Raportti: Viskikahvicupping Kaffa Roasteryllä

Kaikkea sitä kuulee ja näkee, kun vanhaksi elää. Sain kutsun osallistua tiistaina 26.päivä syyskuuta Kaffa Roasteryn järjestämään tilaisuuteen, jossa paahtimo esitteli vähän erikoisempaa tuotetta. Aluksi tällainen alkoholia juomaton kahvifanaatikko oli hiukan varpaillaan ajatuksen kanssa, mutta lopulta rohkaisin mieleni ja tartuin kutsuun.

Kyseessä oli Kyrö Distillery Companyn kanssa yhteistyössä tehty viskikahvi, Cask Coffee. Kyrö tarjosi projektiin viskitynnyrit ja Kaffa kahvipavut. Eli kuten saatoitte rivien välistä arvatakin, niin tämä ei ole mikään perinteinen makukahvi. Vihreät raakapavut säilötään Kyrön käyttämiin viskitynnyreihin, joissa ne ottavat aitoa oikeaa viskin makua ja aromia itseensä. Paahtamalla pavut saadaan viskin aromi ”istutettua” kahvin omaan makuun ja tuloksena on tasapainoinen ja hieman erilainen juotava.

Kaffa on valmistanut viskikahvia kahdesta eri kahvipavusta: brasilialaisesta ja guatemalalaisesta. On sanomattakin selvää, että koska kahveissa itsessään on jo runsaasti eroja, niin viskiaromin mukaantulon jälkeenkin erot ovat maistettavissa ja aistittavissa. Brasilialaisella pavulla lopputulos oli huomattavan paljon pehmeämpi ja pyöreämpi kuin guatemalalaisella. Lisäksi se oli makeampi. Guatemalalaisen myötä kahvissa oli enemmän hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja pirtsakkuutta. Brasilialaiskahvipohjainen viskikahvi oli hyvin suora ja tasapainoinen, kun taas guatemalalaisesta oli huomattavan paljon helpompi maistaa sekä kahvin itsensä ominaisuudet että myös viskin aromi.

Kahvit maisteltiin kuten ammattilaiset maistelevat: cupping-lusikalla ryystämällä (kansankielisemmin ”kuppaamalla”). Maistelussa oli kumpaakin sorttia viskikahvista sekä molemmat kahvit ilman viskihöystettä. Perinteisen cuppingin jälkeen saimme maistella vielä Guatemala-viskikahvin sekä cappuccinona että espressona. Varsinkin cappuccinona viskikahvi oli erittäin oivallinen, espresso oli ehkä hivenen liian tuju omaan makuuni, muttei ollenkaan hullumpi. Jokaisessa versiossa oli viski vahvasti esillä.

Ennen kotiinlähtöä jokainen osallistuja vielä varustettiin pienellä kassillisella Kaffa-tuotteita. Kassista löytyi ainakin yksi sellainen pussukka papuja, joka tulee maisteltua blogiin, mahdollisesti useampikin. Tästä kassillisesta ei viskikahvia kuitenkaan löytynyt.Syy tähän on yksinkertainen.

Viskikahvia tulee erittäin rajallinen määrä myyntiin, vain 80 pussillista. Myyntiin kahvi tulee lauantaina 30.päivä syyskuuta, jolloin Kaffa Roastery myös juhlistaa 10-vuotista taivaltaan. Viskikahvi on myynnissä ja maistossa vain Kaffan kahvilassa, joten jos yhtään viskikahvi hotsittaa, niin mars Helsingin Punavuoreen (Pursimiehenkatu 29 A) lauantaina! Lauantain ohjelma ja tarkemmat aikataulut löytyvät täältä.

Kaffan syntymäpäivien Facebook-sivu

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *