Teehuone ja -kauppa: TeeMaa, Helsinki

Kuten monet blogiani lukevat ehkä muistavatkin, niin olen alkanut kuolaamaan teen gongfu-valmistustavan perään. Sen välineistö, seremoniallisuus ja rauhallisuus on vetänyt minua puoleensa kuin sokeri muurahaisia. Gongfu-hommista puhuessani teeihmisille nousee aina esiin helsinkiläinen teekauppa ja -huone TeeMaa. Helsingissä päin ollessani ei ole ollut ikinä mahdollisuutta käydä kyseisessä putiikissa, kunnes…

Joulukuussa Helsingissä muiden blogijuttuen tiimoilta pyöriessäni ehdin vihdoin käymään paikalla. Ja sainpa vielä oppaankin mukaani: teebloggaaja ja -harrastaja Elina. Elina on liikkeen vakioasiakkaita ja tiesi valikoiman aikalailla läpikotaisin. Hän lupautui mukaani oppaaksi ja saimmepa samalla mahdollisuuden keskutella hiukan muutakin teeasiaa. Paljastettakoon muuten tässä vaiheessa jo, että Elinasta on tulossa lisää juttua Uuttaja-blogiinkin aikanaan. Siihen asti Elinan blogia voi lueskella osoitteessa https://ftgfopteeblogi.blogspot.fi/

Etsimme toisemme Kampin kauppakeskustesta ja lähdimme kohti TeeMaata. Ai niin, TeeMaa oli visiittimme hetkellä pienen rempan alla (putkirikon vuoksi) ja tilat olivat kutistuneet noin puoleen siitä, mitä yleensä on käytössä. Silti tuntui, että liikkeeseen ja sen tuotevalikoimaan olisi voinut eksyä. Visiittimme tarkoituksena olisi saada maistella teetä ja tutustua tottakai kaupan valikoimaan ja kenties tehdä pieniä hankintoja.

Olimme paikalle saapuessamme ainoat asiakkaat. Henkilökunta tunnisti Elinan ja minutkin sen jälkeen, kun kerroin olleeni heihin ensin Instagramin kautta yksityisviestillä yhteyksissä. Teehuonepuolen puutteesta huolimatta meille tarjottiin mahdollisuus istahtaa pöydän ääreen ja maistella gongfu-haudutettua pu’er-teetä, itseasiassa paria erilaista. Tämä sopi meille mainiosti, ulkona oli nimittäin kylmä ja sateinen keli.

Ensi alkuun vuorossa oli astetta tummempi pu’er, joka valmistettiin gaiwanissa hauduttamalla. Teen maku oli kovin maanläheinen, mutta aromikas. Ytyä oli runsaasti ja tee lämmitti kivasti ulkona sateessa rämpimisen jälkeen. Kupit kourissa kiersimme kaupan hyllyjä tutkien samalla valikoimaa: kuppeja, kaatimia, kannuja, teelemmikkejä, maustamatonta ja maustettua teetä, pu’er-teekakkuja, teepalloja, teekukkia….

Valitettavasti reissulle varaamani budjetti oli kovin rajallinen ja päädyin tekemään melkolailla typistetyt hankinnat teekaluston puolelle. Nämä uudet hankinnat esittelen myöhemmin omassa artikkelissaan. Teetä ei tällä kertaa tarttunut mukaan vaikka valikoimaa olisi ollut huikea määrä. Pienen hetken mietin teelemmikin hankintaakin, mutta kun ei silmään sattunut mieleistä, niin en alkanut väkipakolla sellaista valitsemaan. Vaikkakin hyllyltä löytyi erehdyttävästi muumeja muistuttava, melko söötti virtahepolemmikki.

Huomioni kiinnittyi kiertelyn aikana upeaan valikoimaan käsintehtyjä teemaljoja. Muistaakseni maljat olivat jonkin paikallisen saviartistin käsialaa ja tämä näkyi laadussa (ja tottakai myös hinnassa). Mutta totuushan on, että jos teestään haluaa nauttia sataprosenttisesti, niin kunnollinen malja/kuppi on äärimmäisen tärkeä osa sitä. Monelle teetä meditatiivisena hetkenä nauttiva pitää tärkeänä sitä, että mille malja tuntuu käsissä: se ei saa olla liian siloiteltu, vaan siinä on oltava pientä rosoa ja nyppyä pinnassa. Myös maljan malli on erityisen tärkeä. Tietyn malliset maljat sopivat jollekin teelaadulle paremmin kuin toiset. Sama pätee myös maljojen valmistusmateriaaliin: ei ole se ja sama, että onko malja posliininen vai savinen.

Elinan hankinta: ruusukvartsin sävyinen gaiwan

Toinen tuote, johon huomioni kiinnittyi ja veti puoleensa, olivat pienet haudutuspannut. Gongfu-haudutuksen yksi olennaisimpia välineitä on joko gaiwan tai pieni, yleensä savinen, haudutuspannu ja siksipä jäin niiden äärelle vertailemaan tuntumaa käsissä ja tutkimaan niiden sisuksia ja pintoja. Niin kauniita kuin pienet pannut ovatkin, niin tällä kertaa oli laitettava kädet pystyyn: budjetti ei riittäisi. Mutta ehkä palaan TeeMaahan seuraavan kerran nimenomaan tällaisen kannun hankinnan perässä. Siihen mennessä pitäisi vaan päättää itselleen se mieluisimman mallinen.

Elina kyseli erilaisten maljojen ja kannujen ominaisuuksista ja niiden soveltuvuudesta tietylle teelle

Kaiken keskustelun ja kyselyn keskellä meille ilmoitettiin, että maisteltavana olisi nyt pienessä savikannussa hauduteltua, huomattavasti edellistä vaaleampi pu’er-laatu. Joten homma seis hetkeksi ja maistelemaan teetä. Tämä tee olikin huomattavasti ensimmäistä makeampi ja samalla aavistuksen karvas, erityisesti jälkimaussa.

On jotenkin hämmästyttävää, että kuinka erilaisia makuja sitä voikaan pu’er-teestäkin löytyä. Meille kerrottiin teestä huikea määrä kaikenlaista aina sen alkuperämaan kasvatusolosuhteista sen valmistamiseen saakka. Ei tarvinnut kuin hiukan antaa vinkkiä, että millaista teetä olisi hakemassa tai että millainen valmistuskalusto kiinnostaisi ja jo alkoi suosituksia tulemaan.

TeeMaahan on pakko poiketa toistekin. Hullun hyvä valikoima kiinnostaa varmasti kaikkia teenjuojia ja voipa siinä samalla vaikka hörpätä hiukan jotain herkullista lämmikettäkin. Seuraavaa kertaa varten täytyy muistaa myös varautua hiukan isommalla budjetilla, ettei jää sitten sitä mielipahaa, kun kotiin täytyy lähteä lähes tyhjin käsin. Kiitos henkilökunta huostaanotosta, esittelyistä sekä teemaistelumahdollisuudesta! Palaan varmasti takaisin. Kiitos myös Elinalle oppaana toimimisesta ja juttutuokiosta!


TeeMaa – kotisivut
TeeMaa – Facebook
TeeMaa – Instagram


 

One Response

  1. Tukkakin meni näköjään pukelle, kun tuli hyllyjä selattua niin intohimoisesti 😀 Ensi kerralla lähdet sitten oman Yixingin tai teekulhon kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *