Raportti: Päivä Holmen Coffeella Helsingissä

Kahvifestarit Helsingissä päättyivät kaksi päivää sitten. Olin palannut takaisin kotiin Tampereelle. Tiistaiaamuna oli jälleen kiire Onnibussiin ja tälläkin kertaa suuntana Helsinki. Olin jo pari kuukautta sitten saanut kutsun tulla piipahtamaan Holmen Coffeen paahtimolla itä-Helsingissä. Koska festivaaliviikonloppuna ei tähän hyvin ymmärrettävistä syistä kummankaan osapuolen aika riittänyt, niin vierailulle varattiin kokonaan oma päivänsä seuraavan viikon tiistailta.

Matka paahtimolle oli aika sujuva. Onnibus + metro -yhdistelmä oli nopea ja toimiva. Paahtimolle saavuttuani rimputtelin ovikelloa ja oven tuli avamaan paahtimon monitoimimies ja toinen perustajajäsenistä, australialaissyntyinen Rhys. Mutta oli paikalla hymynaamoja enemmänkin. Itseasiassa koko paahtimon väki oli ottamassa bloggarin vastaan. Esiteltyämme itsemme ja luotuamme pikaisen silmäyksen paahtimon tiloihin oli luonnollisesti kahvin paikka. Saksasta kotoisin oleva, paahtimon toinen perustajajäsen, Arnd, kyseli että joisimmeko suodatinkahvit vai oikein maitokahvijuomat. Päädyimme juomaan tummempaa paahtoa olevan Holmen Havanan suodatinkeittimellä valmistettuna. Kahvikupposen äärellä jatkoimme tutustumista toisiimme ja keskustelimme kahvi-, työ- ja messuasioita. Holmen Coffee edusti messuilla ensimmäistä kertaa ja pitivät messuja äärimmäisen hienona kokemuksena. Toiveissa tottakai pääsy paikalle myös ensi vuonna.

Nuoren paahtimon tilat olivat todella siistit. Festivaalien jäljiltä oli vielä hiukan laatikoita loppusijoituspaikkaa vailla, mutta tiloista huokui silti järjestelmällisyys ja siisteys. Hallitsevina elementteinä tiloissa olivat luonnollisesti kaksi paahtokonetta sekä maistelupöytä, jonka ääressä kahvimme joimme. Seinustalla oli hyllyissä kahvia, valmistuslaitteita, kuppeja, suodatinpusseja ja niin edelleen. Bongasin ylähyllyltä jopa vanhan kunnon rännärinkin.

Keskustelun lomassa oli Rhys pannut paahtokoneen lämpiämään ja hän kertoi aikovansa paahtaa viisi satsia Holmen Host -vaaleapaahtoista suodatinkahvia. Olin paalupaikalla seuraamassa tätä mahtavan kiehtovaa prosessia, jossa sangollisesta raakakahvia tulee muutamassa minuutissa uskomattomat tuoksut tarjoavaa, pehmeänmakuista ja piristävää kahviherkkua. Paahtotyön ohessa Rhys kertoi paahtamisperiaatteistaan, esitteli paahtokoneet ja kaiken mitä he tekevät varmistaakseen käsityönä paahdetun kahvinsa tasalaatuisuuden. Vaikkei Rhys ole paahtamista koskaan varsinaisesti opiskellut, on tämän 32-vuotiaan kokkitaustaisen australialaiskaverin tietämys kahvista, paahtamisesta ja paahtokoneista aikalailla vertaansa vailla.

Rhys kertoi, että koska he ovat vielä aloittelevassa vaiheessa oleva nuori paahtimo, he tahtovat tehdä kaiken mahdollisimman tarkasti ja runsaasti muistiinpanoja tehden. Tässä vaiheessa uraa ja tarinaa kaikkea olisi vielä suhteellisen helppo muuttaa ja siksi kahvista tehdään tarkat kosteusmittaukset, paahtopäivisin seurataan säätä ja paahdetun kahvin väri mitataan tarkasti. Käsityön leima saa ja pitää näkyä, mutta tasalaatuisuus on erittäin tärkeää.

Holmen Coffeen kahvivalikoima käsittää tässä vaiheessa hyvän määrän erilaisia blendejä: löytyy niin vaaleaa suomalaiseen makuun sopivaa ja espressoherkuttelijoille myös omansa. Löytyypä valikoimasta myös eräänlainen erikoisuuskin: kofeiiniton espressoblendi Holmen Heart. Uskaltaisin väittää, että paahtimon valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotain. Itse olen valtaosan kahveista jo maistellut ja testaillut, ja jokaiselle löytyi aika helposti sopiva valmistusmenetelmä. Mutteripannulle, Aeropressille ja V60:lle löytyy jokaiselle huippukahvi valmistettavaksi ja nautittavaksi. Suosittelen esimerkiksi testaamaan Holmen Havanaa pressopannulla ja Holmen Hangout -espressosekoitusta mutteripannulla. Toimii!

Kun paahtotyöt oli saatu tehtyä ja paahtokone sammutettua, oli iltapäivän spesiaaliohjelmana vielä erilaisten kesäkahvijuomien reseptien testailua. Pohjana toimi espresso ja siihen erilaisia lisukkeita sekä jäätä lisäämällä haettiin miellyttävin kesäinen kahvijuoma. Valikoima oli kattava: oli Coca-Colalla, jäätelöllä, sitruunankuorella ja -mehulla sekä erilaisilla makusiirapeilla höystettyjä juomia. Lusikat kourissa kauhoimme laseista maisteltavaksi erilaisia juomasekoituksia ja vaihtelimme mielipiteitä mausta.

Oli todella hämmentävää huomata, että kuinka hienosti kokis, sitruunamehu ja espresso toimivat. Sekä tietysti perusvarma yhdistelmä: espresso ja jäätelö, eli tunnetummin affogato. Maistelujen päätyttyä Rhys vielä tokaisi, ettei minulla olisi mitään asiaa lähteä paahtimolta ennenkuin olisimme ottaneet kisan paahtimon tiloissa olevalla komealla Kiviset&Soraset -flipperillä. Edellisestä pelikerrasta allekirjoittaneella on varmaan lähemmäs kolme vuotta aikaa, mutta onneksi flipperin idea on aika simppeli. Se tosin vaatii taitoa, jota ei sitten löytynyt nimeksikään. Sanomattakin oli selvää, että paahtaja vei voiton keskinäisessä kisassamme.

Flipperin jälkeen vielä kiittelyt, kättelyt ja viimeiset sananvaihdot ennen kuin oli lähdettävä kohti metropysäkkiä ja Helsingin keskustaa. Olin paahtimolla kuin pieni lapsi karkkikaupassa. Kaikkialla tuoksui kauhean hyvälle, paahtamisprosessi oli todella mielenkiintoista seurata ja keskustelu oli huippua. Rhys oli huippuisäntä ja henkilökunnan vieraanvaraisuus jotain aivan ennenkokematonta. Sain pienet kotiinviemisetkin vielä sekä itselleni että Uuttajattarelle (tuliaisista varmasti vielä lisää tuonnempana).

Vielä kerran: suuri kiitos Holmen Coffeen väelle huippuhienosta päivästä! Ohjelmaa oli runsaasti, se oli kiinnostavaa ja vastaanotto lämmin. Ja tästä lähtien Helsingissä päin pyöriessäni haistelen varmasti mahdollisuutta päästä käymään paahtimolla uudestaan seurailemassa, että kuinka touhu ja toiminta kehittyy. Plus yritän päästä iskemään flipperiin piste-ennätyksen. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *