Siniherneen kukinto / Teekauppa Veiström, Tampere

Siitä on jo jonkin aikaa kun kyselin teiltä somessa, että pitäisikö Uuttaja-blogin maisteluihin ottaa mukaan kahvin ja teen lisäksi myös yrttihaudukkeet. Sain kaksi ”kyllä”-vastausta ja tasan nolla ”ei”-vastausta. Joten te kaksi vastaajaa, rukouksiinne on vastattu. Tästä läväytetään ensimmäinen yrttihaudukeartikkeli linjoille! Miksei tämä ole teeartikkeli? Koska yrttihaudukkeet eivät ole teetä: niissä ei ole käytetty teen lehtiä (tämä on saivartelua ja pilkun viilaamista, mutta silti totta).

Maisteluun on päätynyt Teekauppa Veiströmiltä siniherneen kukintoa, toiselta nimeltään klitoriaa (tieteellinen nimi Clitoria ternatea). Kyllä, luit oikein. Tai siis et lukenut, jos luulit siinä lukevan klitoris. Mutta läheltä liippaa: kukinto on saanut nimensä klitoriksesta, sillä kukinnossa on samaa näköä kuin tuossa hyvänolon elimessä. Tämä kukinto tulee Saksasta.

Kuivatuoksu siniherneellä on tyypillisen hernemäinen ja hiukan heinäinen. Todella kesäinen ja pehmeä tuoksu. Hennon ja kauniin näköinen kukinto on sävyltään sini-vihreä.

Tiesin jo ennen valmistamista, että tähän kyseiseen yrttiin liittyy pienenpieni yllätys, joten päätin valmistaa tätä reilusti. Iso teepannu pöytään ja reilusti vettä kiehumaan. Pussin etiketin mukaisesti annostelin teesihtiin viisi teelusikallista kukintoa. Haudutusohje kertoo veden lämpötilaksi 100 astetta, mutta käytin 95-asteista. Kuten itse teekauppiaskin, minäkään en hauduta juotaviani 100-asteisella vedellä.

Kun vesi oli kaadettu kukintojen päälle ja haudutus alkanut, iskin ajastimen päälle. Pussin ohjeiden mukaisesti hauduttelin juotavaa viisi minuuttia.

Seuraavassa kuvassa pienenpientä ”sniikpiikkiä” siitä, että mitä tuleman pitää:

Ja kuten fiksuimmat jo arvasivat heti tämän artikkelin otsikon luettuaan (vähemmän fiksut arvaavat/huomaavat seuraavasta kuvasta), niin kukintohan värjää haudutuksessa veden….SINISEKSI! Ja katsokaa millaiseksi siniseksi.

Väri on todella syvänsininen. Upean näköistä. Ja kuten ostos-tv:ssäkin tavataan sanoa: ”eikä tässä vielä kaikki!”. Kaadoin haudutettua juomaa kahteen samanlaiseen lasiin, jotta voisin kikkailla toisella hiukan. Tätä kikkailua varten tarvitsin toista elintarviketta: sitruunaa.

Kas näin. Eli sitruunan mehu aiheutti juomassa reaktion ja sai siniherneen kukinnon värin muuttumaan kauniin lilaksi. Luonnollisesti sitruunamehu vaikutti myös makuun. Mutta millainen oli tuon sinisen, ”kikkailemattoman” juoman maku?

Mausta löytyi se tuttu herne, minkä siinä voisi olettaakin olevan. Maku ei ollut kauhean voimakas, enemmänkin hento tai hienoinen. Sivumakuna makeutta ja jälkimaussa miellyttävää kirkkautta. Mehumainen suutuntuma, joka juoman jäähtyessä muuttui paksuksi, jopa erittäin paksuksi. Sitruunalla höystetty taasen maistui…no, sitruunamehulta.

Kertakaikkisen upeat värit ja varsin mielenkiintoinen tuote. Siniherneen kukintoahan on käytössä Teekauppa Veiströmin omassa Tasavalta-teessä, joka on juhlatuote 100-vuotiaan Suomen kunniaksi ja se sisältää ”palaneen käryä ja ripauksen elvytystä”. Herkuttelin molempia versioita (eli sitruunalla ja ilman) vielä santsikupillisetkin ja mietin siinä samalla, että minkälaiset klitorisdrinkit baareihin syntyisi jos tätä annettaisiin heidän käyttöönsä. Huumori irti silloin kun se on mahdollista.

Juoma oli erinomaisen herkullista. Vetovoimaisen näköinen tuote, joka valmiina houkutti eksoottisuudellaan (kuinka monelle teistä tulisi mieleen juoda herneen kukinnosta tehtyä juotavaa?) ja ennenkaikkea värillään. Kaiken tämän lisäksi makukin oli mahtava ja miellyttävä. Voin suoraan sanoa, että tämä on kyllä erikoisin maisteltava mitä Uuttaja-blogissa on tähän mennessä ollut kupissa. Cascara oli jo aika spesiaali, mutta kyllä klitoria vei pidemmän korren.

Share

6 Comments on Siniherneen kukinto / Teekauppa Veiström, Tampere

 1. Johanna
  7.3.2017 at 17:30

  Vau mikä väri! Itsellekin tuli ensimmäisenä mieleen käyttää tätä boolin osana, tosin sitten saattaa mennä maku hukkaan. Tämän postauksen jäljiltä minäkin vastaisin ”kyllä, lisää yrttihaudukkeita blogiin vaan” 😀

  Vastaa
  • Uuttaja
   8.3.2017 at 14:26

   Hei Johanna!

   Voisihan tätä käyttää illanistujaisissa ”alkuherkuttelujuomana” ihan sellaisenaan. Tekisi ainakin vaikutuksen. Ja kiva kuulla, että yrttihaudukkeet saavat peukun ylöspäin. Niitäkin on saatavilla vaikka kuinka paljon ja niistäkin tulee hyvää blogisisältöä. Ja mikä parasta, monia saa ihan täältä koto-Suomestakin.

   Vastaa
 2. Sarppa
  20.6.2017 at 08:40

  Hei ihana vinkki, kiitos paljon pitääpä kokeilla. Mistä olet ostanut tuon turkoosin teepannun? Tosi makea väri !

  Vastaa
  • Uuttaja
   20.6.2017 at 09:42

   Hei Sarppa!
   Turkoosi pannu on kirppikseltä ostettu. Vastaavanlaisia pannuja myyvät monet teekaupat, isot tavaratalot ja esimerkiksi Tiger-ketju (vai oliko se joku Flying Tiger nimeltään se krääsäkauppaketju).

   Vastaa
 3. Esko H
  19.3.2019 at 11:55

  Thaimaassa tiedetään tällä kasvilla useita terveysvaikutuksia. Siellä liki kaksikymmentä talvea asuneena olen tutustunut yhteen. Olen potenut allergista nuhaa sekä Thaimaassa, että Suomessa. Lääkekaapin vakiovarusteena ovat olleet nämä kaikki zyrtecit ja heinikset, kunnes Thaimaassa oltaessa vaimoni ryhtyi aamuisin keräämään naapurin pensasaidasta siniherneen kukkia. Puolisen tusinaa kukkaa kuumaan veteen, tippa sitruunaa ja teelusikallinen hunajaa mausteeksi. Juoma on valmis. Allergiasta johtuva nuha on jäänyt ja lääkkeet palautettu apteekkiin. Kuivattuja siniherneen kukkia olemme tuoneet Suomeen ja päivittäinen lasillinen taikajuomaa on pitänyt pärskimisen poissa jo pari vuotta. Uskallan suositella.

  Vastaa
  • Uuttaja
   19.3.2019 at 12:05

   Vau, kiitos kommentista! En ollutkaan tietoinen tästä.

   Yleisesti ottaen kuumaan haudutettavia yrttihaudukkeita voidaan varmasti pitää hyvinä flunssajuotavina, mutta toisilla on sitten muita parempia ominaisuuksia.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *