Onnistuiko oma kombucha?

Joku saattoi huomatakin, että olen blogissani ensin avannut hiukan ovia kombuchan maailmaan ja kertonut että mistä siinä on kyse. Tämän jälkeen julkaisin myös artikkelin, jossa esittelin The Good Guys -kombuchapanimon Starter Kitin, jolla kombuchan valmistamisen voi aloittaa itse. Samassa artikkelissa esittelin myös oman juoman alullepanemisen. Tuon artikkelin voit lukea täältä.

Se on vielä kertomatta, että miten sen kombuchan lopulta kävi? Oliko lopputulos erinomaista, ihan ok -tasoa vai menikö koko erä vessanpesunesteeksi?

Kun kombucha oli ollut fermentoitumassa tasan viikon, tein ensimmäiset maistelut. Juomapillillä maistelin scobyn alta, että mille juoma maistuu. Ja se maistui sillä hetkellä oikein lupaavalle! Sillä hetkellä vain oli sen verran kiirusta ja häslinkiä, että päätin jättää pullottamisen seuraavalle päivälle.

Se päätös osoittautui kohtalokkaaksi. Yksi vuorokausi teki kombuchalle sen, että viimeisetkin sokerinrippeet oli kulutettu ja nyt maussa oli jo pienenpieni etikkaisuus. Oli siis korkea aika todellakin ottaa juoma pois astiasta ja laittaa pulloihin.

Pullottamisvaiheessa kannattaa alkuperäiseen lasiastiaan jättää 3-5 desiä kombuchaa scobylle ravinnoksi ja elinympäristöksi. Siinä on sitten seuraavaa erää varten valmis startterineste (eli ei haittaa vaikka se ehtisi jo muuttua maultaan reilusti etikkaiseksi).

Pullotin omat kombuchani kolmeen eri pulloon, sillä tarkoitukseni oli maustaa niistä kahta. Maustamiseen valitsin tyrnimarjat sekä lakkoja. Molemmat marjat olivat pakkasesta otettuja enkä sulattanut siitä erityisemmin ennen kombuchan sekaan laittamista. Ilmeisesti olisi suotavaa sulattaa marjat ennen tätä?

Kun mausteet on laitettu kombuchan sekaan, niin pullot pannaan vielä niin sanotusti kakkoskierrokselle fermentoitumaan 1-4 päiväksi. Tänä aikana on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää muistaa aukoa korkkeja kerran päivässä tai muuten voi olla vastassa pärskähtävä ylläri.

Omat juomani olivat kaksi päivää kaapissa fermentoitumassa, ennenkuin siirsin ne jääkaappiin. Ja ensimaisto sitten seuraavana päivänä kun kombucha olisi varmasti kylmää. Mikä oli mielipiteeni lopputuloksesta?

Yllätyksekseni tyrnimaustettu oli kaikista mieluisin. Tyrni maistui oikein kivasti eikä kombuchassa ollut etikkaisuus häirinnyt. Maustamaton oli seuraavaksi parasta ja lakkakombucha oli ainakin näillä puolijäisillä lakoilla tehtynä todellinen pettymys. Ehkä marjoja olisi voinut olla enemmän? Kuitenkin lähtökohtaisestikin tämä ensimmäinen erä olisi voinut olla onnistuneempi, jos vain olisin kiltisti pullottanut kombuchan silloin kun sitä maistoin ja hyväksi totesin.

Tekemällä oppii, niinhän sitä sanotaan. Nyt on jo toinen erä fermentoitumassa ja pullot ensimmäisen satsin jäljeltä pestynä ja odottamassa juomaa ja mahdollisia mausteita. Scobykin synnytti pikkuisen itselleen seuraksi.

Arvosanaksi tälle Starter Kitille on kyllä annettava täysi kymppi. Paketti pitää sisällään kaiken mitä todellakin tarvitaan kombuchan valmistamisen aloittamiseen. Ohjeet ovat erinomaiset ja selkokieliset ja The Good Guys:n Youtube-kanavalla on aiheesta vielä videoitakin. Lisäksi suosittelen liittymään Facebookissa heidän perustamaansa kombucha-aiheiseen ryhmään nimeltä ”Kombucha community by The Good Guys”.

Kiitokset Hyville Tyypeille setistä ja yhteistyöstä! Tätä hommaa on ilo jatkaa tästäkin eteenpäin.


2 Responses

    1. Hei Jaana!
      Omat kokeilut olivat sekä onnistuneita että eivät ihan niin onnistuneita. Tein useamman satsin ja kokeilin erilaisia mausteita, pääasiassa hedelmiä, marjoja tai yrttejä, mutta nyt on ollut pidemmän aikaa kombucha-hommat tauolla. Onneksi noihin on sopivan hetken tullen tosi helppo taas lähteä 🙂
      Kombucha-villitys on erittäin tervetullut juttu. Ja toivottavasti sana leviää vieläkin laajemmalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *