Paahtimo: ROST & Co, Helsinki

Toisinaan minulle esitetään kutsu tulla tutustumaan johonkin pienpaahtimoon ja sen toimintaan. Toistaiseksi olen kaikki kutsut jopa saanut käytettyäkin hyväkseni. Viimeisin tällainen oli helsinkiläinen pienpaahtimo ROST & Co., jonka tuotevalikoimasta valittiin Vuoden Kahvi 2017.

Oli joulukuun alkupuolta, kun hyppäsin metrosta pois lähimmällä mahdollisella pysäkillä, kävelin pienen tovin ja soittelin ROST & Co.:n ovikelloa Lauttasaaressa. Paahtaja Silja Löfgren tuli avaamaan oven ja tervehtimään. Kävimme sisään ja paahtimon tiloihin höpöttelemään. Heti alkuun vieraanvaraisena emäntänä Silja tarjoutui valmistamaan meille Aeropressillä aamukahvit. Piriste-kahvin äärellä keskustelu soljui rennon lupsakasti eteenpäin ja paahtimon toiminta alkoi hahmottua. Ohimennen Silja myös mainitsi jotain mieltälämmittävää: hänen vanhempansa ovat Uuttaja-blogin lukijoita ja tykkäävät kirjoitustyylistäni. Mahtavaa, terveiset heille mikäli tämänkin jutun lukevat! Ja kiitos!

ROST & Co. on jo aiemmin toimintansa aloittaneen Kaffecentralenin aputoiminimi. Kaffecentralenin hoitaessa laitehuoltoa, kahvikoulutusta, väline- ja kahvimyyntiä keskittyy Silja paahtimolla yksinomaan paahtamiseen ja paahdetun kahvin pakkaamiseen sekä tietenkin uusien kahvien hankinta- ja maisteluprosessiin. Rostin valikoimaan ei tule uutta kahvia ilman, että se on kulkenut Siljan paahtimen ja huolellisen testin kautta. Rostin paahtimon kalustoon kuuluu yksi viiden kilon Probat-paahtokone.

Paahtimotoiminta alkoi vuonna 2014 hyvin varovaisin askelin ja ROST & Co. lanseerattiin lopulta Helsinki Coffee Festivalilla vuonna 2016. Siljan paahtotyö alkoi sillä, että hänelle näytettiin missä paahdin on ja lyötiin manuaali kätöseen ja kehoitettiin perehtymään siihen. Paahtimo painottaa toiminnassaan makua, tuotannon läpinäkyvyyttä sekä kestävää kehitystä. Esimerkiksi ROST & Co.:n kahvipakkaukset ovat 100% energiajätettä. Rostin valikoima kattaa huolellisesti rakennettuja blendejä sekä kausittain vaihtuvia single origin -kahveja. Raakakahvi hankitaan vastuullisilta välittäjiltä, jotta tiedot alkuperästä ovat mahdollisimman tarkat.

Näiden säkkien sisällöstä syntyi viimejouluinen joulukahvi; Peru El Pino

Paahtimosta ja sen toiminnasta keskusteltuamme Silja kertoi kehitelleensä pientä tekemistä vierailun yhteyteen: maistelisimme kaiken heidän sen hetkisessä valikoimassaan olevan. Oijoi, kylläpä kuulosti hyvälle! Tämä tarkoitti tottakai sitä, että maistelua varten oli niin sanotusti ”rakennettava” cupping-pöytä. Silja tarjoutui ystävällisesti opettamaan pöydän kasaamisen ja lopulta rakensinkin pöydän kuntoon Siljan kaadellessa vedet kahvien sekaan. Kahvien asetuttua sain lisäksi vielä ”breikata pinnan” ja kuoria kahvinpurut pois kupeista. Sitten vain lusikat kauniiseen käteen ja maistelemaan!

Rostin valikoimasta löytyy jos jonkinlaista ryystettävää: on tummempaa, suklaista blendiä ja sitten vaaleampia mutta pirtsakkaampia sekoituksia. Blendien rinnalla olivat myös joulukahvi sekä sesonkikahvi Tanzania AAA Majinja. Maistellessa ja ryystellessä heitimme ilmoille makuhavaintoja ja kuvailuja ominaisuuksista, tai lähinnä minä taisin tehdä. Siljalle nämä tuotteet ovat varmasti tuttuja kuin omat taskut. Mutta täytyyhän sitä tuotteiden laatua valvoa.

Siljan arki voi välillä olla kiireistäkin. Onneksi kiireapulaisia on kuitenkin aina tarjolla. Kaffecentralenin yksi osa toimii käytävän toisella puolen, joten apuvoimia löytyy tottakai myös sieltä. Pari työntekijää ovat lähteneet muihin haasteisiin, mutta kahvin pariin kuitenkin. Silja myöntää, että hetkittäin on kiirettäkin pidellyt mutta kaikesta on kuitenkin selvitty. Siljasta selkeästi huokuu se, että kahvista on tullut hänelle enemmän kuin työ. Hän nauttii saadessaan työskennellä kahvin parissa ja kantapään kautta asioiden opettelu on tehnyt hänestä rautaisen ammattilaisen, jolta löytyy tietoa ja taitoa kahvisäkkitolkulla. Hänellä on leipuri-konditorin koulutus, mutta päivääkään hän ei ole kyseisiä töitä kuitenkaan tehnyt, vaan kahvi vei mukanaan.

Kiitos Siljalle kutsusta tulla paahtimolle tutustumaan touhuun. Kiitos kahvista ja cuppingista. Kiitos keskusteluista. Näiltä reissuilta jää aina runsaasti hyviä muistoja, runsaasti valokuvia ja ennenkaikkea aina jotain uutta opittua, jonka voi lisätä omaan tietolaariinsa. Ehkä pyörähdän täälläkin uudemman kerran liikuskellessani näillä kulmilla.


Rost & Co – kotisivu
Rost & Co – Facebook
Rost & Co – Instagram
Kaffecentralen – kotisivu
Kaffecentralen – Facebook
Kaffecentralen – Instagram


Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *