Oolong-tee: New Zealand Oolong / Demmers Teehaus

Pieni tovi on ehtinyt jo vierähtää, mutta sain kunnian tarjota kahvit ohikulkumatkalla olevalle teebloggarikollegalle Lauralle (hänen Kaikkea Teestä -nimistä blogiaan voi lukea täältä). Laura toi tullessaan pienet teetuomiset Helsingin suunnalta Demmers Teehaus -nimisestä teekaupasta. Kiitos vielä, Laura! Ja tervetuloa uudestaankin kahvittelemaan, joko tuomisten kanssa tai ilman.

Tuomisten joukossa oli silmiinpistävän erikoinen tuote: uusiseelantilainen oolong-tee nimeltään (yllätys yllätys) New Zealand Oolong. Olen mieltänyt Oolong-teen pääasiassa Kiinan ja Taiwanin tuotteeksi, mutta näköjään sen tuottaminen onnistuu muuallakin. Ja mikäs siinä, ei minulla ole mitään eksotiikkaa vastaan.

New Zealand Oolong kuuluu Demmers Teehausen ”Teataster Selection Limited” -tuotteisiin. Pakkaus on pieni ja pitää sisällään sellaisen maisteluannoksen kokoisen määrän lehtiä. Vahvasti hapetettu oolong on haudutettavissa useaan kertaan. Kuivien lehtien tuoksu oli varsin mieto, mutta vivahteeltaan tumma. Hiukan muistutti pu’er-teen tyypillistä ominaistuoksua. Seasta löytyi myös suklaavivahteita ja mieleen tulivatkin kaakaopavut.

Kuten asiallisessa teepakkauksessa kuuluu, niin tästäkin löytyy teelle asianmukainen haudutusohje. Sen mukaan lehtiä tulisi annostella 4-5 teelusikallista litraa kohden. Itse valmistin maisteluun puolen litran annoksen ja mittasin haudutettavaksi näin ollen reilut kaksi lusikallista lehtiä. Haudutuksessa käytettävän veden lämpötila oli 80-asteista ja haudutusajaksi pakkaus suositteli kaksi minuuttia. Näiden ohjeiden mukaan teeni valmistinkin kestosihdillä varustetussa valurautapannussa.

Kun tee oli valmista ja nostin sihdin lehtineen pois kannusta, niin lehtien äärelle oli pysähdyttävä hetkeksi. Valmistuspisteeni nimittäin valtasi todella vahva suklaan tuoksu ja se tuoksu tuli nimenomaan juuri käyttämistäni teenlehdistä. Eipä ole tällaista voimakkuutta aiemmin tullutkaan vastaan.

Suklaan tuoksua oli myös valmiissa teessä. Tämän huomasin jo teetä kaataessani. Makuun asti suklaisuutta ei aivan samassa määrin tullut, vaikkakin se sieltä maistettavissa oli. Suklaisuuden lisäksi sivumakuna löytyi kiva pieni keksin kaltainen maku. Teen paksu suutuntuma teki juomisesta miellyttävää. Aivan kuin tee olisi hiukan rasvoittanut suun sisäpintoja nauttimisen yhteydessä. Se ei kuivattanut, vaan se nimenomaan tuntui enemmän rasvoittumiselle. Jälkimaku oli pehmeä ja siinä maku oli hiukan kaakaomaisempi.

Pitkästä aikaa otettiin teetäkin mukaan blogiin. Vieläkin löytyy kaapista laatuja testailtavaksi ja niitä tässä alkuvuoden aikana varmasti luettavaksi perkaillaankin. Tämä oolong-tee oli oikein mainio avaus vuoden 2019 teeartikkelien sadolle. Teenlehdistä tehty ensimmäinen haudutus antoi hyvän lopputuloksen, mutta samoista lehdistä tehdyt toinen ja kolmas haudutus olivat mielestäni vielä ensimmäistäkin parempia. Monet maut ja aromit saivat mukavaa boostia uudelleenhaudutuksissa. New Zealand Oolong oli erinomainen ”perustee” ja sen lisäksi se on ensimmäinen maistamani uusiseelantilainen tee.


Share

2 Comments on Oolong-tee: New Zealand Oolong / Demmers Teehaus

 1. Laura
  20.1.2019 at 20:00

  Oli kyllä mukava poiketa. Tuo oolong oli muiden ostosten kylkiäisenä saamani näyte, siksi siis oli pieni pussukka. Mukava, että maistui, itsellä vielä testaamatta 🙂

  Vastaa
  • Uuttaja
   21.1.2019 at 15:52

   Voisin kuvitella sinunkin tästä pitävän!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *