Paketti Uuttajalle – Third Wave Wichteln 2015, osa 2/2

IMG_4778

Kerroin jo aiemmin Third Wave Wichteln -kahvinvaihto-ohjelmasta, johon otin osaa. Kerroin jutussa myös mitä itse lähetin paketissani maailmalle. Nyt, kun olen oman pakettinikin saanut, on vuorossa juttusarjan toinen osa.

Maanantaina 21.päivä kolahti postiluukusta kotiin jotain, jota olin odotellut jo kieli pitkänä: kahvipaketti maailmalta. Paketin lähetti minulle Samuel Darmstadtista, Saksasta. Hän oli siis se henkilö, joka sai minun yhteystietoni kahvinvaihto-ohjelmassa. Samuel oli laittanut pakettiin mukaan kahvin lisäksi pienen levyn pähkinäsuklaata sekä saatekirjeen. Tässä kohtaa omatuntoani viilsi syvästi: omassa paketissani ei ollut muuta kuin paketillinen papuja sekä tieto siitä, että kuka paketin oli lähettänyt. Ensi vuonna on panostettava hiukan paremmin. Onhan kyse kuitenkin joululahjasta.

IMG_4779IMG_4781

Paketissa minulle tuli guatemalalainen natural-prosessoitu El Morito -kahvi. Saatekirjeessään Samuel kertoo tämän olevan oma suosikkinsa tämän vuoden natural-kahveista (natural sekä muista prosessoinneista teen melko varmasti artikkelia myöhemmin, don’t worry). Kahvi on nürnbergiläisen Machhörndl-paahtimon tuote, ja paahdettu full city – wieniläispaahdoksi. Etiketissä on todella tarkkaa infoa kahvin kasvukorkeudesta, lajikkeesta, kahvitilasta sekä sen aromista. El Moritoa kuvaillaan metsämarjaisaksi ja miedon sitruunaiseksi kahviksi. En malttanut odotella sen pidempään, vaan testaamaan oli päästävä välittömästi.

Pienipapuinen El Morito tuoksuu mustikalle ja kevyesti sitrukselle. Yleensä papujen tuoksu on kuitenkin vaatimaton verrattuna jauhetun kahvin tuoksuun. Joten ei muuta kuin pavut myllyyn ja tuoksuttelemaan.

IMG_4790

Jauhoin pavut Aeropress-karkeudelle ja tuoksuttelin uudestaan. Nyt nenääni tulvahti reilusti sitruunainen, voimakkaan mustikkainen ja miedon herukkainen tuoksu. Tuoksu tuo mieleen itäafrikkalaiset, varsinkin kenialaiset, kahvit. Petrakin tuoksutteli jauhettuja papuja ja analyysi oli todella tarkka:

”Ryppyinen, sellainen aavistuksen nuutunut omena, paahdettu manteli tai pähkinä, sellainen kirpeä omenanmakuinen karkkinauha ja vohveli. Tää on tosi monivivahteinen tuoksu”.

Mitäpä tuohon lisäämään? Voin vain yhtyä tuohon viimeisen lauseeseen: El Morito on tuoksunsa perusteella todella monivivahteinen kahvi. Mutta mitä makuja siitä löytyy? Annostelin 18 grammaa kahvia Aeropressiin ja valmistin kahvin oman tapani mukaisesti.

Crema oli nättiä

Crema oli nättiä

Valmiista kahvista tuoksuttelemalla erottui selkeästi sitruksisuus, makea luumu sekä mustikka. Petra löysi edellämainittujen lisäksi vielä herneen sekä sekametelisopan tuoksuja. Tarkka nenä. Maistelemalla sitruksisuus ja mustikkaisuus ovat ensisijaiset maut, jotka täyttävät suun välittömästi maistamisen jälkeen. Heti perään maistuu herukkaisuus sekä luumun makeus. Eli makukin on todella monivivahteinen. Petra maistoi kahvia niin sanotusti ”kielen kärjellä”, mutta makuanalyysi jäi pelkkään yäk-huudahdukseen ja pään pyörittelyyn.

Keskihapokas ja kevyt kahvi, jonka en itse usko kestävän maitoa. Uskomustani tukee mehukas suutuntuma sekä kirpeähkö jälkimaku. Maito vääristäisi varmasti makuja. Kaikenkaikkiaan El Morito on erinomainen ja yllätyksellinen kahvi, jossa on vaaleapaahtoisena selkeät aamukahviainekset. Se on hyökkäävän hapokas ja kevyen kirpeä, joten se herättää pahimmankin pommiinnukkujan. Hedelmäisyys ja marjaisuus tuo mieleen monet Afrikan kahvit, joiden suuntaan olen kumartanut jo pidemmän aikaa. Tästä tuli ehdottomasti yksi suosikkikahveistani. Täytyy yrittää kysellä Samuelilta lisää hyviä kahvisuosituksia, sen verran hyvä maku tuntuu kaverilla olevan.

IMG_4786

Otitko itse osaa Third Wave Wichtelniin tänä vuonna? Oletko osallistunut joskus aiemmin? Mitä lähetit ja mitä sait itse lahjaksi? Herättikö teksti halun osallistua ensi vuonna?

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *