Raportti: Uuttaja Turun kahviloissa

turunkahvilatkartallaEräänä kauniina iltana päätimme Uuttajattaren kanssa, että lähtisimme vielä ennen vuodenvaihdetta yhdelle kotimaan reissulle jonnekin, johon pääsisi Onnibussilla. Tutkittiin vaihtoehtoja ja aika yksipuolisesti päätimme, että lähdettäisiin ulkomaille, eli Turkuun (hehe). Samantien pistettiin hotellia ja bussilippuja varaillen.

Vaikka reissun pääasiallinen tarkoitus oli joulutorit ja joululahjahommat, niin aikaa oli myös kahville poikkeamiseen. Olin hiukan tehnyt ennakkoselvittelyä suositelluista paikoista, jotka tarjoaisivat jotain muuta kuin pauligilaista lirua ja juotavan seuraksi jotain herkullista jäläkimakkeeta.

Reissu ajoittui 10.-11.12. väliselle ajalle. Olimme Turussa aamukymmeneltä, kirjauduimme majapaikkaamme, jätimme ylimääräiset tavarat pois ja lähdimme oitis matkaan. Kulkiessamme kirpputoria kohti löysimme ensimmäisen kahvipaikkamme: Gaggui Kaffelan. Olin etukäteen lukenut paikasta kymmeniä suosituksia ja hehkutuksia, eikä tätä olisi voinut jättää väliin. Paikka oli tunnelmallinen, tiivis (lue: pienehkö), mutta todella viihtyisä. Menusta löytyi juomaa jos jonkinlaista ja vitriinistä pilkisti mitä upeampia kakkupalasia. Päädyin Aeropressillä valmistettuun, mehukkaaseen ja hedelmäiseen etiopialaiseen Burtukaanaan, paahtajana tottakai Turun Kahvipaahtimo. Edellämainitun kahveja oli myös ostettavissa kotiin viemisiksi, ei tosin tällä kertaa lähtenyt mukaan. Kahvin seuraksi vitriinistä löytyi Shitruuna-niminen sitruuna-marenkiherkku, joka olikin valintana täysi kymppi. Uuttajattarelle valkkasin haudutetun teen, Milky Oolongin. Syötävänä hänellä oli mutakakkupohjainen juustokakku, jossa oli mangoa ja passionhedelmää. Nimeltään se taisi olla ”Vähän liian tuhti” tai vastaava… Oli kuulemma onnistunut valinta sekin. Hyvähyvä. Täysi kymppi Gagguille! Jätettiinpä vielä terveiset vieraskirjaankin. Käsken ja kehoitan teitä käymään, kun olette Turussa! Jos missaatte, niin ette nuku enää öitänne rauhassa.

gaggui
Gaggui Kaffela

Päivän aikana ehdimme kävellä aika älyttömästi, käydä syömässä sataman suunnalla, ihailla linnaa ja tutustua kauppahallinkin tarjontaan, kunnes kahvihampaan kolotus iski jälleen. Tällä kertaa apu siihen löytyi paljon lyhyemmän kävelymatkan päästä. Melkein majapaikkamme vieressä oli pikkuinen ja houkutteleva Bean Bar. Pöydät olivat yhtä vaille täysiä, joten luikahdimme äkkiä sisään kun vielä mahtuisimme. Jälleen juotavaksi Aeropress-valmisteinen, tälläkin kertaa hedelmäinen, kahvi ja Uuttajattarelle kaakao. Näiden kaveriksi isoin kirjaimin mainostettu vaniljavohveli kermavaahdolla ja itsetehdyllä luumuhillolla. Ja voin kertoa, että tuo vohveli vei kielen mennessään. Tiskin viereinen vitriini oli pullollaan hyvännäköisiä konvehteja, mutta päädyimme tällä kertaa juomiin ja vohveleihin. Bean Bar:lla oli myynnissä myös muutamia kahvinvalmistusvälineitä; Aeropress ja Hario V60 nyt ainakin.

beanbar
Bean Bar

Gagguin kahvi oli paikallisen paahtimon valikoimasta. Bean Bar:n kahvi on Kaffa Roasteryn käsialaa. Kaffan kahveja sekä teetä oli hyllyssä tarjolla kotiinviemisiksi. Pystyin kuitenkin hillitsemään itseni. Mainittakoon vielä, että Bean Bar tarjoilee kahvia myös sifonilla valmistettuna! Ei tosin yhdelle hengelle, mutta kahdelle.

cafeart
Cafe Art

Sunnuntaina reilun hotelliaamupalan sekä erittäin heikon kahvin jälkeen napattiin kamat matkaan ja lähdettiin vielä hetkeksi kaupungille kiertelemään ennen bussimme lähtöä. Käväisimme joulutorilla tuhlaamassa jokusen euron ja sieltä kohmeisina vaapuimme Aurajoen rannalla sijaitsevaan CafeArt-kahvilaan. Ensihavainto paikasta oli, että se oli tiloltaan kahta edellistä kahvilaa huomattavasti suurempi. Syötävien valikoima on erinomaisen runsas, kuten myös juomien määrä listalla. Tällä kertaa tilasin kahvin perinteisimmällä mahdollisella tavalla: kävelin kassalle ja ilmoitin tahtovani kahvin. Muut herkut tilattuamme istahdimme pöytään herkkujemme kera. Hyllyillä komeili Turun Kahvipaahtimon kahvipakkauksia sekä Teepolun irtoteetä kotiin ostettavaksi. Juotavien seuraksi valitut syötävät olivat mainioita ja kahvikin erinomaista. Lainaan tähän kahvilan omia kotisivuja:

”Meillä kahvi on niin hyvää, että Vuoden Barista -titteli on osunut Café Artiin jo seitsemän kertaa.”

Ostimme lisäksi kaksi pakettia Turun Kahvipaahtimon guatemalalaista La Loma -kahvia papuina. Ne eivät tule omaan käyttöön, vaan ne ovat meidän panoksemme tämän vuoden Third Wave Wichteln -kahvinvaihtoon. Tästä tulee todennäköisesti aikanaan oma artikkeli.

Näin Tampereella asuvana on pakko tuntea kateellisuutta turkulaisille (mutta ainakin näin aluksi vain tässä asiassa!!!). Heidän kahvilavalikoimansa, ja varsinkin kahvin laatu näissä kahviloissa, on parempi kuin Tampereella. Lisäksi kaikki kahvilat olivat sijainniltaan erinomaisia, keskellä kaupungin sykettä tai sen välittömässä läheisyydessä ja kaikilla oli se oma pikku juttunsa. Jos olette asioimassa Turussa, niin pitäkää huoli, että käytte edes yhdessä edellä esitellyistä paikoista! Mieluiten tietysti niissä kaikissa.

Odotan jo kahvihampaat kimallellen seuraavaa reissuani Turkuun!

4 Responses

  1. Vaikka olen kahvin laatua noviisi arvioimaan, niin kun puhutaan kahviloista Turussa, ei voi olla käymättä Enkelin Kisällissä.

    1. Kiitos vinkistä! Laitan nimen mieleen. Ja seuraavalla Turun reissulla mahdollisuuksien mukaan poikkean.

  2. Vanhalla Suurtorilla sijaitseva Turun Kirjakahvila kannattaa ehdottomasti myös kokea! Harmi kyllä siellä ei pääse nauttimaan ”erikoiskahveista”, sillä tarjolla on vain meksikolaista ”solidaarisuuskahvia” Cafe Caracolia, jonka maahantuonnissa kahvila on itsekin mukana. Keskieurooppalaista (lue: Berliini) tunnelmaa ja monenlaisia (ilmaisia!) kulttuuritapahtumia ympäri vuoden. Täytti tänä vuonna 35 vuotta, mikä ei ole ollenkaan hassummin pikku kaffelalta!

    1. Tästä itseasiassa käveltiinkin ohi ja näytti kyllä ulkoapäin todella viihtyisälle. Valitettavasti ei aika antanut myöden poiketa, mutta ensi kerralla sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *