Paahtimo: Kaffa Roastery, Helsinki

Kuten blogiani ja artikkeleita seuraavat tiesivätkin, kävin Helsingissä Kaffa Roasteryllä maistelemassa viskikahvia. Ei minua tuolla reissulla pelkkä kahvi kiinnostanut. Minua kiinnosti myös päästä kurkkaamaan paahtimon tiloja ja luomaan katsaus kahvilaan. Tämän jutun myötä blogiini tuleekin uusi juttukategoria: paahtimot. Pyrin tekemään paahtimoesittelyitä sitä mukaa, kun saan mahdollisuuden niissä asioida. Mutta nyt takaisin aiheeseen Kaffan syntytarinan kautta.

Kaffa Roastery syntyi kymmenen vuotta sitten, kun kolme kaverusta jakoivat saman unelman: avata kahvila, joka panostaisi isosti kahvin laatuun. Ongelma oli kuitenkin siinä, ettei Suomesta saanut mistään riittävän hyvää kahvia. Omien sanojensa mukaan kahvi oli tuolloin Suomessa kuin öljy: hinta oli joka paikassa sama ja maku sen mukainen. Syntyi päätös paahtaa itse omat kahvit. Paahtaminen osoittautui kuitenkin haasteelliseksi, joten kahvilaidea sai toistaiseksi jäädä. Kaffasta tulisi kahvipaahtimo. Kellään kaveruksista ei ollut kahvinpaahtokokemusta vaan kaikki oli opeteltava alusta alkaen itse. Syntyi ”learning by burning” -iskulause.

Ennen viskikahvin maistelun aloittamista Kaffan uusista kahveista vastaava Michael Akins kertoi vierailuistaan kahvitiloilla, niiden oloista sekä rahan vaikutuksesta kahvitiloihin ja niiden työntekijöiden elämään. Hän kertoi eroista eri maiden kahvitiloilla, erikokoisten tilojen eroavaisuuksista ja niiden kehittämisen mahdollisuuksista sekä siitä, että mihin Kaffan maksamat Reilun Kaupan hintoja paremmat hinnat perustuvat ja mihin sillä pyritään vaikuttamaan. Tarinoita kuunnellessa alkoi itsekin haaveilemaan mahdollisuudesta päästä käymään kahvitiloilla tutustumassa kahvin kasvattamisen eri vaiheisiin.

Viskikahvin maisteltuamme ja aiheen tiimoilta keskusteltuamme Kaffan ”piämies” Svante Hampf kysyi halukkuutta tutustua paahtimon tiloihin. Ja siinä me menimmekin jonossa kuin köyhän talon porsaat (kuitenkin jokainen innosta hihkuen) kohti paahtimon sitä kaikkein pyhintä, eli kahvinpaahdinta.

Onko mitään hienompaa, kuin iäkkäät saksalaiset Probat-paahtimet? Kaffan paahdin on niin sanottu ”parikymmenkiloinen” eli raakapapua mahtuu koneeseen kerrallaan noin 20 kiloa. Työtahti paahtimella ja paahtajalla on näinollen about 60 kiloa tunnissa. Samassa tilassa paahtimen kanssa ovat myös raakakahvisäkit ja -tynnyrit.

Svante esittelee Probat-paahtimen

Raakakahvia Kaffalle tulee ympäri maailman. Kaffa Roastery on ottanut asiakseen olla 100% läpinäkyvä kahviensa ostohintojen suhteen vuoden 2017 loppuun mennessä. Viimeisimmän tiedon mukaan aikataulusta ollaan hiukan jäljessä, mutta muuten projekti on sujunut hienosti. Lisätietoa Kaffa Handshake:sta sekä läpinäkyvyydestä löytyy Kaffan omasta blogista täältä, täältä ja täältä.

Raakakahvia Guatemalasta

Se, mikä mielestäni Kaffan paahtimolla oli parasta, oli lattiasta kattoon ulottuva lasiseinä ja -ovet, joilla erotetaan kahvila-myymälän ja paahtimon tilat toisistaan. Kaikki mitä paahtimolla tehdään ja tapahtuu, on täysin kahvila-asiakkaiden silmien edessä ja nähtävillä. Samalla, kun siemailet herkullista cappuccinoa voit lasin läpi katsella upean ja uljaan Probatin tekevän sitä, mihin se on tarkoitettu: paahtaa kahvia ammattitaitoisen paahtajan ohjastamana. Näet kuinka kahvialan ammattilaiset testailevat ja maistelevat kahvit, valmistavat ne testattavaksi erilaisin menetelmin ja kuinka Helsinki School Of Coffee kouluttaa kahvifanaatikkoja. Eräänlainen ”kahvilive” siis.

Kuten asiaan kuuluu, saa kahvila-myymälän puolelta ostettua kotiinviemisiksi kahveja sekä valmistusvälineistöä. Valikoima on todella kattava ja myyntiartikkelit näyttävästi esillä upeissa metallista ja puusta askarrelluissa hyllyissä. Löytyypä tiskiltä myös jotain pieneen makeannälkään ja suklaahiirille. Mukaani lähti Kaffan kasaama pussillinen paahtimon tuotteita (neljä eri kahvia papuina), pieni infokortti sekä myymälän puolelta aito oikea cupping-lusikka. Kauan olen moista etsiskellyt ja nyt minulla sellainen on. Kiitokset Karille yhteistyöstä!

Kello oli viiden, kun aloin tehdä lähtöä eteenpäin. Kahvilassa oli 12 asiakasta, osa kaveriporukalla hengaamassa, osa valikoi hyllyistä kahvia tai laitteita ostettavaksi ja pari herrasmiestä siemailivat kahvejaan Macbookit auki selkeästi töiden parissa ähertäen. Kaffan tilat ovat kieltämättä sellaiset, että voisin itsekin kuvitella siellä istuvani töitä tekemässä. Ja mikäs siinä olisi naputellessa, kun lasiseinän takana tapahtuu sitä kaikkein kauneinta kahviasiaa ja tiskiltä saa selän takana paahdettua kahvia juotavaan muotoon uutettuna. Valitsemallasi metodilla tottakai. Kaffa on muuten kuulemani mukaan Suomen kolmanneksi suurin paahtimo. Kaffa työllistää 24 henkilöä.

Jälleen huomionarvoinen seikka, hyvät naiset ja herrat: missään ei näkynyt kahvipannua lämpölevyllä käristymässä ja korventumassa! Sen sijaan tiskiltä löytyi kahvimylly, Aeropressejä, Harion V60- manuaalisuodattimia sekä hanhenkaulaisia vedenkaatimia kahvin valmistamista varten. TÄLLAINEN on hyvä kahvila.

Visiitti Kaffalle oli mahtava. Sain jälleen yhden uuden paahtimokokemuksen, pääsin maistelemaan tuloillaan olevaa erikoistuotetta ja sain asioida hienossa kahvilassa. Täytyy jatkossa hoitaa Helsingin pään asioinnit aina niin, että kulkureittini menee Punavuoren kautta ja aikatauluni niin, että on aikaa ottaa yksi Aeropress-valmisteinen kahvi Kaffan tiskillä.

Kaffa juhlii 10-vuotista taivaltaan lauantaina 30.syyskuuta toimipisteessään osoitteessa Pursimiehenkatu 29 A. Kahvilassa on tuolloin ohjelmassa muun muassa Kaffan uuden ilmeen julkistus, paahtimoesittelyä, kahvinviljelijöiden luento sekä drinkkiworkshoppi. Lisäksi lauantaina on mahdollisuus maistella Suomen ensimmäistä viskikahvia ja ostaa sitä kotiin (myynnissä rajoitettu 80 pussin erä).

Lämmin kiitos Kaffalle ja kaffalaisille kutsusta tulla paikalle sekä tilojenne ja toiminnan esittelystä.

Kaffa Roastery – Facebook
Kaffa 10 synttärijuhla – Facebook event
Kaffa Roastery – Twitter
Kaffa Roastery – Instagram

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *