Slurp-kahvi: Guatemala Damaris Camposeco / Kirahvi Coffee Company

Tämänkertainen Slurp-kahvielämys olikin jännä tapaus. Paahtimon nimessä oli jotain tuttua, mutta silti se oli ”kuin uusi”. Logo oli kuitenkin vanha tuttu ja onhan tämä paahtimo blogissa aiemminkin jo ollut useaankin otteeseen, tosin edellisestä kerrasta on jo vierähtänyt tovi.

(Pssssst….muistathan, että Uuttaja-alennuskoodit Slurp-kahvielämykselle sekä Slurpin verkkokauppaan ovat yhä edelleen käytettävissä. Alennuskoodit ja käyttöohjeet löydät tämän linkin kautta. Kiitos!)

Kyseessä oli Kirahvi Coffee Company, mutta moni varmasti muistaa heidät paremmin nimellä Punainen Kirahvi. Melkoisia muutoksen myllerryksiä kokenut paahtimo on muuttanut vanhasta tukikohdastaan Vaajakoskelta pääkaupunkiin samoihin tiloihin Artisan-paahtimon kanssa, jossa nämä kaksi tahoa toimivat tiiviissä yhteistyössä niin raakakahvin hankinnan, tiedonvälityksen, tuotekehityksen kuin myös paahtotyön osalta. Tästä ”fuusiosta” voi lukea lisää Kirahvi Coffee Companyn blogista tämän linkin kautta.

Käydääs nyt kuitenkin kiinni siihen kahviin. Kirahvin valikoimasta pussiin oli päätynyt 86 cupping-pisteen guatemalalainen Damaris Camposeco. Tämä Caturra, Bourbon ja Pache -lajikkeista koostuva kahvi kasvaa 1800 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella San Antonio Huistan kunnasta Huehuetenangon kuuluisalta kahvialueelta. Kahvi, kuten myös kyseinen kahvitila, on nimetty viljelijä Damaris Camposecon mukaan. Hän peri kyseisen kahden hehtaarin kokoisen tilan kolme vuotta sitten. Hänen tilansa on luomusertifioitu ja hän viljelee paljon muitakin viljelykasveja. Osana kahvin märkäprosessointia Damaris antaa sen fermentoitua pitkään korostaakseen kahvista löytyviä trooppisten hedelmien makuja. Kahvisato poimitaan marras-tammikuun aikana.

Kahvipakkausta tutkiessa huomioni kiinnittyy pariin eri seikkaan. Ensimmäisenä huomaan etiketissä olevan qr-koodin, jonka skannaamalla pääsee tutkimaan pdf-tiedostoa kahvin alkuperästä ja katsomaan pari kuvaa tilalta. Erittäin hieno lisä. Toisena huomiona paahtoastemerkintä, joka jättää minut hiukan kysymysmerkiksi. Yksi tumma liekki ja kaksi vaaleaa, kauttamerkki ja sen perässä sana ”vihreä”? En oikein tiedä kuinka merkkiä tulisi tulkita. Vieressä on kuitenkin maininta ”vaalea suodatinkahvi” ja kyllähän tämä jo kävi selväksi kun pussin avasi.

Toim.huom. Jälkeenpäin ymmärsin merkinnän. Yksi tumma liekki kolmesta kertoo kahvin olevan vaalea paahto. Kaksi tummaa liekkiä olisi keskipaahtoinen ja kolme tummaa tietenkin tarkoittaa tummaa paahtoa. Maininta ”vihreä” on etiketissä siksi, että Kirahvilta on mahdollista hankkia myös raakakahvia esimerkiksi kotipaahtotarkoitukseen.

Tästä vaaleapaahtoisesta kahvista irtosi hurjan hedelmäinen tuoksu jo ennen papujen jauhamista. Trooppisia hedelmiä oli tuoksussa useita, vahvimpina mielestäni mango ja varsinkin ananas. Tuoksussa oli myös pieni makeus ja miellyttävä kukkaisuus. Jauhettuani pavut tuoksuun sekoittui myös kevyt suklaisuus ja kokonaisuudesta tuli jopa tavallaan raikas. Hedelmäisyys voimistui entisestään ja nosti odotukset maun suhteen todella korkealle.

Valmistustavaksi otin pitkästä aikaa Hario V60 -suodatinsuppilon. Valmistin kahvia kerralla parin kupillisen verran maisteltavaksi tutulla ja turvallisella 6g/dl -valmistussuhteella. Käytin 30 grammaa jauhettua kahvia (Wilfa Svart Uniform -myllyllä pykälä #20) ja puoli litraa noin 95 asteista vettä. Ensin 100 grammaa vettä bloomingia varten kahvin päälle, 30 sekunnin odottelu ja sitten loput vedet hiljakseen pyöritellen kahvipedin päälle.

Blooming

Pehmeä ja jopa kermainen suutuntuma oli ensimmäinen havainto kahvia maistellessa. Tämän jälkeen pistin merkille sen kirkkauden ja kompleksisuuden. Trooppisia hedelmiä, eritoten sitä ananasta oli maussa runsaasti ja helposti havaittavissa. Hapokkuuttakin löytyi oikein kivasti ja aivan kuin jälkimaussa olisi ollut jotain pientä mansikkaista vivahdetta. Kaikkiaan kupillinen oli melkoisen kevyt ja hedelmäinen nautittava.

Ei tämä aivan hedelmämehua ollut, muttei missään nimessä kaukana sellaisesta. Varsinkin pour overina toimii älyttömän hyvin. Ehdoton testattava myös Aeropressillä. Kirahvi Coffee Company on ottanut valikoimaansa guatemalalaisen pestyn kahvin, jossa on runsaasti ainakin minulle mieluisia ominaisuuksia. Kun kaikki tällaiset ominaisuudet lyödään samaan papupakettiin (pehmeä suutuntuma, kirkas, sopivan hapokas, hedelmäisyyttä), niin mitä muuta se olisi kuin erinomainen kahvi hetkeen kuin hetkeen? Olen aika varma, että kun pussista loppuu pavut, niin minun tulee tätä vielä ikävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *