillä valmistettuna; voiko olla mitään parempaa? Kahvihifistelystä kiinnostuneille vinkkasin, että tämä voisi olla se kahvi, jolla ottaa ensikosketus kahvinmaisteluun.

ETIOPIA YIRGACHEFFE CHELELECTU / VITS KAFFEE

IMG_5116Olen useampaan artikkeliin kirjoittanut siitä, että kuinka afrikkalaiset kahvit ovat suosikkejani. Varsinkin Yirgacheffen alueen kahvit ovat suurta herkkua (ja luulenpa että tähän voi yhtyä eräs kahvibloggarikollegani, terveisiä hänelle). Müncheniläispaahtimo Vits:n Chelelectu oli paalupaikkatason esimerkki alueen kahvien mahtavuudesta niin tuoksunsa, makunsa kuin myös muiden ominaisuuksiensa puolesta. Monella välineellä valmistettu kahvi olisi voinut olla vaikka kärkisijallakin, jos nämä kymmenen kahvia olisivat jossain paremmuusjärjestyksessä.

ETHIOPIA WORKA / HEART ROASTERS

img_6921Haastateltuani Heart Roastersin perustajaa, suomalaislumilautailija Wille Yli-Luomaa, sain heiltä muutaman pussillisen kahveja maisteluun. Yksi näistä oli etiopialainen Worka, jonka valmistin artikkelia varten Chemexillä. Tuon haastattelun voi muuten lukea täältä. Worka laittoi maailmani ylösalaisin erilaisuudellaan etiopialaiskahvien kirjossa. Kyseessä oli varmasti yksi luksuksisimmista (onko se edes sana?) kahveista ensimmäisenä vuonna. Se kiilasi omissa kirjoissani sinne samaan pilttuuseen, jossa Blue Mountain ja Tunki myös ovat. Artikkeliin kirjoitinkin, että Worka on kuin kupillinen halausta.

ETIOPIA YIRGACHEFFE GR.2 / KAFFE OBSCURA

IMG_6145Ja juuri kun saan suuni suljettua Yirgacheffestä, niin eikös listalle vielä toinen löytynyt. Slurp toimitti tilaajilleen toukokuussa Kaffe Obscuran paahtamaa Yirgacheffeä ja tämä herkku oli ehdoton valinta mukaan tälle listalle. Kukkaista ja marjaista sen olla pitää. Chemex-maistelu teki tälle kahville oikeutta ja toi mukanaan miellyttäviä yllätyksiä allekirjoittaneelle. Ja kuten loppuun kirjoitinkin, niin tälle kahville ei kannata hakea sopivaa hetkeä, vaan etsi hetkeä, joka on kyllin hieno tätä kahvia varten.

MUUKKO / LEHMUS ROASTERY

IMG_6502Elokuussa Kahvisi-tilaajia hemmoteltiin hiljattain perustetun lappeenrantalaisen Lehmus Roasteryn Muukko -kahvilla. Kyseessä oli keskipaahtoiseksi paahdettua intialaista Monsooned Malabar -papua. Jollain perverssillä tavalla olen erittäin mieltynyt Malabarin maanläheiseen ja todella persoonalliseen makumaailmaan sekä sen ominaisuuksiin. Lehmus Roastery oli vielä omalla paahtokäsialallaan tuonut esiin sen kaiken hehkuttamisen arvoisen ja aateloinut sen vielä omalla ammattitaidollaan yhdeksi bloggarin ensimmäisen vuoden merkkihetkistä.

COLOMBIA LAS BRISAS LIMITED EDITION / JOHAN & NYSTRÖM

IMG_5564Tähän mennessä ainoa blogissa maisteltu Johan & Nyströmin kahvi nappasi yhden paikan kärkikymmenikössä. Tämä Limited Edition nappasi sen itseasiassa todella helposti. Manuaalisuodattimella valmistettu hedelmäinen ja greipin mieleentuova kolumbialainen teki lähtemättömän vaikutuksen ja suosittelin sitä monille tuttavapiirin kahvi-ihmisille. Myös Aeropressillä ja Chemexillä tehtynä aikalailla viimeisen päälle.

GRAN PALOMAR LIMITED EDITION LUOMU / CAFETORIA ROASTERY

IMG_5526Tässä kahvissa viehätti sisällön lisäksi myös itse pakkaus. En tiedä voiko tätä paremmaksi oikeastaan edes laittaa. Ja se sisältö…namnam! Tuoksussa omenaa ja luumua, maussa hunajaa, vihreää omenaa ja pähkinää. Ehdottomasti pour over -kahvien eliittiä. Cafetorialla on läheinen suhde Perun kahviviljelijöihin ja Gran Palomar on ehdotonta helmeä koko Suomen kahvivalikoimissa. Tätä suosittelen jokaiselle paremmasta kahvista kiinnostuneelle! Ihan vaikka sillä omalla ”tavallisella” keittimellä kokeiltavaksi.

Teepuolella piti ensimmäisen vuoden aikana hiukan hiljaisempaa. Teetä kuluu kuitenkin vähemmän ja ei ole kivaa, jos keittiössä on yksi kaappi täynnä teetä, jota ei ehdi koskaan juomaan. Silti päätin valita tähän nostettavaksi ensimmäisen vuoden ykkösteen.

MUSTA TEE: DARJEELING TINDHARIA FF 2016 / TEEKAUPPA VEISTRÖM

IMG_6014Paikalliselta teekauppiaalta, Teekauppa Veiströmiltä, noudettu pussillinen tätä First Flush -teetä tyhjeni minunkin mittapuullani todella nopeasti. Tämä oli vuoden 2016 ensisadon teetä ja se oli poimittu 15.4. Pehmeä, aromikas ja hienostunut tee oli sekä minun että Uuttajattaren mieleen ja sitä myöten todella helppo, tavallaan jopa ilmeinen, valinta vuoden parhaaksi teeksi. Alkuperäisen artikkelin lukemalla voi saada käsityksen siitä, että mitä missasitte jos ette tätä saaneet. Mutta älkää huoliko, ensi vuonna tulee taas uudet teesadot. Muistatte vain olla kärppänä paikalla etsimässä FF-teetä.

IMG_6149Yksi mielenkiintoisimmista maisteluista oli myös pressopannulla valmistettu cascara, eli kahvimarjoista uutettu juoma. Harmi, että tämä purkillinen meni niin kovin äkkiä. Talvella tämä olisi ollut oivallinen sisällälöhöilyjuoma, kun ei huvita lähteä pakkaseen ja tuiskuun talsimaan.

IMG_6007Ensimmäisenä vuonna olin etuoikeutettu saadessani tehdä yhteistyötä parinkin eri tahon kanssa. Ensin yhteistyötä tarjosi Slurp, jonka toimittamista kahveista tein maisteluartikkeleita. Sain ensikosketuksen tähän hienoon palveluun Helsinki Coffee Festival -kahvifestareilla ja siitä se ajatus sitten lähti. Hieno palvelu, joka tekee arvokasta työtä. Suosittelen ehdottomasti perehtymään!

IMG_6264Toinen yhteistyökumppani, Kahvisi, on kutakuinkin samalla asialla. Valikoimassa on ehkä vielä hieman pienempiäkin paahtimoita ja tilaajille tulee sekä tummaa että vaaleaa paahtoa muuttamatta tilauksen tietoja välissä. Alkuun neljän kahvin mittainen tilausjakso sai jatkoa toistaiseksi voimassa olevalla yhteistyösopimuksella, joka siis jatkuu yhä. Kiitän tästä ja annan peukun ja suosituksen!

IMG_6479Mieleenpainuvimpia hetkiä ensimmäiseltä vuodelta on myös varmasti eräs reissu Satakuntaan, kun kävin moikkaamassa kahvibloggarikollegaa Jania. On ollut mukava muistella sitä kaikkea kahvikeskustelua mitä silloin kävimme. Ja kun Jani vielä tarjoili viimeisen päälle briljanttia sumppia, niin mikäs siinä oli ajatuksia vaihtaessa. Katsotaan, jos tuleva vuosi toisi taas tapaamisen tullessaan. Sitä odotellessa voitte tutustua myös Janin omaan kahviblogiin osoitteessa Kahville.co.

IMG_5453Hiukan samassa hengessä tein myös reissun Helsinkiin Cafetoria Roasteryn showroomille huhtikuussa ottamaan osaa cupping-sessioon. Iltaman pääosassa olivat tottakai kahvi sekä keskustelu sen ympärillä. Tapasin mukavia ihmisiä, joiden kanssa pidämme yhä yhteyttä. Reissutarinan tästä keikasta voi lukaista täältä.

IMG_4732Mutta oli niitä hienoja hetkiä kotonakin. Yksi niistä oli ystäväni Pekan kanssa tehty Jamaica Blue Mountain -maistelu itsenäisyyspäivänä. Pekan kanssahan me olemme maistelleet kimpassa useampaankin otteeseen. Oli kolmen kahvin kimppamaistelua, Pekan matkamuistokahvien maistelua sekä sokerina pohjalla Cup Of Excellence -kahveilla herkuttelua. Samoin kahvinmaistelijan kovan homman koki myös toinen ystäväni Pirkka, joka oli mukana herkuttelemassa Heart Roasters:n guatemalalaista Santa Isabellaa.

img_6821Ai niin, tulihan sitä käytyä marraskuussa tarjoilemassa kahvetta Tyyliniekan Kello- ja Tyyli-illassa hifistelijöille. Ilta oli todella hieno ja sekä kahvia että yleensäkin kahvipisteen toimintaa kehuttiin kovasti ja palautetta tuli runsaasti. Vielä kerran kiitokset Matille, että sain olla mukana.

Ensimmäinen vuosi oli paljon antoisampi kuin uskalsin toivoa. Kävijöitä tälle vuodelle kertyi lähes 6000, keskimäärin 16 kävijää päivässä. Olen erittäin tyytyväinen. Yritän kaiken aikaa keksiä uusia juttuja kirjoitettavaksi ja otan niiden suhteen tottakai myös ehdotuksia vastaan. Juttuideoiden lisäksi myös yhteistyöehdotukset ja -kumppanit ovat erittäin tervetulleita. Eka vuosi on nyt koluttu ja touhuttu, niin eiköhän panna seuraava vuosi joka osalta paremmaksi? Ota viimeistään tässä vaiheessa Uuttaja-blogi seurantaan Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa, niin pysyt tahdissa mukana ja kuulet aina uusista kuvioista.

Kiitos mukana kulkeneille lukijoille, tukijoille, yhteistyökumppaneille ja kavereille! Tästä on ilo ja kunnia jatkaa eteenpäin!

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *