Pu’er-tee: Laos Maocha / Chaya

Kahvien maisteluiden välissä on hyvä rauhoitella itseään teen parissa. Tämänkertaiseen teemaisteluun otettiin (oman muistini mukaan) Uuttaja-blogin historian ensimmäinen pu’er-tee. Tee on nimeltään Laos Maocha ja se löytyy Chaya-teekaupan valikoimasta. Kyseessä on yhteistyötuote.

Pu’er-tee on hapettamatonta teetä. Sillä on pitkä historia Kiinassa ja sitä on käytetty jopa keitoissa mausteena. Pu’eria iätetään keräämisen, nuuduttamisen, kuumentamisen, rullaamisen, kuivaamisen ja lajittelun jälkeen. Ennen iättämistä teenlehdet vielä kuitenkin höyrytetään ja tiivistetään kakuiksi. Joitain kakkuja voidaan iättää jopa kymmeniä vuosia.

Täytyisi varmaan tehdä oma artikkelinsa näistä eri teelaaduista ja niiden valmistusprosessista. Saako ajatus kannatusta? Kirjoita ajatuksestasi kommentti artikkeliin!

Laos Maocha tulee Laosin Phongsalysta. Se on vihreää raakaa pu’er-teetä, eli niin sanottua sheng pu’eria. Luonnollisesti kasvaneet teepuut on jätetty myrkyttämättä kaikenmaailman ötökäntorjunta-aineilla ja lisäksi puiden on annettu kasvaa isoiksi, eikä niitä ole leikattu pensaiksi.

Lehtien itsensä tuoksu oli vienon makeahko, melko eksoottinen ja maanläheinen. Luonnehtisin maanläheisyyttä jotenkin mineraaliseksi. Lisäksi voimakkaissa nuuhkaisuissa oli erottuvinaan hento rusinainen aromi. Tuoksuttelin lehtiä samalla kun valmistelin teen haudutettavaksi. Teetä valmistin kaikkiaan viisi desiä. Käytin valmistussuhteena 5tl lehtiä (tällaisten pitkien kuivien teenlehtien lusikointi on muuten todella haasteellista ja monta kertaa joutuukin menemään vähän näppituntumalla määrän suhteen). Käyttämäni vesi oli 95-asteista ja sitä tuli siis viisi desiä. Haudutusaika oli yksi minuutti ja valmiin teen kaatelin kannusta sihdin läpi kuppiin, eli haudutus tapahtui kannussa lehtien ollessa vapaana vedessä.

Valmis tee oli väriltäänkin jotenkin maanläheistä, sellaista kellertävänruskeaa. Jotenkin raa’an väristä mielestäni. Teen tuoksussa oli pienenpientä luotaantyöntävyyttä, kuin märkää heinää tai rehua. Mutta kun teetä uskaltautui maistamaan, niin luotaantyöntävyys katosi sen siliän tien. Maku oli aavistuksen kitkerä, joka jälkimakua kohden kääntyi makeahkoksi. Maussa ei ollut enää merkkiäkään heinistä tai rehuista. Teessä ei myöskään ollut minkäänlaista raikkautta, vaan se maistui jotenkin ”pakkautuneelle”: vähän sama kuin imeskelisi elmukelmuun käärittyä Mynthon-pastillia. Suutuntuma oli kevytmaitomainen. Koetin uuden haudutuserän silkasta mielenkiinnosta myös pidemmällä haudutusajalla (2 minuuttia) ja huomasin todella erikoisen ilmiön: tuoksusta ja mausta tuli todella kuminen. Tee oli täysin nauttimiskelvotonta. Suosittelenkin haudutusajaksi pakkauksen etiketin mukaisesti korkeintaan minuutin haudutusaikaa.

Haudutuksessa avautunut teenlehti

Laos Maocha -pu’er oli varsin jännä tapaus. Muutamaa erilaista pu’eria olen päässyt maistelemaan ja ne ovat poikkeuksetta olleet omaan makuuni parempia kuin Laos Maocha. Sen tuoksussa oleva luotaantyöntävyys toi ennakkoluuloja, joita maku kuitenkin onnistui pyyhkimään pois. En kuitenkaan löytänyt teen mausta erilaisilla haudutussuhteilla tarpeeksi minulle maistuvia piirteitä ja ominaisuuksia, että tätä olisi kaapissani oltava jatkuvasti. Pidin tätä hiukan liian tunkkaisena omaan makuuni. Jälkimaussa pitkään kestänyt makeus oli kuitenkin ehdottomasti suuri plussa kokonaisuutta ajatellen. En usko kuitenkaan Laos Maochan olevan kaikkien pu’er-harrastajien ja -juojienkaan mieleen.

Share

2 Comments on Pu’er-tee: Laos Maocha / Chaya

 1. tertti
  30.11.2017 at 15:28

  Nuori sheng puer voi olla kinkkistä hauduttaa! 😀 liian pitkällä haudutusajalla kitkeryys voi mennä överiksi.

  Suosittelen kokeilemaan laittamalla pienen määrän lehtiä kulhon\kupin pohjalle ja hörppimällä suoraan kulhosta 🙂 kun tee on loppu, lisää vettä ja hörpi lisää

  Vastaa
  • Uuttaja
   30.11.2017 at 16:05

   Moi Tertti!
   Kuulostaa ihan kokeilemisen arvoiselta jutulta. Oli kyllä kieltämättä haastellisen kaltaista haudutettavaa, mutta lopulta siinäkin onnistui kun sitkeästi vaan jaksoi yrittää.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *