Oolong-tee: Formosa Silver Fancy Oolong Excelsior / Mokkamestarit

IMG_4939Järjestin Twitterissä kyselyn, että maistelisinko valkoista vai mustaa teetä seuraavaa Uuttaja-blogin teeartikkelia varten, ja valkoinen voitti melko selkeästi. Tosin, tässä kävi pienenpieni tiplu. Reikäpäänä unohdin tottakai tarkastaa, että tätä valkoista teetä olisi vielä kaapissa. No, ei ollut (kiitos vaan, loppasuut), ja ilmassa oli jo paniikin ensioireita. Kunnes….

Kaapissamme on oolong-teetä!! Pahoittelin tilannetta twiitillä ja kysyin, että käykö oolong-tee korvikkeeksi. Tähän ei tullut mitään vastausta, joten oletan hiljentymisen olevan myöntymisen merkki. Oolong-tee kehiin siis!

Ensin hiukan oolong-teestä yleisesti. Se on niin sanottua puoliksi hapetettua teetä ja joskus sitä kuulee kutsuttavan ”sinivihreäksi teeksi”, koska se on hapettumisasteeltaan vihreän ja mustan teen välistä. Oolong-teen lehdet kestävät monia haudutuskertoja ja todella laadukasta teetä voikin hauduttaa samoista lehdistä jopa kahdeksan kertaa (vertauksena vihreä tee yleensä kestää kolmesta neljään haudutuskertaa).

IMG_4942Tämä Mokkamestareilta hankittu tee tulee Taiwanista, kuten moni muukin huippulaatuinen oolong-tee. Sen nimessäkin oleva ”fancy” kuvaa teen laatuluokitusta. Etiketissä mainitaan teen olevan ”teeasiantuntijain suosikki”. Katsotaan, mitä Uuttaja on mieltä.

IMG_4946Annostelin 3 grammaa teetä sukeltajan muotoiseen (nimeltään Jacques Coustee) teesihtiin, otin itselleni ison kupin valmiiksi, laitoin veden kiehumaan ja odottelin kieli pitkällä maistamista. Siinä samalla tuoksuttelin kuivatuoksua, mutta siitä ei ole ihmeitä sanottavia. Tuoksu on hienostunut ja aika vaatimaton. Etiketti ohjeistaa haudutusajaksi 3-5 minuuttia, joten asetin itselleni ajastimeen 4:30 minuuttia. Oolong-teen haudutuksessa käytettävän veden tulisi olla noin 90 asteista.

Jacques Coustee valmiina seikkailuun

Jacques Coustee valmiina seikkailuun

Odottavan aika on pitkä

Odottavan aika on pitkä

 

IMG_4956

Valmis, uutettu tee ei tuoksu kummoiselle. Tarkoitan lähinnä sitä, ettei siinä ole mitään vahvaa tuoksua tai aromia, joka pistäisi erityisesti esiin. Tuoksu on lähinnä vain hienostunut. Väri on todella nätti, kuin puhdas meripihka. Maistelin ensin lusikalla vähän kerrassaan ja kartoitin suutuntumaa. Ja onkin todella jännä huomata suutuntuman olevan pehmeä, melkein jopa kermainen. Maku on edelleen hienostunut. Ei vahvoja makuja, pelkkää pehmeyttä. Mokkamestareiden nettikaupassa tätä sanotaan ”teen samppanjaksi”. Kyllä minä tätä juon paljon mielummin kuin samppanjaa.

IMG_4961Formosa Silver Fancy Oolong Excelsioria mainostetaan huippulaatuisena taiwanilaisena teenä. Sen kermainen suutuntuma ja hienostunut maku saavat minut allekirjoittamaan mainoslauseen täysin. Tällainen tee on omiaan jälkiruokana. Tai vielä paremmin se maistuu sellaisena hetkenä, kun saat nauttia omasta rauhasta, itsellesi mieluisesta musiikista ja vaikka hyvästä valkosuklaasta. Jos kaipaat omalta teeltäsi potkua ja vahvuutta, jätä ainakin tämä oolong-tee väliin. Jos taas kaipaat kovan elämän pehmikkeeksi pientä hemmottelua, niin äkkiä hakemaan pussillinen.

IMG_4966

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *