Slurp-kahvi: Myllysaari / Lehmus Roastery

Ahh! Kyllä kahvikansan kelpaa. Jälleen on Slurp-toimittanut ensiapua kipeässä papujen tarpeessa oleville. Uuttajalle tuli vaaleampi paketti tällä kertaa. Pakkauksesta käy ilmi, että paketti on lähetetty melkein itänaapurista saakka. Arvaatte jo varmaan mistä puhun?

Lehmus Roastery on valikoinut Slurp-tilaajille maisteluun vaaleapaahtoisen Myllysaari-kahvin. Kahvi on kokenut pienen muutoksen: siinä missä ”alkuperäinen” Myllysaari-kahvi oli blendi, on reseptissä nyt enää yksi kahvi. Eli Myllysaaresta(kin) on tullut single origin -herkku.

Lehmuslaiset tunnustautuvat etiopialaisten kahvien ystäväksi, joten Myllysaarenkin pavuksi on valikoitunut pienviljelijöiden tuottama, Heirloom-lajikkeiden edustaja Yirgacheffen alueelta Kocheren kunnasta. Kasvukorkeutta tällä kahvilla on 1750-1900 metriä ja kahvi on märkäprosessoitua. Myllysaari-kahvista on mielenkiintoinen kirjoitus Lehmuksen omassa blogissa. Tekstistä kerrotaan esimerkiksi maaperästä, jossa kahvi on kasvanut sekä kahvin viljelystä etiopialaisten elinkeinona. Tuon jutun pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Myllysaari tekee vaikutuksen jo ensituoksullaan: hurja määrä hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta. Hedelmistä varsinkin persikka ja luumu erottuvat selkeästi. Tuoksu oli hedelmäisen makeuden lisäksi myös miellyttävän raikas, sellainen kivan kesäinen. Sieltä täältä löytyy viittauksia myös punaisiin marjoihin ja jopa sitrushedelmiin asti. Aijaijai! Jauhettuna hedelmäisyys saa kivaa boostia, mutta kokonaisuus pysyy silti tasapainoisena. Mutta koska pääsisi maistelemaan? Joko saa alkaa valmistamaan?

Myllysaaren kohdalla valitsin valmistusvälinekaapista viimeisimmän hankintani, eli Kalita Wave 155 -pour over -suppilon. Tällä näppärällä pikku tötteröllä on helppo valmistaa kupillinen (tai kaksi pientä annosta) erinomaista kahvia, mutta palataan siihen tuonnempana, kun Kalitasta tulee blogiin oma artikkelinsa sekä tarkempi valmistusohje. Resepti on tuttu: 15 grammaa kahvia + 250 grammaa 90-asteista vettä. 60 grammalla ensin 30 sekunnin sekoittamaton blooming ja loput vedet noin 50 gramman erissä lisäten niin, ettei kahvipeti pääse kuivumaan tai kuivahtamaan välissä. Lopullinen kupillisen valmistusaika oli kolme minuuttia.

Tuoksu kieltämättä johdattelee hyvinkin suoraan Myllysaaren maun ytimeen: kyseessä on runsaan hedelmäinen kahvi. Persikka ja aprikoosi ovat maussa vahvimmin esillä, mutta myös kiivi sekä viinirypäleet käyvät makunystyröillä esittäytymässä. Jälkimaku taittaa kukkaisuuteen ja esimerkiksi seljankukka tulee selkeästi esiin; myös makeat mustikankukat tulevat mieleen. Kokonaisuus on todella herkullinen ja miellyttävän tasapainoinen. Hapokkuus on keskitasoa, joka sopii hienosti yhteen hedelmäisen makupaletin kanssa. Suutuntuma on teemäinen ja jälkimaku makeahko. Herkullinen kokonaisuus kertakaikkiaan.

Hyvä, todella hyvä, Myllysaari! Blendiversio tästä ei ollut pöllömpi, mutta oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että nyt paukautetaan jo niin lähelle napakymppiä kuin mahdollista. Vaaleaksi jätetty paahto antaa tilaa kahvin hedelmäisille ja kukkaisille nyansseille ja jättää sopivasti tilaa myös hapokkuudelle, joka on omiaan kruunaamaan kupillisen. Vaaleana paahtona pour over -välineet ovat tälle mielestäni ykkösvaihtoehdot valmistustavan suhteen, mutta miksei myös Aeropress toimisi tälle ilman muuta. Lehmus on mielestäni aina loistanut näissä vaaleissa ja keskipaahtoisissa kahveissa ja jälleen lyödään suoraan suureen gongiin. Uusi versio Myllysaaresta nousi kyllä maistelun myötä omien kahvisuosikkieni joukkoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *