Pressopannulla Kahvisi-kahvi Nicaragua San Juan del Rio Coco / Lehmus Roastery

Joudun hiukan pyörtämään omia sanomisiani. Palautan pressopannun maisteluvälineeksi, sillä tummapaahdoista ei saa sitä kaikkein parasta laatua irti ilman sitä. Aeropressillä tehtynä tummat toimii hyvin, mutta pressopannuvalmistus vaan tekee sen verran eetvarttia, että katson paremmaksi ottaa sen takaisin valikoimaan. Sori siitä.

Eli kuten edellämainitusta osasitte varmaan päätelläkin, niin vuorossa taas hivenen tummempi paahto. Vuorossa on vuoden ensimmäinen Kahvisi-kahvi, jonka paahdosta on vastannut lappeenrantalainen Lehmus Roastery. Heidän valikoimastaan olen maistellut jo keskipaahtoisen Muukko-kahvin, joka oli yksi viime vuoden ehdottomia suosikkejani. Tuon maistelun löydät täältä.

Tammikuun Kahvisi-kahvi on siitä erikoinen, ettei sitä löydy sellaisenaan Lehmus Roasteryn valikoimasta, vaan kahvi on paahdettu vain Kahvisi.fi:lle. Kahvi itsessään on sama kuin Myllysaari-kahvissa, mutta paahdettuna keskitummaksi. Lisäksi kahvi kannustaa pelastamaan talvet yhdessä Protect Our Winters -kampanjan kanssa. Lisää tietoa POW:sta löytyy POW Finland:n sivuilta. Vaikkei kahvi suoranaisesti talviurheiluun kuulukaan, niin luontoa kunnioittava kahvi ja sen hankkiminen ovat kuitenkin isoja askeleita taistelussa ilmastonlämpenemistä vastaan.

Kahvi on nicaragualainen San Juan del Rio Coco, luomulaatuinen ja Reilun Kaupan märkäprosessoitu Caturra-lajikkeinen kahvi, joka on ”varjokasvatettua” ja tulee PROCAFE Co-op -viljelmältä. Kasvukorkeus kahvilla on 1100-1350 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kahvin kuivatuoksussa oli huomattavaa makeutta. Se muistutti hiukan ruokosokerin tuoksua. Tämän lisäksi tuoksussa oli runsasta suklaisuutta, tummuutta sekä paahteisuutta. Valmistustapana oli tosiaankin pressopannu ja jos ei tahdo muistua mieleen, että millainen laite se olikaan ja kuinka sillä valmistetaan, niin lukaises tämä artikkelini. Tällä kertaa valmistin kahvin suhteella 20 grammaa puolikarkeaa kahvia ja 2,8 desiä 94-asteista vettä.

Kannun esilämmitys on tärkeä vaihe valmistuksessa

Olen siirtynyt pressopannulla valmistaessa mittamaan ajan munakellolla. Olen huomannut, ettei tällä metodilla uuttoaika ole niin sekunnin päälle, vaan hyviä tuloksia saa uuttamalla kahvia 4-15 minuuttia hiukan kahvista riippuen. Kokeilemalla selviää. Yleensä ajastan kellon kuitenkin 5-7 minuuttiin.

Kahvin pinnalle tuli pannusta kaatamisen jälkeen kaunis vaaleanruskea vaahto. Tuoksu oli tuhti ja runsas. Tuhtiutta oli myös kahvin bodyssa, josta osittain kiittäminen pressopannua. Maku kahvissa oli miellyttävän suklainen ja jotenkin yllätyksellisen raikas, varsinkin jälkimaussa, jossa mukaan tuli lisäksi pähkinäistä tai mantelimaista karvautta. Kaikesta tummuudesta, paahteisuudesta ja tuhtiudesta huolimatta San Juan del Rio Coco ei ollut raskas.

Tämä nicaragualainen oli pirun hyvä. Sen jälkimaun yhtäaikainen karvaus ja raikkaus olivat yllättävän miellyttävä yhdistelmä ja raikkaus vei pahinta raskauttakin mennessään. Tuhdin suklainen ja profiililtaan makea kahvi on omiaan jälkiruokien seurana tai ihan vain iltakahvina. Pressopannuvalmistuksessa mukaan tulleet rasvat ja partikkelit tekivät kokonaisuudelle erittäin hyvää ja antoivat kahvista paremman kuvan kuin mitä olisin saanut esimerkiksi Aeropressillä sitä valmistaessani. Kahvia maistellessa tulin miettineeksi, että tässä olisi varmasti täydellisen nuotiopannukahvin ainekset. Tällaista tummaa, suklaista ja makeaa kahvia hörppisi kuksasta mielellään avotulen äärellä talvisessa luonnossa. Joten eiköhän pidetä talvistamme huolta.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *