Raportti: Tallinn Coffee Festival 2019

Vain pari viikkoa Helsingin kahvifestareiden jälkeen avautui mahdollisuus lähteä jälleen pienpaahtimokahvien äärelle, kun vuorossa oli Tallinn Coffee Festival. Niinhän siinä sitten kävi, että Uuttajakin otti itselleen pitkän viikonlopun, varasi reissun majoituksineen ja suuntasi etelänaapuriin.

Festivaalipaikkana toimi Kultuurikatel, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Tallinnan satamasta. Tämä vanha teollisuuskiinteistö oli todellakin omiaan tunnelmantuomisessa festivaaleille. Kuvat varmasti kertovat tässä kohtaa enemmän kuin tuhat sanaa (ja jutun lopusta löytyvästä galleriasta niitä voi katsella sitten enemmänkin).

Perjantai oli festivaalin osalta jaettu kahtia: klo 11-15 oli pyhitetty ammattilaisille ja klo 15-19 tapahtuma aukesi yleisölle. Tosiasiassa ammattilaisten sekaan pääsivät kyllä myös halukkaat lipun ostaneet. Lauantai oli täysin yleisölle omistettu päivä aamusta iltaan. Olin itse liikkeellä seuraavanlaisella taktiikalla: perjantaina kävisin yleisölle avoimena aikana pyörähtämässä ja silmäilemässä tapahtuma-alueella, hoitaen samalla pienessä määrin kuvaamista, verkostoitumista sekä Instagram Stories -postaukset. Sainpa mahdollisuuden jutella myös tapahtuman pääorganisaattori Kennet Sarvin kanssa. Lauantain asetin itselleni varsinaiseksi ”työpäiväksi”, eli silloin maistellaan, jutellaan enemmän, verkostoidutaan lisää ja hoidetaan kuvaamiset sekä kotiinviemiset. Tämä jako oli mielestäni ihan fiksu.

Heti kärkeen on kehuttava Kultuurikatelia festivaalipaikkana: vanha tiilirakennus täynnä upeita yksityiskohtia: metallia, tikapuita, suuria ja korkeita ikkunoita, industrial- ja steampunk -henkisyyttä huokuvia tiloja ja kerroksiakin (ainakin) kolme. Tällainen miljöö on iso osa tapahtuman fiilistä ja ilmapiiriä. Tosin, jos Tallinnan kahvifestarit haluavat laajentaa tai ottaa mukaan enemmän näytteilleasettajia, niin tilan rajat alkavat valitettavasti tulla vastaan.

Tämän raportin kirjoittaminen ilman tapahtuman vertaamista kahden viikon takaiseen Helsingin kahvifestarikokemukseen on täysi mahdottomuus. Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole asettaa näitä kahta millään tavalla paremmuusjärjestykseen, vaan hiukan esitellä niiden eroja. Helsingin tapahtuma on varmasti valtaosalle blogini lukijoissa tuttu, joten saatte hieman perspektiiviä siitä, että mille minun silmiini Tallinnan vastaava tapahtuma vaikutti ja näytti.

Näytteilleasettajien skaala oli huomattavan paljon laajempi kuin Helsingissä. Tallinnassa paikalla oli huomattavan paljon enemmän laitemyyjiä ja -edustajia sekä esimerkiksi suklaavalmistajia. Kenties tämä selittyy sillä, että Virossa pienpaahtimoiden määrä on toistaiseksi vielä pienempi kuin Suomessa. Kahvipaahtimoita paikalla oli nopealla arvauksella alle 10 kappaletta. Yllätyksekseni The Brick Coffee Roastery, joka voitti Helsingissä Vuoden suodatinkahvi -kilpailun omalla kenialaisella kahvillaan, puuttui festivaaleilta kokonaan. Paikalla olivat esimerkiksi Kokomo, Coffee People, Kalve, Estonian Coffee Roastery sekä Rocket Bean Roastery.

Näytteilleasettajissa oli myös teepuolen edustajia, mutta heitäkin huomattavan vähän. Teen ja kahvin lisäksi Tallinnassa nähtiin limonadia, Mjuk:n kombuchaa sekä myös matea, jota ei ole vielä Helsingin tapahtumassa näkynyt. Laitepuolelta paikalla edustivat esimerkiksi Phillips, Jura sekä Kafo. Huomattavaa oli mielestäni myös se, että kapselikoneita sekä kapselikahveja esiteltiin useammallakin kojulla. Liekö nämä laitteet Virossa suositumpia kuin Suomessa?

Kuten Helsingissä niin myös Tallinnassa kisailtiin. Kisoja käytiin sekä perjantaina että lauantaina. Kisattavana olivat Estonian Cupping Championship, Latte Art Throwdown sekä Licor43 Coffee Cocktail Challenge. Kisoja seuraavalle Kultuurikatelin tila esitteli parhaita puoliaan: kisat järjestettiin niin sanotussa ”nollakerroksessa”, joten niitä pystyi seuraamaan katsomosta samalta tasolta tai kerrosta ylempää, ikäänkuin parvelta. Kisoja kuvasi kaksi kameraa ja niiden kuva heijastettiin isolle screenille lavan vierelle. Täytyy tunnustaa, etten kauhean intensiivisesti itse seurannut kilpailuja, mutta onneksi moni muu kuitenkin seurasi. Lehterit olivat aina kilpailutoiminnan alkaessa viimeistä paikkaa myöden täynnä. Nämä olivat niitä hetkiä kun itse puikkelehdin maistelemaan ja juttelemaan.

Monessa asiassa Suomi ja Viro ovat kuin samasta puusta veistettyjä, mutta kahviskene ja kahvikulttuuri vaikuttavat ainakin minusta olevan vielä suht erilaiset. Siinä missä Helsingin festivaaleilla jokainen näytteilleasetteja tarjoili pour over -valmistettuja kahveja maistettavaksi keskityttiin Tallinnassa enemmän espressoihin ja espressopohjaisiin kahvijuomiin. Kyllä sieltä maisteltavaa kuitenkin löytyi, eli kuivinsuin ja täysin espressojen varassa ei tarvinnut mennä. Maistelussa olleet kahvit (noita espressoja lukuunottamatta) olivat hyvinkin vaaleapaahtoisia. Tummia paahtoja ei tainnut maisteltavana ollakaan, ainakaan en itse niihin törmännyt. Ei sillä, että olisin muka sellaisia kaivannut, mutta se vain pisti silmääni. Koetin maistella runsaasti ja laajalla otannalla, mutta täytyy sanoa että sellainen oikeasti todella huikea ja päräyttävä kupillinen jäi juomatta. Hyviä kahveja oli runsaasti, keskinkertaisia vielä enemmän. Parhaimmanmakuiset kupilliset löytyivät Coffee Peoplen, Kalven sekä Rocket Beanin kojuilta. Rocket Beanin herkulliset maisteltavat olivat itseasiassa nitro cold brew sekä äärimmäisen herkullinen kahvilla maustettu sitruunalimonadi. Namnam!

Suomalaisille tutuimmat kojut olivat varmastikin Pauligin ja Johan & Nyströmin kojut. Paulig keskittyi mielestäni kylmien kahvijuomien ja sparkling coffeen maistattamiseen ja vastapäätä sijainnut Robert Paulig Roasteryn pikkukoju hoiti sitten lämpimien kahvijuomien maistatuksen. Notes of Nature oli jälleen vahvasti läsnä. Johan & Nyström oli täällä kuin Helsingissäkin: isolla osastolla, runsaalla valikoimalla ja omilla pikku workshopeillaan yksi ruuhkaisimmista loosseista käydä.

Ruokapuolelta löytyi vaihtoehtoja useampia: tilan perällä oli pieni ravintola ja Kultuurikatelin sisäänkäynnin edessä oli kaksi ruoka-autoa, jotka tarjoilivat hyvinkin perinteisiä festivaaliannoksia: bataattiranskalaisia, fish & chips:iä, burgeria ja niin edelleen. Hinnat olivat ruuan laatuun nähden todella edulliset. Ruoka nimittäin oli aivan mielettömän hyvää!

Tapahtuma oli selkeästi Helsingin vastaavaan verrattuna perheystävällisempi. Vaunuilla pääsi hissin avulla kerroksesta toiseen ja isommille lapsille oli limppari-, suklaa- ja jäätelömaistiaisia ja pieniä workshoppejakin, jossa he pääsivät touhuamaan ja askartelemaan. Lapsiperheitä olikin liikkeellä runsaasti. Kuinka moni näistä pienistä sitten jakaa vanhempiensa kahvikiinnostuksen jäi arvoitukseksi.

Alkoholi oli melko vapautetusti esillä näillä festivaaleilla. Pari kojua valmisteli show-luontoisesti kahvicoctaileja ja olipa paikalla kojuja ihan pelkästään alkoholia esittelemässä/tarjoilemassa maksua vastaan. Mietit nyt, että ”no oliko siellä ihmiset sitten päissään”? Ei ollut. Yhtäkään humalassa pyörinyttä ei tullut vastaan. Kahvipärinöissä saattoi jokunen olla, mutta se on tilaisuuden luonteen huomioonottaen jopa todennäköistäkin.

Kahden päivän pyörimiset festivaaleilla jättivät tapahtumasta itsestään todella positiivisen mielikuvan. Koska Helsingistä ei ole tuon pidempi matka Tallinnaan, niin tämä olisi älyttömän helppo kokemus vaikka ihan päiväkeikkana heitettäväksi. Näin tekivät esimerkiksi Kaffecentralenin ja Rost & Co.:n jampat, joihin törmäsin perjantaina festivaalialueella. Paulig Kulman henkilökuntaa tuli myös vastaan. Festivaaleilla, sekä paikallisissa kahviloissa, käydessä vaikuttaisi sille, että Viro ei ole kahviskenensä suhteen vielä siinä, missä Suomi (tai ainakin Helsinki) on. Harvasta kahvilasta sai pour over -kahvia ja yllättävän harvassa oli mahdollisuutta valita esimerkiksi tumman tai vaalean espresson väliltä. Skene kehittyy varmasti Virossakin kaiken aikaa ja hyvä niin. Toivottavasti pienpaahtimobuumi ottaa etelänaapurissakin tuulta siipiensä alle ja saisimme kuulla iloisia pienpaahtimon perustamisuutisia somessa.

Alle olen rakentanut pienen kuvagallerian festivaaleilta. Enjoy!

[Best_Wordpress_Gallery id=”11″ gal_title=”Tallinn Coffee Festival 2019″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *