Raportti: Lasipalatsin Caffi ja vesivertailu

Hieman ennen Helsinki Coffee Festivalia sain sähköpostia, jossa minulle esitettiin mielenkiintoinen kutsu. Kahvi- ja suklaakauppa Caffi esitti kutsun tulla juuri avattuun Lasipalatsin kahvibaariin tekemään vesimaistelua. Hä? Mitä ihmettä?

Homman juju oli siis tämä: Caffissa aloitettiin asiakkaille tarjottavan kahvin valmistaminen lähdeveteen, jonka mineraalirakennetta oli optimoitu kahvinvalmistuksen mukaiseksi. Caffi on ilmeisestikin ensimmäinen Euroopassa, joka tekee tätä kahvilatasolla. Barista- ja kahvikilpailuissa rakennettua vettä on käytetty jo laajalti. Tämä vesi ”rakennetaan” Caffin paahtimolla, Bean&Burner:llä, Lahdessa. Vesi tulee Asikkalan Kivistön lähteestä ja paahtimolla siihen lisätään mineraaleja uuttokyvyn parantamiseksi sekä ominaisuuksien tasapainottamiseksi. Nyt kuulostaa aikamoiselta hifistelyltä. Mutta toisaalta: kahvikupillisesta ainakin 97% on vettä, niin miksei sen laatuun voisi sitten kiinnittää enemmän huomiota?

Maistelua varten valmistettiin kaksi kupillista kahvia per maistelija. Kahvina käytettiin Caffin valikoimasta Kenya AA Gatomboyaa. Nam! Kahvit valmistettiin Kalita-manuaalisuodattimella. Kahvia valmistettiin kaksi samankokoista annosta: toinen Helsingin kaupungin hanaveteen ja toinen annos Caffin omaan rakennettuun veteen.

En voi sanoin kuvailla sitä mahtavaa tilannetta, kun oikeiden kahviammattilaisten kanssa pääsee keskustelemaan itselleen tärkeistä ja mielenkiintoisista asioista. Caffin henkilökunta, tässä tapauksessa Kaisa ja Selja, osasivat kertoa niin eri kahvien ominaisuuksista, kahvitrendien virtauksista kuin kahvinvalmistamisen kemiallisestakin puolesta. Oli Uuttajakin jo aika lailla huuli pyöreänä tämän kokemuksen äärellä. Samalla kahvit valmistuivat silmiemme edessä tarkasti ja näppärästi.

Mites se maistelu sitten? Jokainen maistelija sai nenänsä eteen kaksi maisteluannosta kahvia. Toinen siis hanaveteen ja toinen rakennettuun veteen valmistettuna. Pienet hörpyt molemmista kupillisista ja ensimmäinen havainto: ”damn, that’s a great coffee!”

Toinen havainto: rakennettu vesi teki kahville todella eetvarttia! Vaikka hanaveteen valmistettu oli huippuhyvää, ei rakennettuun veteen valmistetussa kahvissa ollut samanlaista suuta kuivattavaa jälki-ilmiötä. Lisäksi kahvi oli pehmeämpi ja jotenkin suunmukaisempi kuin hanavesiversio. Hanavesiversiossa hapokkuuskin oli ehkä hivenen korostuneempi, kun lähdevesikupillisessa hapokkuus tasoittui muiden ominaisuuksien kanssa samalle tasalle. Varsinaisesti kahvin makuihin vesien ero ei vaikuttanut, vaan sen ominaisuuksiin ja siihen, että kuinka kahvi kokonaisuutena maistui.

Vastaavanlaisen testinhän voi tehdä vaikka kotonakin. Valmista sama kahvi sekä hanavedellä että kaupasta ostamallasi lähdevedellä (ole tarkkana, ettet osta hiilihapotettua). Vaikkakin Suomessa on muuhun maailmaan nähden erinomainen vesi (tästä on syytä olla todella kiitollinen), niin koskaan ei tiedä että kuinka paljon kemikaaleja, ruostetta, likaa ynnä muuta ”herkkua” hanaveden mukana oikeasti on. Vesi on äärimmäisen tärkeä osa hyvää kahvia, niin en näe ollenkaan vääränä sitä, että veden laatuun haluaa myös panostaa ja käyttää ylimääräistä vaivaa. Päinvastoin.

Suuri kiitos Selja, Kaisa ja Caffi! Kokemus oli avartava ja kahvi huippuhyvää. Tuli opittua paljon yhtä sun toista kahvista ja sen kemiasta. Lasipalatsin kahvibaari oli viihtyisä tilaltaan ja sisustukseltaan ja laitoinkin jutun loppuun vielä muutaman kuvan uteliaille katseltavaksi. Mutta ehdottomasti suosittelen käymään paikan päällä, jos Helsingissä päin liikuskelette ja kaipaatte todella hyvää kahvia ja juttuseuraa. Lasipalatsin lisäksi Caffi palvelee myös Vantaan Flamingossa, Espoon Sellossa sekä Isossa Omenassa. Lasipalatsin baarin yhteydessä on myös kahvi- ja suklaakauppa, josta voi ostaa herkkuja kotiinvietäviksi. Lisäksi myynnissä oli myös teetä, yrttihaudukkeita sekä kahvin- että teenvalmistukseen tarvittavaa välineistöä. Samanlaiset kaupat taitavat löytyä ainakin Sellosta sekä Flamingossa. Huippupaikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *