Slurp-kahvi: Brasil Fazenda California / Kahiwa Coffee Roasters

Vielä ehätti vuodelle 2019 tulla kotiin yksi Slurp:n tummapaahtoinen elämyskahvi. Tämän tumman papupussillisen alkuperät löytyvät sekä Etelä-Amerikasta että myös Suomen Chicagosta.

Lahtelaisen Kahiwa Coffee Roastersin tummapaahtoinen Brasil Fazenda California sai kunnian olla toistaiseksi viimeinen tumma Slurp -elämyskahvi allekirjoittaneelle. Brasilialaisten kahvien kohdalla on aina pieni jännitys siitä, että onko se sellainen stereotypinen ”pyöreä, pehmeä ja pähkinäinen” vai sitten jotain huikeaa, kuten ääriesimerkki Project X by Kaffa Roastery esimerkiksi oli.

Brasil Fazenda California tulee Luiz Rodriguesin omistamalta 100-vuotiaalta Fazenda California -tilalta Paranan alueelta, Jacarezinhon kaupungista. Luis osti tilan yhdessä vaimonsa Flavian kanssa vuonna 2004 ja he ottivat päämääräkseen kehittää tilaa niin, että sillä voitaisiin tuottaa erityislaatuisia kahveja, jotka toisivat uutta näkökulmaa brasilialaisiin kahveihin. Tällä Kauriin kääntöpiirillä noin 900 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella sijaitsevalla tilalla vallitsee paikallinen pienilmasto: viileää, vulkaaninen maaperä, neljä vuodenaikaa sekä runsaat sateet. Edellämainitut ominaisuudet luovat erinomaiset edellytykset korkealaatuisen kahvin kasvattamiselle. Fazenda California onkin noussut parhaiden brasilialaisten kahvitilojen joukkoon ja he ovat voittaneet esimerkiksi korkealle arvostetun Cup of Excellence -palkinnon vuosina 2010 sekä 2015. Fazenda California -kahvin lajikkeina ovat Mundo Novo sekä Obata ja kahvi on natural-prosessoitua.

Fazenda Californian tuoksusta tuli ensimmäisenä mieleen konvehtirasia: pehmeää ja runsasta nougat’n tuoksua sekä suklaisuutta. Seassa pieni häivähdys vaniljaakin. Jauhetun kahvin tuoksussa taas suklaisuus otti rohkeasti askeleen esiinpäin ja pähkinäisyyskin nousi enemmän tarjolle. Tällainen suklaamakeistuoksu pisti miettimään, että tällaisena paahtona tämä voisi olla hyvinkin toimiva joulukahvimateriaali.

Wilfan omasta vaa’asta oli patterit legendaarisesti loppu, siksi oli kaivettava apuun vanha uskollinen Hario

Tumman brasilialaisen valmistamiseen Aeropress oli ”weapon of choise”. Kahvin jauhoin Wilfa Svart Uniformin #18 pykälällä ja tuubiin meni 15,3 grammaa kahvia. Perään 250g vettä. Kokonaisvalmistusaika tuubilliselle oli noin 1min 45sek.

Pieni jäähdyttely lasiin painetulle kahville ennen maistelua. Kun lopulta aloin maistelun, niin olin lennähtää hämmästyksestä persiilleni: tämähän oli aivan uskomattoman pehmeää! Todella samettista; suussa lähes huomaamatonta. Ei minkäänlaista hapokkuutta eikä paahteisuutta. Vain tumman suklaan ominaismakua sekä kevyttä mantelimaisuutta. Puhtaita makuja, ei mitään ilotulittelua ja uskomatonta pehmeyttä.

En tiedä kuinka voisin enää ylistää tätä kahvia enemmän, tai oikeastaan sen pehmeää suutuntumaa. Todellakin samettinen suutuntuma suklaiseen ja mantelimaiseen makumaailmaan yhdistettynä iskivät edelleen minulle ajatusta siitä, että tällainen olisi erittäin hyvin voinut olla meikäläisen tämän vuoden joulukahvi. Ja tiedättekö mitä? Niin se olikin. Varsinainen joulupöydän herkku! Sopi suklaakonvehdille kaveriksi kuin kirves pyövelille. Kahiwalta erinomainen kahvivalinta ja huippuhyvä paahtosuoritus! Tälle vahva suositus, jos mielit vuodelle 2020 jotain todella hemmotteluhyvää itsellesi tai muille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *