Slurp-kahvi: Ethiopia Duromina / Kaffa Roastery

Kas vain, siellähän se uusin Slurp-kahvi jälleen odotteli noutopisteessä. Vuorossa oli jälleen vaaleapaahtoinen papulähetys. Lähettäjä oli helsinkiläinen pienpaahtimo, jolla on viime aikoina ollut kova meno päällä.

Kaffa Roastery tarjosi Slurp-elämystilaajille vaaleapaahtoista meininkiä Etiopiasta. Paketista nousi pussillinen Duromina-nimeä kantavaa kahvia.

Dumorina-kahvin nimi tulee sitä viljelevän osuuskunnan nimestä. Kahvia kasvatetaan Jimman alueella Oromiassa 1900-2000 metrin korkeudella. Lajike on Ethiopia Heirloom ja prosessointi mallia ’märkä’. Tämä ennen natural-prosessoitu kahvi on ollut huonohkoa laadultaan, kunnes Duromina-osuuskunnan perustamisen jälkeen asiat muuttuivat. Vuosi oli 2010. Ensi alkuun vaihtui prosessointi (naturalista pestyksi) ja kaksi vuotta tämän jälkeen osuuskunnan kahvi valittiin Afrikan parhaaksi kahviksi.

Durominan tuoksu oli mehukas ja runsaan hedelmäinen. Runsas tuoksuttelu nosti oikein veden kielelle. Mielikuvia syntyi runsaasti: kukkaisuutta, persikkaa, aprikoosin makeutta ja niin edelleen. Jauhaminen toi lisää elementtejä tuoksuun: jasmiininkukkaa sekä kevyttä sitrushedelmäisyyttä. Odotukset nousivat ja ajatus valmistustavastakin syntyi hyvin nopeasti: tämä valmistetaan Kalitalla.

Pienen jäähdyttelyn jälkeen kävin maistamishommiin. Ensiryystössä huomio kiinnittyi sitruksisuuteen sekä tuhdihkoon suutuntumaan. Monia tuoksussa vastaantulleita elementtejä löytyi maustakin, esimerkiksi aprikoosi sekä sitrushedelmät, mutta nyt uutena havaintona löytyi jälkimaussa suhteellisen voimakas bergamotti. Löytyipä moni näistä tekemistä havainnoistani myös pussin etiketistäkin makuluonnehdinnoissa, joten olin ”oikeilla jäljillä”.

Sopivan hapokas, runsaasti hyviä makuja sisältävä Duromina ei kuitenkaan ollut mikään pankinräjäyttäjä. Oikein perushyvä vaaleapaahtoinen etiopialaiskahvi, josta jotenkin jäi jotain häiritsevästi puuttumaan. Asia voi korjaantua myllyn karkeutta säätämällä tai toisella valmistusmenetelmällä, esimerkiksi Aeropressillä, kokeilemalla. Hyvät maut yhdistettynä tukevaan suutuntumaan ja kivaan hapokkuuteen olivat hyvä ja toimiva yhdistelmä. Helppo ja mutkaton kahvi, joka muuttui kivasti makeammaksi viilentyessään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *