Pressopannulla Kahvisi-kahvi Colombia Excelso / Mokkapuu

Näytän olevan sopivasti jäljessä näiden Kahvisi-kahvien maisteluiden kanssa. Helmikuun kahvina tilaajat saivat kustavilaisen Mokkapuun ”nelospaahtoisen” luomukahvin, Colombia Excelson.

Maailmankuulu Excelso tulee Cundinamarcan departmentista. Siellä se kasvaa 1600-1750 metrin korkeudessa ja se poimitaan käsin. Tämän kahvin ansiosta saman alueen koka- ja unikkoviljelykset korvattiin tyystin luomukahvin viljelyllä. Lisäksi kahvin viljelyn ohjelma tarjoaa asukkaille sekä ruokaturvan että opetusta kestävistä viljelytaidoista. Kaiken tämän lisäksi viljely kuuluu sademetsäsuojelun piiriin. Tässä on jo aika liuta hyviä syitä tämän kyseisen kahvin hankkimiselle, eikö vain? Lajikkeita tässä arabica-kahvissa on useita: Castillo, Caturra, Colombia sekä Typica. Kahvi on märkäprosessoitua ja aurinkokuivattua.

Olin aika malttamaton tuoksuttamisen ja valmistamisen kanssa. Pussista tulvahtanut tuoksu oli niin huumaava ja pehmeä että oli heitettävä pavut myllyyn hetimiten ja jauhettava pressopannulle käypäiseksi, eli puolikarkeaksi (toisinaan kutsuttu myös pressokarkeudeksi). Jauhetusta kahvista maltoin tuoksuja erotella enemmänkin ja se kannatti: hedelmäisyyttä, punaisia marjoja, tummaa ja pehmeää. Kokonaistuoksu oli pehmeydestään huolimatta mukavan voimakas.

Sitten valmistamisen kimppuun. Tein viisi desiä kahvia, joten käytin 30 grammaa puolikarkeaksi jauhettua Excelsoa ja viisi desiä 94-asteista vettä. Ajastaminen tapahtui munakellolla, eli ei menty aivan sekunnin päälle.

Tein maistelun pienen välipalan päälle, joten kahvi toimi samalla eräänlaisena jälkiruokana. Kahvin kermainen suutuntuma tuli aikalailla puskista ja yllätti iloisesti. Tuhtia bodya tuki matalahappoisuus ja pieni jälkimaussa viipynyt makeus. Vahvin maku kahvissa tummuuden lisäksi on pieni hedelmäisyys. Ensimmäisenä mieleen tuli nektariini. Ei ole montaa kertaa tullut vastaan tummapaahtoinen kahvi, josta pystyy nimeämään maistuvan hedelmän. Tämä kertoo siitä, että paahtotyö on tehty kahvin ehdoilla ja erinomaisesti. Kahvia on ikäänkuin osattu ”kuunnella” ja tunnustella.

Jos arvosteluasteikko olisi ”huono-täydellinen”, niin antaisin Mokkapuun Colombia Excelsolle arvosanaksi ”hyvä plus”. Kermainen suutuntuma ja nektariinin maku ja makeus olivat mielenkiintoinen yhdistelmä näin tummassa paahdossa. Jotenkin tuntui kuitenkin, että tästä olisi mahdollisuus saada vielä enemmänkin irti. Ehkä toinen valmistusväline toisi muita ominaisuuksia paremmin esiin ja varmasti tämä päätyykin jossain vaiheessa Aeropressillä kokeiltavaksi. Annan tälle kuitenkin suositukseni, jos hakusessa on pehmeä, helppo ja makeahko tummapaahtoinen esimerkiksi pressopannulla tarjottavaksi. Voisin kuvitella toimivaksi myös perkolaattori- ja pannukahvimenetelmillä.

Share

2 Comments on Pressopannulla Kahvisi-kahvi Colombia Excelso / Mokkapuu

 1. Juho
  9.3.2017 at 18:27

  Tämä kahvi on kuin taivaan lahja! Mielettömiä mukillisia on hörpitty kilpaa ja meininki on ollut erittäin kahvihumalahakuista… Tämä Kustavin porukka on todella hyvällä hengellä mukana ja minun mielestäni he erottuvat edukseen nykymaailmassa. Jos ei ole vielä heidän 6/7 paahdolla oleva sumatra tai vegaanisuklaat tuttuja, niin testiin kaikille!!! Mandariini-appelsiini raakasuklaa ollut aivan hitti oulussa ja samalla mitä parhain kaveri kahville. Kuitenki tykkäisitte, senkin herkkusuut
  Tämä Kolumbia on kokeilemisen arvoinen ja todellakin toimii perkolaattorilla, kuin myös suodatettuna. Meidän kahvikaupan johtajan henk.koht. suosikkikahvi! Sori kun vasikoin….

  Vastaa
  • Uuttaja
   10.3.2017 at 06:37

   Hei Juho!

   Vau, kuulostaa sille, että siellä päässä on tämän kahvin tosifaneja. Enkä ihmettele, olihan tuo Excelso kuitenkin todella hyvää. Täytyykin ottaa tuo Sumatra vielä syyniin ja maisteluunkin aikanaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *